Milyen a jó vezető?
Egy jó vezető szerintem nem érdeklődne itt a gyk-n (mert annál sokkal, de sokkal okosabb)
Ezenkívül, a magyar népszokás szerint nem a tehetségeket ápolják, hanem a sógor-koma-barát-ismerős a sorrend, mindenki más csak utánuk jöhet szóba.
Illetve egy jó vezetőnek nem kell jó szakembernek lenni. A vezetéshez kell értenie.
Pl. egy tervezőmérnöki irodában a legjobb mérnököt a világért sem szabad előléptetni vezetőnek, mert akkor nem fog pl. tuti dolgokat tervezni. Őt meg kell hagyni mérnöknek. Azt kell előléptetni vezetőnek, aki alkalmas a posztra.
Nagyon asszertív személyiség.
A saját főnökömet nagyon jó vezetőnek tartom. Rettentő diplomatikus és erősen kontrollált ember. Nem mutatja ki a negatív érzelmeit. Stresszhelyzetben is higgadt és udvarias.
Kerüli a hibáztatást, bűnbakkeresést. Tényszerűen vázolja a problémát és megoldási lehetőséget kínál.
Eközben fejben azért "listát vezet" és figyel. Szakmailag kikezdhetetlen, egyúttal nagy területet lát át - ha az egyes részfeladatokban maguk a beosztottak jobbak is.
Tudja lelkesíteni az embereket (ennek fontos része, hogy nem stresszeli őket).
Gyakorlatilag úriember, emellett határozott személyiség, akit nem lehet kibillenteni a higgadtságából.
Jelen esetben egy pénzügyi vezetőről beszéltem.
Az önállóságot elvárják, valóban, viszont tapasztalatom szerint a vezető felettese számára az is alapvető, hogy a véleményét ne vitassák, vagy ha igen, azt figyelmen kívül hagyja.
Én azt tapasztalom, hogy a vezető kerüli azokat, akik a közvélekedés szerint jó főnökök lennének, és olyanokat nevez ki, akikről senki nem gondolná, hogy ebbe a pozícióba kerülhetnének, mert se nem különösebben okosak, se nem tapasztaltak.
Érdekes az a meglátás, hogy a jó szakembert nem szabad előléptetni, pont a szakértelme miatt. Így hogyan fejlődhet szakmailag egy olyan munkavállaló, aki a saját területén nélkülözhetetlen, és jól végzi a munkáját, mert nála ez alapvető? Aki jó munkaerő, az mit tehet, hogy kiemelkedjen? Volt, aki egyszerűen azt tanácsolta, dolgozzak szarabbul a saját posztomon, és nyüzsögjek, pofázzak, akkor előléptetnek.
Egy jó vezetőnek rendelkeznie kell nagy szakmai tudással (mind elméleti, mind gyakorlati síkon), tapasztalattal. Ugyanakkor a tudás nem elég, én úgy vélem, hogy ilyen pozícióra születni kell. Jó emberismerettel kell rendelkeznie, kiválóan, érthetően kell kommunikálnia, az emberismeretéből adódóan tudja, hogyan kell motiválni a beosztottjait, hogy minél hatékonyabban működjön az adott cég, vállalkozás, részleg, stb. Továbbá határozottnak kell lennie. Olyan kompetenciákkal kell rendelkeznie, amiért a beosztottak felnézhetnek rá és elismerik, ha ez nincs meg, akkor az adott vezető nem fogja tudni hatékonyan irányítani a beosztottjait.
A lényeget összefoglalva: egy vezetői pozícióhoz nem elég a szakmai kompetencia, hanem kiváló személyi kompetenciáinak is kell lennie.
16.15: pont ilyen tulajdonságokkal rendelkezem - nem csak én mondom. Látom, neked is illúzióid vannak:)
A legutóbbi vezetői posztot a főnök unokatestvére kapta (nem ő mondta el, de mindenki tudja, hogy az). Év végén újra próbálkozom.
Az asszertivitásomat pedig minden teljesítményértékelésen kiemelik.
Jó volna megérteni, hol a hiányosság, vagy hol vagyok annyira jó, hogy inkább meghagynak a jelenlegi helyemen.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!