Mi a teendő ebben a helyzetben?
Jelenleg a másfél éves kislányommal vagyok itthon gyeden. Januárban tölti majd a kettő évet. A fönököm közölte, hogy a cég felszámolás alatt áll. Mi szeretnénk még egy bébit jövőre.
Kérdéseim a következőek lennének:
1. felszámolható-e a bt. ha a munkavállaló gyeden van? Ugyanis ebben az esetben mint gyedes védve vagyok, még akkor is ha gyesre megyek?.
2.ha betölti a gyermek a második évet, és következő naptól táppénzre megyek akkor ebben a helyzetben hogyan számolnak nekem pl. táppénzt, thgys-t illetve gyedet, ha addigra nem számolják fel a céget?
3.2005 szeptemberétől vagyok biztosítva ennél a cégnél. Jár-e nekem végkielégítés s ha igen kötelező-e a munkáltatónak kifizetni-e.?
Szia!
1. A védettség csak a munkáltatói rendes felmondás ellen véd, jelen esetben pedig nem erről van szó.
2a. Ha nem számolják fel a céget:
Táppénz: mivel nincs az igénylést megelőző naptári évben 180 "rendes" fizetéses napod, így a mindenkori minimálbér kétszereséből számolják, vagy ha az kedvezőbb, akkor az aktuális szerződésed szerinti bérből. Terhességi-gyermekágyi segély, gyed: A mindenkori minimálbér kétszereséből számolnak, vagy ha a szerződésed szerint kevesebb járna, akkor a szerződésed szerinti bruttód 70%-át fogod kapni. (Nem kell megijedni, a minimálbér kétszereséből a max. gyed jön ki, azaz 2009-ben br. 100.100 Ft)
2b. Akkor bonyolultabb a helyzet, ha megszűnik a cég, de nem lehetetlen. Annyi a teendőd, hogy munkanélküli járadékot kell igényelned a munkanélküli központban, amit a gyerkőc születésekor szüneteltetni kell (egyszerre két ellátás nem járhat) és a tgyást igényelni. Ha lejár a tgyás akkor visszamenni álláskeresési járadékra, majd ez idő alatt kell igényelni a gyedet és pár napra rá visszamondani az álláskeresési járadékot. Csak így lehet, hogy járjon neked a tgyás és majd a gyed is.
3. Jár végkielégítés, kötelező kifizetni, egy havi bér. Jelen esetben plusz a ki nem vett szabadságot is meg kell váltaniuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!