Huszonévesek! Ti is érzitek a kapunyitási pánikot?
olyan 25 év körüli emberek, akik nem találták még meg az útjukat, és nem tudják, hogy felsőoktatási tanulmányaik befejeztével mihez is kezdjenek, esetleg állandó kétség gyötri őket, hogy valóban jól választottak-e. A nagybetűs ÉLET hoz frászt ezekre az emberekre.
Elvégeztem az egyetemet, rendben, pipa. Megfeleltem a társadalom, a szüleim, és talán a saját elvárásaimnak is. De várjunk csak egy percet…mi ez a kis hang? Mit mond? Nem értem. Hogy ez nem nekem való, és nem ezt kellene csinálnom?! Na ne, ne szivass. Nekem igenis ezt kell csinálnom. Nem viccből tanultam ezt 5 évig. (Vagy mégis? Ó, te jó ég, mond, hogy nem!)
–Magabiztos vagyok, okos, kedves, jó kiállású. Nem akarom a hangokat többé. Megyek, és keresek valami rendes munkát.
- Tényleg? Ezt akarod csinálni életed végéig? Ez a nagy önmegvalósítás? Gratulálok haver, komolyan.
- Na jó, akadj le rólam, neked ehhez semmi közöd. Engem igenis érdekel ez a szakma.
- Érdekel????? Mi vagy te, valami általános iskolás kisgyerek?? Szenvedéllyel kellene szeretned a munkádat, annyira, hogy akkor is ezt csinálnád, ha egy fillért nem fizetnének érte!!
- Ez csak mese, maradj már a realitások talaján!
- Tehát a reális egyenlő a boldogtalannal? Micsoda újdonság, kösz, hogy felvilágosítottál.
- Nem egyenlő vele, de az, hogy mindenki azt csinálja, amit szeret legfeljebb a platóni államban lehetséges. Nem itt, nem ma.
-Értem. Tegyük fel, hogy találsz munkát, és esetleg még tetszik is. Mi lesz utána?
–Hogyhogy mi lesz utána? Diákhitel visszafizetés, lakás, autó vásárlás, házasság, gyerekek, a ranglétra teteje…
- Rendben. És mi lesz azzal, hogy te majd körbeutazod a Földet? Vagy azzal, hogy tanár leszel, mert szeretnél gyerekekkel foglalkozni? Mikor nyitod meg a kis kuckós könyvesboltodat egy kávézóval egybekötve?
- Figyelj. Tudom, hogy voltak, vannak álmaim, de ha éhen halok, akkor nemhogy most, de tényleg soha nem tudok egyet sem valóra váltani. Dolgoznom kell, be kell állnom a sorba, különben mehetek az utcára a diplomámmal.
- Persze, hogy dolgoznod kell, én egy szóval sem mondtam, hogy nem kell! Csak szeretném, ha boldog lennél! És ha nem vagy száz százalékig biztos abban, hogy ezt akarod, akkor nem hagyhatom, hogy badarságot csinálj.
- Ááááááááá, kérlek, KÉRLEK hagyd ezt abba. Boldog vagyok. Komolyan. Szeretnék egy jó munkát és egy kiegyensúlyozott életet. Ennyi. Az álmokat meg azért nevezik álomnak, mert az esetek nagy többségében azok is maradnak. De amíg álmodozol róluk, addig ez a tevékenység (már ha ezt lehet annak nevezni) jó érzéssel tölt el.
- Nem hiszem el, hogy ennyire átmosták az agyadat!!!! Nem adhatod fel! Mi lesz azzal, hogy együtt meghódítjuk a világot? Hm???? Nem hagyhatsz magamra. Képes lennél csak úgy itt hagyni, egyedül, tehetetlenül? Mert te a nagy társadalom elvárásainak akarsz megfelelni, holott azt sem tudod, hogy pontosan mit akarsz???
- Na jó, ennyi. Jól figyelj, mert csak egyszer mondom el. Az életben semmi sem száz százalék. Amit most fogok csinálni az valamennyire boldoggá tesz, és érdekel. Nem kaphatunk meg mindent, amire vágyunk, és néha jobb, ha megelégszünk azzal, ami éppen jut. Nem arról van szó, hogy kihunyt bennem a tűz, csak elértem egy olyan korba, ahol az emberek azért már elvárják, hogy legyen valamennyi józan eszem, hogy képes legyek felelősséget vállalni magamért. Mert ha arra sem vagyok képes, akkor hogyan tudnék adott esetben másokat is irányítani? Szeretnék egy rendes társat, akinek jó vagyok úgy, ahogy vagyok, aki nem a pénzemre hajt, és talán még főzni is tud.
- De, de, akkor már soha nem fogod azt csinálni, amit TE szeretnél? Amire mindennél jobban vágysz?
- Nem erről van szó. Hidd el, hogy néha majd’ beleőrülök, hogy én nem vagyok olyan laza és vagány, mint néhányan közülünk. Pontosabban én is az vagyok, csak máshogy. Nem biztos, hogy lenne bátorságom egyedül nekiindulni a nagyvilágnak. Lehet, hogy nekem nem érné meg, hogy kiszolgáltatott legyek, és hogy spórolnom kelljen évekig mielőtt elindulnék. Nem mindegy, hogy mennyire akarsz valamit. És biztosan vannak olyan dolgok, amiket meg fogok valósítani, csak nem most. Mert most másfajta kötelességeim vannak. És hidd el, hogy ez nekem sem csupa móka és kacagás, de megteszem, mert úgy érzem, hogy ez a helyes döntés.
- Nem nehéz “úgy érezni”, hogyha mindeni ezt sugallja neked!
- Tudom, és ebben igazad van, de nem dobhatok el mindent az ismeretlenért, a bizonytalanért, mert én elég gyerekes és önző vagyok ahhoz, hogy éppen most találjam ki, hogy valójában nem is ezt akarom csinálni, hanem valami homlokegyenest más dolgot. Kezdjek esetleg neki egy másik egyetemnek? Vagy menjek ki külföldre pincérkedni? Mit szeretnél? És mi lesz, ha majd a második diploma után is ugyanezt érzem? Hogy nem ez az, amit életem végéig csinálni szeretnék??? Vagy mi lesz külföldön, miután lehúztam egy, vagy két évet minimálbérrel, és nem jutok egyről a kettőre? Majd akkor jöjjek vissza, és kezdjem a ranglétra alján, a nálam fiatalabbakkal? Hogy majd harcolhassak az erősebb, naprakészebb emberekkel? Nem, ezt nem szeretném. Persze, jó buli lenne, de ennek most már vége. Megvolt annak is az ideje, és élveztem is, de mostanra ennyi jutott. Tudod, hogyha mindig a szemem előtt lebeg majd az, hogy elégedett és boldog szeretnék lenni, bármit is csinálok, akkor valószínűleg ez be is fog következni. És nem a Pán Péter, vagy a Jóságos Tündérkeresztanyám segít majd ebben (bár ki tudja, egy kis rásegítés sosem árt), hanem ÉN. Mert dolgozni fogok kitartóan, és becsületesen, élvezni fogom a szabadidőmet, törődni fogok azokkal, akiket szeretek, és akkor nem lesz hiba semmiben. Jó, de lesz, de az is csak azért, hogy valami újat tanuljak, és még tudatosabb ember legyek. Tudom, hogy számodra félelmetes ez az egész — de hidd el kérlek, hogy nekem is az. De ha a józan eszemre hallgatok, akkor nem dönthetek másképp. Ha tényleg utálnám azt, amit eddig tanultam, akkor azt mondanám, hogy jó, üsse kő, ezúttal a sarkamra állok, és addig nem nyugszom, amíg ki nem találom, hogy mi a nekem való. De ez nem így van. És tényleg szeretném ezt csinálni, csak egy kicsit megijeszt, hogy még nincs túl sok tapasztalatom, és hogy valószínűleg egy csomó hibát fogok elkövetni az elején.
- Dehogyis! Hidd el, hogy mindenki így kezdi. Ez teljesen normális. És nem fogsz olyan sokat hibázni. Majd én is segítek neked, hiszen mindig itt vagyok. Ugye tudod?
- Igen, tudom. Köszi. Akkor ezt megbeszéltük. Ugye?
- Igen, meg. De azért ugye elmegyünk valamikor a Góbi-sivatagba?
- Hát persze, hogy elmegyünk…
Nos, én valahogy így képzelem el a kapunyitási pánikot. Az elme összecsapása saját magával, és végül (egy idő után) kiegyezés. Mindenki enged egy kicsit, és bátran, boldogan áll a kihívások elé. Ha pedig valami nem jó, akkor megoldja, esetleg kinyit egy új ajtót. Mert néha azért lehet, hogy a kis hangnak van igaza.
Kovács Dóra
Én f@szságot tanultam és most f@szságot (bár legalább társadalmilag hasznosat) dolgozom. Csak nem épp azt, amit tanultam. Az a baj, hogy az embernek mások megmondják mit tegyen és ha az ember nem áll ki magáért, teljesíteni is fogja. Még ha kis is állsz magadért, akkor is.
Nekem is ott volt az elvárás, teljesítettem, erre nem érzem jól magam. Mást csinálnék.
De már jönnek az új elvárások a páromtól, anyóstól, munkahelytől, stb., stb.
Persze, hogy szívesebben csinálnék mást. Sokan mindig inkább mást csinálnának. Vagy arra gondolnak de jó lesz jövőre, vagy arra, tavaly milyen jó volt. Most szívesen visszamennék egyetemre és éjszakákon át csücsülnék a példáim felett. De akkor meg azt gondoltam, hogy végezzek már, legyen egy jó kis állásom és hagyjon békén mindenki.
Most megvan a diploma, van munkám ami végül is nem rossz, de akkor is szívesebben csinálnék mást. Rájöttem, hogy ebben az országban még ha doktorálok is, sem fogom vinni semmire. Ez is tök elszomorító, az ember gürizik egy csomót, aztán nem kell sehová hülye pályakezdőként aki amúgy is biztos elmegy szülni meg külföldre. El kéne menni, de akkor meg itt kell hagyni mindent...
Másik egyetem túl drága meg mindenki azt mondja, hogy ne kezdjek már el semmi újat. Ahol dolgozom, egy jó ideig nem fogok feljebb jutni a ranglétrán.
Más munkahely meg úgysem lesz, örülök neki, hogy ez van.
Szóval sok lépési lehetőségem nincs. Páromnak jobb munkája van, ő tuti nem menne külföldre, meg anyós behalna, ha itthagyná. Vagy csendben próbálok jobb munkát keresni - ami úgysem lesz, meg pl. határozott idejű szerződésért nem fogom a biztosat feladni - vagy mondjuk gyereket szülök. De utána meg még rosszabb lesz újra munkát keresni. És még nem is akarok gyereket. Ide? Miből? Minek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!