Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Egyetem után, hogy lehet...

Egyetem után, hogy lehet boldogulni?

Figyelt kérdés

Fél év múlva befejezem a BSc-t akartam Msc-re menni, de... most a nagyszüleimmel élek. Egyszer hallottam amint a mamám beszélget a papámmal és mondta ,hogy amint lediplomáztam mehetek Isten hírével...

És ezért most kicsit elkapott a félsz, a szorongás, hogy mi van, ha nem találok munkát addig? Mert ált. 1-2 munkanélküliség szokott lenni friss diplomások esetében is. Meg a végzettségem olyan ami válság idején inkább szerencse kérdése az elhelyezkedés.

Szerettem volna kimenni külföldre tanulni rögtön, de így ez nem fog összejönni, mert sokba kerülne fenntartani magam. Leginkább attól félek, hogy nem találok munkát. A tovább tanulásról meg le is mondtam. :(

2012. júl. 13. 14:04
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

talán ne igy állj neki a dolgoknak

melót már most kezdj el keresni

A szakdogád hol irod? Gyakornokot nem keresnek?

Msc-t csináld,mellette diákmunka,és koliban elvagy.

Milyen végzettséged lesz?

2012. júl. 13. 14:09
 2/8 anonim ***** válasza:
63%
Nekem a szüleim pedig pont fordítva állnak hozzá: ,,majd ha lediplomázol, szépen visszajössz hozzánk lakni!" Én pedig nagyon nem akarok! Semmiképpen sem! Inkább örülnék, hogy így állnak hozzá a szüleid és nem akarnak maguk mellett tartani!
2012. júl. 13. 14:13
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, hogy mi a szakod, de! Eun belül, ha olyan szakra jelentkezel és felvesznek, vannak állami képzések, kapsz kolit, diákmunkából fenn tudod tartani magad a legtöbb országban, ha beszéled a nyelvet. Gondolom keresztfélévben nem indul MA, ezért keress bármilyen munkát őszig, nem kell, hogy egyből szakmabeli legyen (én egy évig vállaltam takarítást és gyerekfelügyeletet, mire lett normális állásom). Legyél egy kicsit optimista! Nézd ki az országot és a szakot, és tanuld nagyon a nyelvet, akár otthon, nyelvsuli nélkül, ha jó a nyelvérzéked! MA mellett is lehet dolgozni, különösen, ha levelezőre jársz. Ha BA-n ment a suli, az MA már nem lesz vészes, bárhová jársz, ebben biztos vagyok!
2012. júl. 13. 14:21
 4/8 A kérdező kommentje:

környezetmérnökként végzek.

Finnországba akartam felvételizni. Igazából én se akartam a nagyszüleimnél maradni, mert már külön életet akarok, de 1-2 hónap ottmaradási idő jól esett volna. Legalább a télre, amíg nem találok albit vagy nem nem megyek ki Finnországba.

2012. júl. 13. 14:21
 5/8 anonim válasza:

Hű ez azért durva, hogy mehetsz Isten hírével...

Rossz a kapcsolatotok? vagy nem akarták hogy velük élj?

Mindenképp már most kezd el keresni a munkát, vállalj be rosszabb melókat ha nincs más. De így nagyon nehéz lesz előre lépni, hogy albérletet fizetsz mellette. Az lett volna a jó, ha amíg kicsit talpra nem állsz, egy pár hónapig tudsz tartalékolni.

Esetleg szövetkezz össze valakivel, és közösen béreljetek lakást, így csökkenek a költségek.

Később még mindig tanulhatsz. A párom 33 éves, és még mindig tervben van a tanulás (munka,és család mellett) csak szorgalom kérdése.

2012. júl. 13. 14:43
 6/8 anonim ***** válasza:

Azt hittem bölcsész vagy,hogy munkanélküliségtől félsz:)

mérnök,mind1 milyen mérnök.Kismillió álláslehetőség van,nézz szét.

Gépészként dolgozom,ugy vettek fel,hogy nincs is sok köze a gépészethez a végzettségemnek.

Mérnök vagyok,csak nem gépész.

És a másik: te ezt hallottad.De nem fejtették ki ugye hogy amint végzel ténylegesen rgtön igy is lesz-e.Ennyire nem szivtelenek,nyugi.

2012. júl. 13. 14:59
 7/8 anonim ***** válasza:

Ha Finnországba szeretnél menni, érdemes lenne az Erasmus-szal próbálkozni. Bár ahhoz is kell némi öntőke, de közel se annyi, mintha magadtól mennél ki. Aztán ott van még az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS), amivel ki tudnál jutni Finnországba és legalább megnézni, milyen a helyzet. Viszont erről lehet, hogy idén már lemaradtál, mert úgy tudom, hogy március-április környékén vannak az önkéntes "toborzások". Ha környezetmérnökként egyelőre nem is tudsz elhelyezkedni, még mindig vannak B-megoldások (betanított munka, McDonalds, Tesco, stb....), amivel legalább némi pénzt tudsz megspórolni a külföldi továbbtanulásra.

Van több ismerősöm, aki kiment Finnországba dolgozni (csak angol nyelvtudással), viszont olyat is ismerek, aki finn lányt vett feleségül, hozzáköltözött, és azóta sincs munkája, merthogy nem finn (bár szerintem ő nem is beszéli még annyira a nyelvet).

2012. júl. 13. 15:35
 8/8 anonim ***** válasza:
A helyedben leülnék beszélgetni erről a nagyszülőkkel. Lehet, hogy csak dühében fakadt ki valami miatt a mama.
2012. júl. 13. 18:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!