Ma kaptam egy levelet a munkaügyi központból, hogy holnap jelenjek meg. Miért kellhet bemennem? Ha ajánlanak egy állást köteles vagyok elfogadni?
Március óta vagyok regisztrálva, azóta 1x voltam bent, májusban. Legközelebb augusztusban kéne mennem. Februárban államvizsgáztam (nem kaptam diplomát, mert nincs nyelvvizsgám). Még nem volt munkahelyem, így nem kapok semmi támogatást a munkanélkülitől.
Van egy egészségügyi problémám, ami miatt le nem százalékolnak, de sok mindent nem tudok elvégezni.
Ha felajánlanak egy olyan állást, amit nem tudnék csinálni, akkor is köteles vagyok elfogadni, bármi is az? Mi van, ha nem fogadom el? És mi van, ha elfogadom, de mondjuk 2 hét után otthagyom, mert nem bírom?
Elég valószínű, hogy találtak neked valamit, ezért hívnak.
Egy ismerősöm is járt már így.
Miért lennél köteles elfogadni?:D:D:D
Nincs már KMK, nem fognak kényszeríteni:)
Nem ők adják a munkát, csak felhívják a figyelmed egy hirdetésre amit valaki feladott, és az alapján amit tudnak rólad, ajánlják neked.
A felmondás az már más tészta, ott már csak te és a munkaadó vagytok mint szereplők. Valószínűleg 3 hónapos próbaidő lesz, amely alatt bármelyik fél indok nélkül felmondhat.
Nincs mit.
Hát ezt akárki is írta, jó nagy hülyeséget mondott.
"Hát ezt akárki is írta, jó nagy hülyeséget mondott."
Akkor úgy látszik a munkaügyi központok jó nagy hülyeségeket írnak:
"Az álláskereső elhelyezkedése érdekében köteles együttműködni a munkaügyi központ
lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes kirendeltségével. Az együttműködés
keretében az ügyfél
a) az állami foglalkoztatási szervnél az általa meghatározott időpontban, de legalább
háromhavonta jelentkezik, és
b) az álláskeresői minőségében bekövetkezett változást - annak bekövetkezésétől számított
15 napon belül - bejelenti az állami foglalkoztatási szervnek (kirendeltségnek), és
c) maga is aktívan keres munkahelyet, és
d) az állami foglalkoztatási szerv által felajánlott munkaerő-piaci szolgáltatást, valamint az
állami foglalkoztatási szerv által támogatott képzési lehetőséget elfogadja, illetőleg igénybe
veszi,
e) részt vesz a megfelelő munkahelyhez jutást elősegítő munkaerő-piaci programban,
f) a megfelelő munkahelyre szóló állásajánlatot elfogadja.
Amennyiben az álláskereső az együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, az állami
foglalkoztatási szerv (kirendeltség) törli az álláskeresők nyilvántartásából."
A támogatásosban van igazság, de attól is függ, hogy milyen támogatás. Ezekhez bevallom, nem értek, mert én egy fillért nem vettem fel tőlük, és a kérdező is írja, hogy nem kap semmit onnan, ezért nem tértem ki rá.
Erről a RÁT-ról (Rendelkezésre Állási Támogatás) hallottam már, hogy ha valaki ezt járatja, akkor hívhatják közmunkára (utcaseprés, csúszásmentesítés télen stb) és ha nem vállalja, akkor ezt megvonják.
De ezen kívül van még többféle pénz is.
Az a és b pont hibátlan.
A c egy erősen szubjektív dolog, ez kimerül annyiban, hogy a három hónapos időszakokban legalább 2 próbálkozást kell beírni a kiskönyvbe, de ennek senki nem jár utána, lehet fiktív is.
A d, e, f, pontokkal még életemben nem találkoztam, pedig közel egy évig voltam regisztrált munkanélküli. A "képzési lehetőség" mit takar? Ezeket a tanfolyamokat, amikre folyton telt ház van? Erre hogy kötelez?
"a megfelelő munkahelyre szóló állásajánlatot elfogadja. "
Egy állás még nem lesz attól megfelelő, hogy az elvrát végzettség megegyezik. Az csak egy szempont a sok közül.
És még ha el is vállalja az illető, és 1 hét után tényleg ott hagyja? Akkor sok értelme volt elfogadtatni vele.
Én elhiszem, hogy ezek így le vannak írva, nem is veled vitatkozom utolsó, de nagyon életszerűtlen és könnyen megkerülhető.
RÁT ezer éve nincs. Egy ideig bérpótló juttatásnak hívták az ennek megfelelő ellátást, manapság foglalkoztatást helyettesítő támogatás néven fut.
De ez lényegtelen, azt leszámítva, hogy ezt nem is a munkaügyi központ, hanem az önkormányzat fizeti. Munkaügyi csak igazolást adhatott arról, hogy jogosult vagy erre (mert vagy kimerítetted az álláskeresési járadékot, vagy 1 évig együttműködtél a munkaügyi központtal).
Munkaügyi által nyújtott ellátásoknál mindig is úgy volt, hogy ha álláskereső voltál, akkor a munkaügyi központ által felajánlott és MEGFELELŐ munkát el kellett fogadnod, különben töröltek, mivel ha nem, akkor nem működtél együtt velük, és újra kellett regisztrálnod 2 hónap múlva.
A megfelelő munkán korábban azt értették, hogy egészségügyileg képes vagy elvégezni (ezt orvosi igazolással lehetett kikerülni), és a munka a legmagasabb iskolai végzettségednél legfeljebb egyel alacsonyabb képesítési szintnek megfelelő. Vagyis akinek diplomája volt, annak nem volt kötelező elvállalni utcaseprést, mert ahhoz csak 8 általános kell. Csak érettségivel rendelkezőknek bármi munkát el kellett vállalni addig is, mert fogalmilag kizárt volt náluk az egyel alacsonyabb végzettségnél kisebb képesítésű munka.
Na de most már ez sincs, a diplomásokat is simán lehet küldeni csatornatisztításra, és el kell vállalniuk, vagy ugyanúgy törlik őket.
Az egyetlen kivétel az egészségi alkalmasság, hát ezt orvos tudja igazolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!