Ha táppénzen vagyok, a munkáltatóm behívhat- e dolgozni, és ha táppénz alatt kirúg mit tehetek?
Nem hívhat be és nem rúghat ki. Ha határozatlan idejű szerződésed van.
(Ha határozott idejű, akkor megszűnhet a szerződésed a lejárat napján, vagy meg is hosszabbíthat. Ilyenkor létezik valami passzív táppénz nevű dolog is, amit nekem múltkor itt magyarázott valaki, de nem emlékszem már rá, szerintem keress rá.)
Szia!
A: táppénz alatt nem hívhat be dolgozni, ha mégis behív és te bemész, akkor jogosan vitathatja a táppénz jogosságát. Hiszen ha hívásra be tudtál menni dolgozni, akkor nem is vagy beteg.
B: táppénz alatt nem rúghat ki.
Amit tehet, mint munkáltató, hogy ha huzamosabb ideje vagy táppénzen, akkor kérheti a felülvizsgálatát, hogy jogosan vagy-e táppénzen.
Ha a táppénz ideje 15 napot meghaladja, akkor a tényleges munkába állást követő 15 napig rendes felmondással nem élhet a munkáltató, ha a 30 napot meghaladja, akkor 30 napos ez a védelem. Hangsúlyozom, ez a munkáltatói rendes felmondásra vonatkozik, vagyis rendkívüli felmondással, közös megegyezéssel, munkavállalói felmondással megszüntethető a munkaviszony.
Ha a táppénz ideje alatt vagy a védett időszakban él a munkáltatói rendes felmondással, akkor lehet a munkaügyi bírósághoz fordulni.
Az első válaszoló által említett passzív táppénz mindenkinek jár, aki a munkaviszony megszűnését követő 3 napon belül táppénzes állományba kerül, ennek a max. ideje 45 nap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!