Új munkahelyemen minimálbér+jutalék rendszerben dolgoznék. Már két hete ígérgetik, hogy bejelentenek. Ma közölte a főnököm, hogy a minimál+jutalék rendszert úgy értsem, hogy hónap elején megkapom a minimálbért, majd hónap 20-án a jutalékot, de úgy, hogy a jutalékból levonják a hónap elején kifizetett minimálbért.
Csak nekem furcsa ez? Illetve az eddigi két hetemet nem akarják kifizetni, amikor is minden nap ott voltam 8-16-ig, mert "még nem termeltem hasznot a cégnek". Mit tehetek ebben az esetben?
2009. jún. 2. 15:23
1/7 anonim válasza:
A két hetet mindenképpen ki kellene fizetni. Tenni sok mindent nem tehetsz. Fel lehet őket jelenteni a munkaügyeseknél, és megbüntethetik őket (de te is megszívnád valószínűleg).
A fizetési rendszer pedig nagyon érdekes: mi van akkor, ha csak mondjuk 40000 jutalékot kapnál? Még neked kellene fizetned? Szerintem ez is sántít egy kicsit.
(Nem vagyok egyébként nagy szakértő, csak a véleményem írtam le)
2009. jún. 2. 15:33
2/7 anonim válasza:
Én se vagyok szakértő de osztom a véleményemet az élső válaszolóval.
Jobban járnál ha keresnél egy normális munkahelyet!
2009. jún. 2. 15:40
3/7 anonim válasza:
viccelsz???
neeeemszabályos!
2009. jún. 2. 16:06
4/7 anonim válasza:
van szerződés...ugye!? abban minden le van írva....ha olyanba mentél bele, ami nincs leírva és te csak a szavukra adtál, akkor így jártál, de ha le van írva és te azt nem úgy és akkor kapod, akkor nyugodtan pereskedj, de ha kevés az összeg, akkor nem éri meg
2009. jún. 2. 16:08
5/7 anonim válasza:
"Már két hete ígérgetik, hogy bejelentenek."
A munkavállalót mindenféle szervnek be és le kell jelenteni (oep, apeh és társaiba), van olyan hely, ahova a tényleges munkábaállást megelőző(!) napon kell eleget tennie ennek a munkáltatónak a bejelentési kötelezettségének.
Szóval szerintem kamu, hogy bejelentenek.
Egyébként arra a szerződésre én is kíváncsi lennék, amiben ezt így leírják, mert azzal a lendülettel mehetsz a munkaügyi bíróságra.
2009. jún. 2. 16:29
6/7 anonim válasza:
a jutalékos fizetési rendszer úgy működik, hogy kapsz egy fix fizetést (ez jelen esetben a minimálbér) és ezen felül kapsz még mondjuk az eladott termék/szolgáltatás ellenértékének az X%-t, természetesen ezekből is levonják a különböző járulékokat mint a rendes fizetésből, ezt általában következő hónapban kapod, mivel az előző havi teljesítmény alapján számolják ki. Na most előfordulhat, hogy ők úgy gondolták, hogy minimálbérre bejelentenek aztán feketén kapsz valami pénzt az ő saját szisztémájuk szerint kiszámítva. Nyilvánvaló, hogy ez nem szabályos. Ha már két hete ott dolgozol és nem jelentettek be, az szintén nem szabályos, ezzel mehetsz mondjuk a munkaügyisekhez, akik akkor tudnak ezzel mit kezdeni, ha hajlandó vagy "tanúskodni". Egyébiránt az apeh-hez legkésőbb a munkába állás napjától kell bejelenteniük. Nem biztos, hogy ez egy megfelelő munkahely, bár tudom, most nem igen lehet válogatni.
2009. jún. 2. 18:09
7/7 anonim válasza:
Nem fognak bejelenteni. Engem egy hasonló cég két hónap után sem akart bejelenteni és nem is akart fizetni. Végül otthagytam őket. Az ilyen cégek nem fognak bejelenteni, hanem 4-5 havonta cserélik a munkavállalókat. Az elején még mindenki lelkes, egész addig, míg kiderül, hogy semmit sem fog kapni. Akkor cserélik a garnitúrát...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!