Mennyi ma Magyarországon az, amire azt mondhatni, hogy jó fizetés?
Én nettó 150 körül keresek a közigben, míg pár kollégám 200, vagy kicsivel afölött keres, holott semmi plusz tudásuk sincs hozzám képest, sőt magyaron kívül egy nyelven se tudnak, nehézkesek bármi számítógéppel kapcsolatos dologban, stb. Az egyetlen plusz hozzám képest, hogy több tízéves szolgálati idejük van, ami nekem nincs.
Most nem azért, mintha ezt sajnálnám tőlük, de ha én kezdőként 150et keresek, akkor nekik több tíz év múltán már illene +50ezernél többet keresniük nálam egy tudásra alapozott rendszerben, nem? És hát ez a közigben pont semmit nem számít, a szolgálati idővel megy feljebb a szorzószám, ami végülis elhanyagolható eltérést okoz, és kész.
Viszont kezdőfizetésnek nem rossz, de ha én ennyit meg tudok keresni kezdőként (ahhoz képest, hogy ha én is lehúzok itt még 20 évet, akkor lehet az nettó 200, vagy kicsivel több is), arra azért nem mondanám azt, hogy "jó fizetés".
Maximum jó kezdőfizetés. Azt aláírom.
Persze csupán egy érettségivel a nettó 160 az kifejezetten jó fizetés.
Én sosem kerestem 85 ezernél többet. Többször voltam munkanélküli mindig azt mondtam nem adom x összeg alá aztán meg mehettem a sunyiba örültem a végén hogy ennyit is adnak. Most megint munkanélküli vagyok persze tanultam is az elmúlt hónapokban de ahogy kinéz egy középkorú nőnek középfokú végzettséggel, érettségivel meg egy rakás tanfolyammal okj-s bizivel sem kap többet 90 ezernél.
Pedig nekem már ez is megfelelne már nincsenek irreális elképzeléseim, sem illúzióim. Csak dolgozni akarok, fizetni a számláimat és nem éhen pusztulni.
160 000 Ft. nekem egy vagyon. Biztos, hogy 60 lepedőt kapásból félreraknék. Igaz kicsi lakásban élek, nincsenek adósságaim, költséges szenvedélyeim.
Ennyi pénz nagy összeg jó fizu még akkor is ha nem vagy kezdő kezdőnek meg egész kiváló összeg.
De a legfontosabb hogy ki milyen életvitellel rendelkezik.
Adósságai vannak? Iszik-dohányzik? Költséges kedvtelések? Hobbik? Mennyire él ésszerűen, mennyire képes beosztani és utána menni az olcsóbb dolgoknak, mennyire képes beérni kevesebbel. Egy fiatalnak még jobban kell a szórakozás még élni akarnak ez a legszebb kor a huszonéves.
Meg persze le kell tenni az alapokat: lakás, berendezés a kocsit inkább nem említem mert sokaknak a lakás is csak egy álom.
Nekem ezt már nem kell előteremtenem, és már kibuliztam magam csak élni szeretnék méltósággal és nem parázni a holnap miatt.
Egyébként elvonatkoztatva tőlem meg az igényeimtől egy ember, adósságok-hitelek nélkül, átlag rezsijű lakásban, meg tud élni még félre is tud tenni ennyi pénzből. Azt hiszem mindenkinek nettó 150 - 160 lepedővel kéne kezdenie. Aztán némi pótlék túlórára, éjszakázás, hétvége, bérlet, kajajegy... így már türhető lenne.
Annyit hozzátennék, hogy én a 150 lepedőt diplomával kapom. Anélkül nem is vettek volna fel ide, lévén a munkakör betöltésének feltétele.
Érettségivel manapság gyári szalagmunkát adnak jellemzően, mert ilyen már szinte mindenkinek van. Vagy csak akkor mást, ha valakinek a csókosa az illető.
És azt is tudom, hogy diploma és diploma között is nagy különbség van. Egy mérnök, vagy jól képzett informatikus szinte azonnal kap munkát, jóval többért, mint az enyém.
Én jelenleg elégedett vagyok a munkám körülményeivel, a realitásokat figyelembe véve. Nyilván én se vállaltam volna el ezt a munkát, ha nem találnám jónak (bár én is jó ideig voltam munkanélküli, szóval akkor is elvállaltam volna, ha kevesebb. De ezt úgy reálisnak is találom most).
Csak abban nem vagyok biztos, hogy 20 év múlva is itt akarok lenni, mint pár kollégám.
Addigra (a természetes elhülyülést leszámítva) biztos vagyok benne, hogy jóval többet fogok tudni, tekintve, hogy jelenleg is képzem magam.
Szerintem meg lehet élni belőle, bár én kb 10 éve kerestem ennyit, a szakmám felszolgáló és bármixer. Amikor havi 20 napot dolgoztam akkor szezonban megkerestem 300 nettót is (itthon), bár a munkaidő nem 8 óra, hanem 13-15, amikor pedig 15 napot dolgoztam akkor is megvolt a 220-240 nettó. Ez itthon szerintem nem egy rossz fizetés.
Persze a fizetés attól is függ hogy milyen helyen, és milyen fizetési rendszerben dolgozok, és ehhez a szakmához nem elég az ital/ételismeret, kell egy jó adag pszichológiai képesség is, mert néha nem könnyű emberekkel foglalkozni, bár én élvezem, sőt volt ahol egyszerűen imádtam dolgozni, mert nem állt távol a szórakozástól maga a munkánk sem.
Az, amiből tisztességesen meglehet élni és félre is tudsz tenni erre-arra.
Kaja 40
tv-net-mobil 15
albérlet vagy lakás hitel 50
rezsi 40
szórakozás 15
(könyv, dvd, mozi, diszkó, étterem)
Ez alaphangon 160 ezer ft. És még félretenni sem lehet belőle, ez fölött van csak szerintem a tisztességes kereset.
Ausztriában 1000 euró a belépő kereset
albérlet 00
kaja 250
szórakozás 150
rezsi 150
tv-net-mobil 50
Épp kijön, ezt mezőgazdaságban adják. Alja munkára.
Kedves kérdezőnek üzenném, ha még figyeli, tanuljon nyelvet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!