Ha felvettek egy munkahelyre ami 6-23ig nyitva van, feltétlenül kell esti műszakot is vállalni?
Köszi a válaszokat.
Amúgy árufeltöltő leszek. Abban bízok, hogy sokan suli mellett csinálják, ezért hátha nappali műszakokat kapnék majd, az iskolások meg délutános/esti műszakot...De ezt már a szerződés aláírásakor meg lehet mondani vajon? Pályakezdő vagyok, nem sok mindent tudok az ilyen dolgokról, hogy mit lehet és mit nem :/
Az éjszakai műszakot senki nem szereti,ezért igyekszik mindenki délelőttre menni.
Mivel a kérdés úgy szól : Ha felvettek egy munkahelyre" így a következők szoktak lenni.
- a munkaadó mielőtt felvenne,már el mondja hogy mit vár el.Vagyis vállalnod kell 2 műszakot,és megkérdezi hogy ez így megfelel-e neked..Te ha nem felel meg,nyugodtan megmondhatod.Mondhatod,hogy inkább állandó délelőttős lennél X.okok miatt.
Ha a munkaadónak nincs kifogása akkor meg fogtok egyezni,és állandó délelőttős leszel.
-Az is elképzelhető,hogy a munkaadó eleve úgy kezdi a felvételi beszélgetést,hogy kijelenti,hogy neki csakis olyan ember kell aki két műszakban tud dolgozni.
Ha ezt mondja akkor felesleges előjönni az állandó délelőttel,mert akkor azt fogják mondani,hogy nagyon sajnálják de nem te leszel az emberük..
Nagyon sok helyen eleve úgy hirdetik az állást meg,hogy kihangsúlyozzák a két műszakot.
Mint írtam nagyon kevesen akarnak éjszaka dolgozni.
Ez megbeszélés kérdése csak. Ha ragaszkodnak hozzá, és Te nem vállalod, akkor keresned kell egy másik munkahelyet.
Mivel nem említetted hány éves vagy, ezért csak megjegyzem: Fiatal munkavállalót éjszakai munkára nem lehet igénybe venni. Magyarul: TILOS! Valamint túlóráztatni sem lehet, ügyeletre sem oszthatják be, és készenlétre sem vehető igénybe.
Sajnálom, de az utolsó válaszoló rosszul tudja. A Munka törvénykönyve nem tesz kivételt sem "sima" dolgozó, sem szakmunkás között. Fiatal munkavállalót éjszakai munkára nem lehet beosztani. Aki ezt teszi, az törvényt sért, és adott esetben jelentős büntetésre számíthat.
Munkaidő-keretben lehet őket foglalkoztatni, de ennek időtartam akkor sem nyúlhat bele az éjszakai munkavégzésbe addig, amíg a 18. életévét be nem tölti.
Lehet,hogy a törvény tiltja a fiatalok délutáni/éjszakai munkáját,de a legtöbb cég nagy ívben tojik a törvényre.
K az a 17 éves aki beperelné a céget?Senki,hiszen elveszítené az állását,és a cég röhögve kifizeti a bírságot.
Én is dolgoztam 17 évesen éjszakai műszakban.(este 10-től reggel 6-ig)
Ennél durvább dolgok miatt sem mernek a dolgozók felllépni a cég ellen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!