Melyikkel járok jobban (elhelyezkedési esélyek, ill. fizetés terén) informatikai rendszergazda vagy autószerelő?
Érettségi utáni OKJ-s képzés mind a kettő természetesen, tehát semmiféle tapasztalattal nem rendelkezem.
Elhelyezkedési esélyek és fizetés szempontjából melyiket találjátok kedvezőbbnek?
(ha esetleg még tudnátok ajánlani valamilyen kedvező szakterületet azt is megköszönném, de elsősorban ez a kettő érdekel jelenleg)
Előre is köszi a válaszokat.
Nos, én pedig nekimennék az előttem szólóknak. Informatikai rendszergazda - webmester vagyok. 2 éves OKJ-s képzésben vettem részt, és ezerszer többet tudok a szakmámban, mint egy egyetemista.
Persze, azt te csak hiszed - mondjátok most fejeteket rázva... pedig nem.
Megmondom miért. Az okj-s képzés alatt már elismert szakmai emberek (vízmű, valamint a városunk összes általános iskolájának rendszergazdája) adtak órákat nekünk. Tőlük tanultunk, méghozzá gyakorlatias képzés keretében.
Lehet, hogy nem tudok hozzászagolni a keretmátrixhoz és az ilyen-olyan egyetemen sulykolt sz/rságokhoz, de nem is lesz rá szükségem...
Mivel a mi képzésünk webmester képzés volt, így tanultunk webprogramozást is, HTML-t, PHP-t, és CSS-t. A programozás tanárunk nem volt az igazi, volt olyan, hogy mi segítettük ki, hol a hiba a forráskódban... előfordult olyan is, hogy egy Joomla weboldalt nem tudott átköltöztetni a helyi szerverről az éles tárhelyre, nekem kellett megcsinálni. Pedig ő az okos diplomás (ő kapja a fizetést is a suli honlapjáért) ugyebár, mégsem tudja.
A nyári szünetben pedig megkeresett egy számtech tanár aki látta a referenciáimat, hogy volna-e kedvem szakmai eszmecserét folytatni, együtt programozni etc. Összejártunk pár héten keresztül, és webdesignhoz kapcsolódó feladatokat tanítottam neki, amit még nem tudott. Flash animációkészítésről nem is beszélve.
A webmester képzés mint az év végén kiderült nem programozásból áll, hanem minél inkább a rendszergazdai vonalon halad, így webkiszolgálók telepítésével, konfigurálásával is foglalkoztunk. Linux, Win server 2003,2008, Active directory, proxyserver, stb mind-mind az oktatás részét képezte.
Úgyhogy egyáltalán nem igaz, hogy diplomával leszel valaki! Ott van a fenn említett 2 példa, mindkettő tanár, diplomás, és alap dolgokat nem tud megcsinálni, ennyit a mai felsőoktatás színvonaláról. :)
Az a legnagyobb probléma, hogy az olyan tehetségtelenek kerülnek mégis be a különféle munkahelyekre, akik nem is értenek a szakmájukhoz, én meg nem tudok miattuk elhelyezkedni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!