Mi köze van a leendő munkáltatómnak ahhoz, hogy hogyan oldom meg a lakhatásomat?
Budapesten jártam egyetemre, így van ott egy saját tulajdonú lakásom. Az egyetemi évek alatt abban laktam, azután kiadtam. Egy ideig nem éltem Pesten, hanem visszaköltöztem szülővárosomba, Pécsre. Most megint ott keresnék munkát, ezért beadtam egy önéletrajzot egy álláshirdetésre. Az adataimnál, a pécsi címet adtam meg, mert hivatalosan ez az állandó lakhelyem, továbbá ha esetleg levélben válaszolnának, azt itt egyszerűbben és hamarabb kapom meg, mintha 200km-t kéne érte utaznom. De hogy ne legyen ebből félreértés egy zárójeles megjegyzésként odaírtam, hogy budapesti lakhely megoldott. Hogy nehogy azt higgyék, hogy még ez után akarok nekiállni albérletet keresgélni és hónapokig húznám az időt vagy ilyesmi. Gyakorlatilag ha szükséges lenne már másnap oda tudnék költözni és munkába tudnék állni.
(Korábban ezt nem írtam bele és volt már hogy felhívtak telefonon, azzal, hogy ez napi 8 órás munka lenne ám és nehogy azt higgyem, hogy naponta fogok tudni 200km-ről ingázni. Akkor külön magyarázkodnom kellett.)
Most is felhívtak onnan, ahova most beadtam az önéletrajzomat. Akivel beszéltem, nem is kérdezett semmi szakmai dolgot. Viszont rögtön leginkább az volt a legnagyobb problémája, hogy mit jelent az hogy budapesti lakhely megoldott. És folytatta, hogy így nem lehet önéletrajzot írni ez teljesen hibás, legközelebb fejtsem ki, hogy ezt hogy értem, mert nekik ez nem derül ki ebből. Mert nekik nem mindegy hogy albérletben lakok, vagy valamelyik ismerősömnél, vagy hol.
Hát én néztem egy nagyon. És szépen elmagyaráztam a dolgot.
Lehet, hogy velem van a hiba, de egy szakmai önéletrajznál, ahol leginkább rövid tömör megfogalmazásra és tényszerű adatfelsorolásra van szükség, nem hiszem, hogy a lakáshelyzetemről kéne regényt írnom és magyarázkodnom, hogy hol, mikor, kivel ,ettől meddig és mennyi pénzből fogok lakni.
Ha interjúra behívnak és ott megkérdezik, akkor szívesen elmondom. Bár akkor is kicsit furcsa. Mert ha beírok, vagy mondok X Ft fizetési igényt, beleértve az összes költségemet, amiből kijövök egy hónapban, akkor azon kívül végül is mi közük hozzá, hogy albérletre vagy mire költöm a pénzemet.
Persze jó, szíve joga megkérdezni, csak kicsit furcsállom, hogy rögtön első telefonbeszélgetésen ez a legfontosabb problémájuk.
Nektek mi erről a véleményetek? Esetleg volt már részetek hasonlóban?
1. van utazási ktsgtérítés a multiknál is, sőt elvileg a munkaadónak kötelező megtéríteni az útiktsg 86%át(tömegközlekedéssel, benzinktsgre nem vonatkozik) a bejelentett lakcím és a munkavégzés helye közötti útvonalon. Szóval ha pl te Pécsett laknál és naponta vonattal járnál fel Budapestre dolgozni a munkahelyedre, a bérleted 86%-át ki kellene, hogy fizessék...csak annak írtam le, akit érint esetleg, tudom, hogy neked van lakásod Pesten és odaköltöznél.
2. Lakcímet nem kell megadni az önéletrajzban, engem többször is hívtak már be állásinterjúkra, és nem szerepelt a címem az önéletrajzon. Általában persze megkérdezték, hogy hol lakom, akkor mondtam, hogy vidéken, de épp most készülök felköltözni Bp-re a közeljövőben...és itt mindig mondtam más indokot is, nem csak a munka miatt, hanem pl tanulmányok miatt is...vagy, hogy már meng is van az albérlet...stb. nem volt gond ebből soha, nem forszírozgatták a dolgot.
3. szerintem sincs olyan, h egy cégnél azt mondják, hogy ma gyere be, vagy semmi esélyed, hiszen az embernek ezernyi dolga lehet, ami miatt épp akkor nem ér rá...én már olyan helyzetben is voltam, hogy utólag módosítottam időpontot, vagy később ők hívtak vissza, mikor találtak az igényeimnek megfelelő időpontot...
4. szerintem az lehet a gond, hogy látják, hogy most Pécsett dolgozol, szóval, ha nem írnád be a lakcímed, akkor is sejtenék, hogy Pécsett élsz most...és így tudják, hogy sok idő lenne, mire el tudnál kezdeni dolgozni, le kell, hogy járjon a felmondási idő, aztán még költözködni is kell, stb...
Azért sok sikert!
Előző, a segítő szándékot köszönöm, de szerintem Te pár dolgot félre értettél.
Nekem előző munkahelyemen sem térítették az útiköltség akárhány százalékát sem.
Felvételkor elmondták mik a feltételek, mit fizetnek és mit nem. Pl az útiköltséget nem. És mondták, hogy döntsem el ilyen feltételek mellett kell-e az állás vagy nem.
"Szóval ha pl te Pécsett laknál és naponta vonattal járnál fel Budapestre dolgozni..."
Mivel egy nap 24 órából áll, ez eleve fizikailag lehetetlen lenne. Arról nem is beszélve, hogy nem szándékozom a fél életemet úton tölteni.
"...a bérleted 86%-át ki kellene, hogy fizessék..."
A Máv-nál ha jól tudom 100km-ig lehet bérletet venni. Gyanítom ez a Volánnál sincs másképp.
Tehát bérletet eleve nem is tudnék venni, még ha szándékomban állna sem.
"szerintem sincs olyan, h egy cégnél azt mondják, hogy ma gyere be, vagy semmi esélyed..."
Lehet, hogy szerinted nincs, azelőtt nekem is ez volt a véleményem, de a gyakorlat mást mutat.
Velem is volt konkrét ilyen eset és másról is tudok hallomásból, akinél ugyan ez volt.
"és így tudják, hogy sok idő lenne, mire el tudnál kezdeni dolgozni, le kell, hogy járjon a felmondási idő, aztán még költözködni is kell, stb... "
Akkor rosszul tudják. Le is írtam, hogy akár azonnal munkába tudok állni. A jelenlegi munkahelyemen próbaidőn vagyok. Pont azért szeretnék változtatni, mert itt nagyon nem találtam meg a számításaimat. Akár másnap reggel betelefonálok, hogy többet nem jövök és kész.
Kimondottan költöznöm se kell, mert ott a lakás, benne a bútorok, egy külön lezárt szobában a saját személyes cuccaim, minden. Esetleg pár ruha, amit magammal kéne vinnem. Ennek nulla az időigénye. Ha valamire esetleg szükségem lenne, következő hétvégén majd visszajönnék és elviszem. Ennyi.
Ha pl azt mondanák, hogy hétfőtől álljak munkába, semmi akadálya nem lenne. Egyébként más interjúkon is megkérdezik, hogy mikor tudnék munkába állni. Erre mindig azt válaszolom, hogy azonnal.
Az általad írt problémákra találták ki egyébként a motivációs levelet. Bele tudod írni, hogy mivel Pécsett és Pesten is van egy lakásod, így bármikor át tudsz költözni a pestibe, ha ott kapsz munkát. Utazgatós munkánál is bele lehet írni, hogy mivel két lakásod van, így a munkáltató spórolni tud azon, hogy nincs szállásköltséged a Dél-Dunántúlon.
Satöbbi, satöbbi... és már nincs is probléma.
Egy gondolat, amelyik munkáltató csak egy időpontban hajlandó interjúztatni, annál nem biztos, hogy az ember akar dolgozni, mert ez mutatja, milyen rugalmatlanok. Valószínűleg a mnunkánál is elég nagy szívás lenne, hogy mondjuk van egy baromi fontos elintéznivalód, ami max. egy óra, de nem engednek el még úgy sem, hogy vállalod, hogy munkaidő után benn maradsz egy órára.
Kivétel esetleg, ha nagy a cég, és a főigazgató interjúztatna, aki aznap este már utazik is tovább, de egyébként a munkádra ez nincs ráhatással, hiszen nem közvetlen az ő beosztottja lennél... de lássuk be, elég ritka az ilyen cég.
A lényeg, hogy bármilyen esetlegesen felmerülő kérdésre a legegyszerűbb és leghatékonyabb kérdés nélkül, már a motivációs levélben váalszt adni, így egyrészt nő az esélye annak, hogy behívnak, másrészt ezek a kérdések már nem kerülnek elő az interjún.
Még csak egy gondolat: az előre elpróbálás nem feltétlen rossz, kivéve ha rögtönzőt keresnek az állásra. Mert lehet, hogy azzal is magad adod, hogy félórát gondolkozol a válaszon, na de ez nem biztos, hogy pozitív. Aztán nem is biztos, hogy élesben a legjobb válasz jut eszedbe - hányszor van az emberrel, hogy utólag jön rá, mit kellett volna mondania..
A legutolsó hozzászollásodhoz kapcsolódóan, a példám, miszerint vki Pécsről Bp-re jár fel dolgozni fiktív volt, mert azt azért nem gondoltam komolyan, h vki ezt megtenné naponta...és mint írtam, nem is rád vonatkozott, hiszen van lakásod. Azért írtam le, h mindenki tudja, h a munkavállaló tv szerint köteles megtéríteni az utazási ktsget. Járj utána neten. Ennyit segítek előre:
De ez rád nem vontakozik amúgy sem, csak voltak ilyen jellegű hozzászólások, meg te is írtad, h régi helyeden nem térítették meg.
A másik hozzászólónak pedig tökéletesen igaza van, h ahol annyira nem képesek, h egy másik interjúztatási lehetőséget biztosítsanak, ott nem érdemes dolgozni...főleg ha az egyetlen lehetőség aznap lenne pár órával később...
Azt pedig nem tudom, h gondolod, h az előző munkahelyedről eljössz felmondási idő alatt, egyik napról a másikra...volt már aki ezt megtette, a munkáltató pedig beperelte, és ő nyert, a volt dolgozónak ki kellett fizetnie a per ktsgeit és még egy havi átlagkeresetét(pedig ő azért nem ment be, mert nem volt megoldható a bejárása, mert töröltek vmi buszjáratot, v ilyesmi)...keress rá erre is neten.
És abban is igaza volt a hozzászólónak, h a motivációs levélben nyugodtan leírhatnál ilyen részleteket, és akkor nem tennének fel ilyen kérdéseket.
Igen, és ha oda van írva, hogy a pályázatként csak önéletrajzot kell benyújtani? Akkor csak nem tukmálhatok rájuk egy több oldalas regényt az életem minden körülményeiről.
Ha kérnek motivációs levelet, akkor természetesen küldök. De abba is inkább azt szoktam megfogalmazni szűk egy oldalban, hogy mért azzal a szakmai témával foglalkoztam eddig, amivel foglalkoztam. Továbbá mint a címéből is kiderül, hogy mi motivál. És milyen tulajdonságaim vannak a munkakörrel kapcsolatosan.
A személyes dolgaimra nem szoktam kitérni, hogy milyen lakásban élek, mért, mennyi pénzből, mennyi pénz van a bankszámlámon, van-e párom (önéletrajzban feltüntetem a családi állapotomat), milyen a szexuális identitásom, stb. stb, stb... szerintem nem tartozik szorosan ide.
"És abban is igaza volt a hozzászólónak, h a motivációs levélben nyugodtan leírhatnál ilyen részleteket, és akkor nem tennének fel ilyen kérdéseket."
Ez alapján ha egy 100 oldalas könyvet írnék és elküldeném, biztos, hogy abban is maradna olyan apró részlet, ami kimaradt volna, pedig fel lehetne róla tenni kérdést.
Hallottam már olyat, hogy ha valaki egy önéletrajznak nem egy-két oldalt küld, akkor egyből landol a kukában.
Lehet, hogy ez nem igaz, de inkább nem kockáztatnám meg.
Itt nem is az volt a kérdés, hogy milyen gyorsan tudok munkába állni, hanem inkább az anyagi része érdekelte őket, hogy hogyan, ennyi pénzből oldom meg a lakhatásomat. És kivel lakok, hogyan,m mettől meddig, stb.
"Egy gondolat, amelyik munkáltató csak egy időpontban hajlandó interjúztatni, annál nem biztos, hogy az ember akar dolgozni, mert ez mutatja, milyen rugalmatlanok."
"A másik hozzászólónak pedig tökéletesen igaza van, h ahol annyira nem képesek, h egy másik interjúztatási lehetőséget biztosítsanak, ott nem érdemes dolgozni..."
Jó, akkor most beidézem mit írtam erre ezzel kapcsolatban. úgy látszik nem olvastátok:
"Ha egy cégben ennyi rugalmasság sincs, akkor nem hiszem, hogy ott hosszú távon szívesen dolgoznék. "
Szerintem ez semmiben nem ellentétes azzal, amit írtatok, így kár túlragozni.
"Mert lehet, hogy azzal is magad adod, hogy félórát gondolkozol a válaszon, na de ez nem biztos, hogy pozitív. Aztán nem is biztos, hogy élesben a legjobb válasz jut eszedbe - hányszor van az emberrel, hogy utólag jön rá, mit kellett volna mondania."
Nem szoktam fél órát gondolkozni. Szakmai kérdésben ha ez lenne, már régen rossz lenne.
Kérdeznek, válaszolok, aztán én is kérdezek, ők is válaszolnak. Ez nem egy kihallgatás, teljesen egyenjogú partnerekként tárgyalunk. Legalábbis én a legtöbb helyen, ahol eddig voltam így éreztem. Szerintem ez így korrekt. Volt, ahova felvettek volna, de én utasítottam vissza a lehetőséget, mert nem felelt meg.
Nem tartom magam olyan képmutató embernek, hogy egy állás kedvéért színészkedjek vagy csak azért legyek talpnyaló, hogy felvegyenek egy állásra.
És ha felvesznek, akkor minden nap úgy menjek be dolgozni, hogy előre betanuljam, hogy ha a kollégák kérdeznek valamit, minden esetre mit fogok válaszolni?!
Ne csak azért vegyenek fel, mert abban a fél órában tudok mutatni magamról egy hamisan beállított képet, hanem azért amilyen vagyok és amit tudok. Tudom, ez rövid távon lehet hogy nem minden esetben, de meggyőződésem, hogy hosszú távon igen.
"Azért írtam le, h mindenki tudja, h a munkavállaló tv szerint köteles megtéríteni az utazási ktsget. Járj utána neten."
Köszönjük a hasznos információt.
"Azt pedig nem tudom, h gondolod, h az előző munkahelyedről eljössz felmondási idő alatt, egyik napról a másikra...volt már aki ezt megtette, a munkáltató pedig beperelte, és ő nyert"
??? Ezt a butaságot honnan veszed? A jelenlegi munkahelyemen bőven PRÓBAIDŐn belül vagyok még. Ezt írtam korábban is.
De azért utánanéztem:
"A próbaidő előnye, hogy tartama alatt a munkaviszonyt bármelyik fél AZONNALI hatállyal - indoklás nélkül - megszüntetheti."
Ennél fogva perelhet nyugodtan.
Lehet, hogy más nem olvassa senki, de sebaj :D
Én pontosan ugyanezt élem most meg, csak nem Pécsről, hanem egy másik nagyvárosból keresek Pesten munkát.
Én nem szoktam a címem beleírni, így be is hívnak interjúra, de amint kiderül, hogy albérletbe vagy a testvéremhez költöznék, egy fura grimasszal befejezik a dolgokat...ezt egyszerűen nem tudom megérteni, hiszen az én esetemben sem minimálbéres, vagy 100ezres állásokról lenne szó. Ezt egész egyszerűen diszkriminációnak hívják. Persze ha rákérdeznék, hogy miért utasítottak el, nyilván tudnának rá "törvényes" magyarázatot adni :D
Sokan nem tudják megérteni, hogy sajnos nem lehet mindenki olyan szerencsés, hogy pestinek születik, és el sem tudják képzelni, hogy milyen kilátástalan vidéken a helyzetünk.
A másik a hazudozás.Nem tudom a kis agyammal felfogni, hogy ez kinek jó? Nekem nem jó, mert mindent elbukok a rohadt őszinteségem, a nem sablonos válaszaim és a nyalizni-nem-tudásom miatt. Nekik nem jó, mert ha mégis azt mondom amit hallani akarnak, annak ellenére, hogy igaz lenne, az egy héten belül kiderül, és csalódnak bennem.
Utálom, hogy azt várják, hogy fényezd őket, hogy milyen jó is lenne itt dolgozni, és persze hogy nem a pénz motivál. Csak kíváncsi lennék, h neki pl minimálbérrel is olyan fene nagy lenne a motivációjuk?
További jó hazudozást és sikeres munkakeresést kívánok a kérdés feltevőjének :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!