Milyen hátrányom származhat abból, ha a cég ahol dolgozom,8órás bejelentés helyett levett négy órásra, de a fizetésem megmaradt?
Ezt úgy értem, hogy ha babát szeretnék később, akkor ha visszatennének nyolc órásra pl.,2hónap mulva, akkor elölről kezdődik az egy év számolása? Vagy hogy van ez? (mert ugye a babához egyx éves munkaviszony kell) nem akarok "most rögtön" szülni, de fontos lenne. Kérdeztem már ezt, de sokan nem értették.....
Köszi előre is a válaszokat!!!!!
Nem értelek: a munka is 4 órás lett, vagy csak a bejelentés?
Egyébként 4 órás munkaviszony is munkaviszony.
Értem, hogy az is munkaviszony, de ha el szeretnék menni szülni, akkor a gyes-t kapnám két évig, mégpedig a fizetésem 75%-át.
Így viszont csak az alanyi jogon járót kapnám, hiszen a nettó bérem így 36000 Ft.
Így érthetőbb?
Szia!
Valamit nagyon keversz.
A GYED van biztosítási jogviszonyhoz kötve, ami azt jelenti, hogy az elmúlt két évben kell meglennie a 180 biztosítotti napnak és annak az igénylés pillanatában is fent kell állnia (kivéve, ha a munkaviszony a Tgyás ideje alatt szűnt meg, mert akkor is jár a GYED). Ennek az összege az igénylést megelőző naptár napi átlag keresetednek a 70%-a, de max. br. 100.100 Ft (ez nettóba kb. 85eFt). Teljesen mindegy, hogy napi 4, 8 vagy több órára vagy bejelentve, a bejelentés a lényeg.
Jelenleg a GYES alanyi jogon jár: vagyis azoknak akiknek nincs meg a 180 napjuk és azoknak akiknek egyáltalán nincs bejelentett munkahelyük. Ennek az összege fix. kb. 28eFt.
Nem igazán értem, hogy milyen előnye származik a munkáltatónak abból, hogy kevesebb óraszámra jelent be, én úgy tudom, hogy minden munkáltató által fizetendő a munkavállaló fizetésének X%-a. Biztos, hogy nem lettél kevesebb pénzzel bejelentve?
Szia!
De kevesebbel vagyok bejelentve, mert eddig 72000-re voltam, most mivel már csak négy órára, így 36000Ft-ra.
Tehát ha gyed-et kapNÉK, akkor ennek a bizonyos 36000.-nek kapnám a 70%-át. Ezért érint engem ez hátrányosan sajnos...
Remélem érted... és köszi
Egyébként már mindegy,mert ápr. 1-től nem dolgozom itt, mert a főnököm kijelentette, hogy nem tudja fizetni a bérem... :-( ez van sajna!!!!!
Sajnálom.
Arra figyelj oda, hogy mindig legyen valami: vagy bejelentett munka vagy álláskeresési járadék, mert ez utóbbi is beleszámít a folyamatos munkaviszonyba. Annyi kikötés ugyan van, hogy folyamatos munkaviszonynak számít, ha 30 napot nem meghaladó szünet van a biztosítási jogviszonyban.
Sok sikert egy új munkához!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!