Milyen orvosnak éri meg tanulni?
Mindig orvos szerettem volna lenni, teljesen mindegy, milyen, de ha már elvégzem az egyetemet, legalább keressek jól is, amellett, hogy szeretem a munkám.
Köszi a segítséget!
Ha még nem vettek fel, akkor első körben csak azon kell filóznod, hogy orvos akarsz-e lenni, és ha igen, akkor fogorvos, vagy valami más (azaz FOK-ra vagy ÁOK-ra kell-e jelentkezned).
Ha az ÁOK mellett döntesz, akkor lesz 6 éved, hogy eldöntsd, hogy mit szeretnél csinálni. Lehet, hogy egy adott "szak" hiába fizet jól, ha téged abszolút nem fog érdekelni (pl. az USA-ban a gerincsebészek keresnek a legjobban, de engem kirázna a hideg, ha ortopéd szakorvosnak kellene lennem, mert annyira nem kedvelem a csontos-ízületes dolgokat, míg más szeret "fúrni-faragni"). Arról nem is szólva, hogy amíg nincs valakinek jó belelátása a szakok többségébe, addig nem is nagyon tud választani, mivel nem rendelkezik a szükséges információkkal a döntéshez (pl.: honnan tudja gimnazistaként valaki, hogy mit csinál napi szinten egy neurológus, radiológus, nefrológus, klinikai genetikus, mellkas sebész stb?)
U.i.: Ha a pénz IS érdekel (és őszintén szólva, melyik családalapítás előtt álló fiatalt ne érdekelné, pláne ha mindezért 6+5 évet tanult?!) és mindenképp Mo.-n akarsz maradni, akkor inkább a pénzügyi szektort vagy hasonlót ajánlok, mert ebben a pillanatban a pesti utcaseprők és egy szakorvos-jelölt (vagyis 3-5 éve VÉGZETT ORVOS!) fizetése AZONOS! (Nem viccelek: az egyik 120ezer bruttót, a másik 124ezer bruttót kap, ami kb. nettó 78ezer)
És a 22:05-ös mondhatja, hogy jajj, de csúnya dolog kimenni, de én 78ezer forintért (és 200-300FT/óra ügyeleti pótlékért; a Mekiben magasabb az órabér) egy r.hadt percet nem fogok itt dolgozni! Mert az utcaseprőnek nem kell ügyelni, a FELELŐSSÉGE pedig egymilliomod akkora. Bezzeg ha egy orvos elront valamit (mondjuk, mert 32 órát dolgozott egyhuzamban; igen van olyan, hogy 24órás ügyelet után még bemegy az orvos a másnapi 8 órás műszakra, hiába nem törvényes!), akkor máris jön a TV és az ügyvédek a milliós kártérítési igénnyel, arról nem is szólva, hogy ha a beteg meghal, akkor jöhet a börtön is (és a dolog "emberi" oldaláról nem is írok). És azt az "apróságot" meg sem említem, hogy az utcaseprő 8 általánosához képest ott van egy érettségi (4 év), orvosi egyetem (6 év) és szakképzés (ált. még 5 év). És a meló is stresszesebb, mert ugyebár mindenki európai színvonalú gyógyulást vár el, de balkáni eszközök és finanszírozás mellett...
A hálapénzről pedig annyit, hogy az nem minden "szakban" jár (labororvos, radiológus stb.), és a hálapénzes helyeken is a főorvos/prof. teszi el a borítékot, nem a "mezei" orvos.
Ezek után hülye lesz valaki nem elmenni, 10x pénzért, jobb munkakörülményekért és stresszmentesebb életért (és még nyugaton is az orvosok ott vannak a "korán haló" szakmák között, mert még ott is elég stresszes a munka).
nagyon köszi mindenkinek! :D
kedves utolsó: megtennéd, hogy írsz privát e-mailt? előre is köszi!! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!