Hátránynak számít munkakeresési szempontból, hogy egy közösségi oldalon sem vagyok fent?
Sztem utolsó jól írja, tehát találjanak meg nyugodtan, de nagyon visszafogott legyen amit ott látnak. Így a kíváncsiságuk kielégül és nem mondhatják hogy "nem követed a technikai újdonságokat", vagy hogy "nem vagy közösségi ember". Azután ha pl. ismerőseidnek van fent olyan fotó amin te is rajta vagy pl. buli közben, vagy fürdőruhában, stb., akkor azt próbáld leszedetni velük, mert szintén rossz benyomást kelthet. Rólam van fent pár ilyen sajnos, álláskereséskor le is vetetem az összeset, remélem megértik majd az ismerősök.
Egy példa arra hogy amúgy mennyire bukta lehet "kitárulkozni" az iwiw-en: volt olyan jelentkező a részlegünkre, akinek egészen jó önéletrajza volt, de az iwiw-en azt írta az "ezt csinálom amikor dolgozom" részhez hogy "Unatkozom és várom a munkaidő végét!". Természetesen nem hívta be a főnök...
Nem hátrány. Bár általában lecsekkolják az embert, ha nincs fenn, nem gond. Vagy pl. ha Kovács János vagy, nem fogják a nyolcezerből kikeresni, melyik a te adatlapod.
Viszont az sem igaz, hogy nem szabad feltenni csak egy mondatot. Nyugodtan fenn lehet bármi, ami vállalható. Hozzátenném, ma Magyarországon a politikai hovatartozást valóban nem célszerű reklámozni.
De mérlegelve szinte bármit fel lehet rakni. Például egy bikinis kép felkerülhet nyugodtan, ha a nyaraláson készült, de ha egy bárban táncolva, akkor inkább ne.
Érdemes álláskeresés előtt átnézni a közösségi oldalt is, hogy mit reklámozol magadról. Én is találkoztam olyan jelentkezővel, aki az előző főnökét pocskondiázta fb-n, nyilván nem hívtam be interjúzni. De néhány bulizós kép még egyáltalán nem gond :)
Egy kicsit had vitatkozzam, de tényleg nem bántásból, csak eszmecsere szinten.
Szerintem olyan dolgot nem célszerű felrakni a netre, ami érzelmeket vált ki a személyünkkel kapcsolatban. Szerintem ilyenek a fotók, pl. a bikinis, mert ha jó teste van a jelentkezőnek a fél cég azon fog csámcsogni, ha meg itt-ott nem tökéletes akkor azon. Pláne ha idősebb hölgyről, úrról van szó. Egy női vezető a jó testű fiatal kolléganőt általában kapásból nem veszi fel, a férfi főnök esetleg más szemmel néz rá. Ráadásul kombinálnak, hogy úristen ez a Bahamákon nyaralt, akkor biztosan sokat fog kérni, be sem hívják. Milyen a kocsija, milyen a tv-je, tényleg mindent kiveséznek, ami látható. Ha nem is a hr, de a főnök és a leendő kollégák általában igen. Plusz még egy jó fotó esetén is ott van a személyes szimpátia, ami nem garantálható. Túl fiatal vagy, túl öreg vagy, mindjárt ott a személyes érzelem, az első benyomás, el sem jutsz az interjúig.
Ha bulizós a kép, milyen buli? Mondjuk a rockzenét szereted, a barátaid Harley Davidson-os "rosszfiúk". Igaz hogy milliomos vállalkozók, de az nincs a képre írva, csak a bőrdzseki meg a szegecses naci. Kész a rossz benyomás. Ha diszkós buli u.ezt el lehet mondani. Ott állsz egy kigyúrt kopasz mellett, mellesleg agysebész, de ez sosem fog kiderülni. A jelentkező viszont nem kelt jó benyomást.
Családi fotó? Jesszus, kisgyerekes anyuka / sokgyerekes apuka vagy, ne adj isten nagymama! Nem is kell ragozni a várható eredményt, pedig elvileg ez is egy vállalható dolog lenne.
Azután itt van pl. a hobbi, szabadidő. Mondjuk imádom a sudoku-t, teljesen vállalható, a leendő főnök szerint viszont introvertált idióta aki ilyennel tölti a szabadidejét. Máris ugrott az interjú, pedig mondjuk jó elemző lennék. Van olyan vezető a cégnél, aki azért be sem hívott interjúzni számviteli területre egy alapvetően megfelelő jelentkezőt, mert a hobbijának a pszichológiát írta, neki pedig "nem kell ide egy agykurkász".
Azután Facebook-on like-olunk. Legyen a példa a zene, videoklip. Egy középkorú vezető nehezen tudja elképzelni, hogy pl. egy Marilyn Manson, P-Daddy vagy Pantera rajongó valójában remek ügyfélszolgálatos lenne. A 2 kép ami az ember előtt hirtelen felvillan egyszerűen nem egyeztethető össze, így az esélyek az interjúra kb. nullázódnak.
Szerintem nagyon-nagyon óvatosnak és semlegesnek kell lenni. Még az ismeretségi kör is lehet riasztó, szerintem az "embert barátjáról" elv miatt, ami mélyen benne van mindenkiben. Én már nem egyszer voltam úgy, hogy igen nagy volt az aránya pl. a maffiozó kinézetűeknek, vagy a kopasz-kigyúrtaknak az ismeretségi körben és nem is kértem az illetőből (pl. amikor bébiszittert kerestem).
Uh szerintem nagyon óvatosan és tudatosan kell szerkeszteni az ilyen oldalakat, de ez tényleg csak személyes vélemény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!