Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogy lehet, hogy a matematikus...

Hogy lehet, hogy a matematikusoknak, fizikusoknak kiemelkedően magas az átlagkeresetük, de ha rákeresek, nem hirdetnek túl sok ilyen állást?

Figyelt kérdés

febr. 26. 22:14
 1/10 anonim válasza:
94%
Azt nem tudom, hogy matematikusoknak valóban kiemelkedően magas-e az átlagkeresetük (szerintem általában nem), de ahol jól lehet keresni - pl. a banki, biztosítási, közgazdasági területen -, ott általában nem úgy hirdetik meg a állást, hogy "matematikust keresünk", hanem az adott szervezeten belül vannak olyan pozíciók, pl. különféle elemző részlegek, ahová alkalmazott matematikusként lehet bejutni. Pl. a pénzügyi területen az aktuáriusi pozíció tipikusan ilyen.
febr. 26. 22:34
 2/10 Mojjo ***** válasza:
86%
Már hol kiemelkedően magas az átlagkeresetük? Az akadémiai szférában kiemelkedően sz@r. Egy kutató, egyetemi oktató Magyarországon rosszabbul keres, mint egy Aldis eladó.
febr. 26. 23:40
 3/10 Mojjo ***** válasza:
82%
Mondjuk ezt félretéve amúgy sem értem, miért jelentene a kiemelkedően magas átlagkereset sok álláslehetőséget. Az egyikből semmilyen módon nem következik a másik.
febr. 27. 00:41
 4/10 krwkco ***** válasza:
92%

"miért jelentene a kiemelkedően magas átlagkereset sok álláslehetőséget"

A kérdező feltehetően a magas kereslet és alacsony kínálat árfelhajtó hatására gondol.

De a gazdaságban és a tudományban a rendkívüli képességű matematikusokra és fizikusokra van kereslet. Amiből kicsi a kínálat.

És a gyakorlatilag 0 álláshirdetés nem jelent alacsony keresletet, mert ahogy mások is írták, a toborzás más csatornákon történik.

Egyszóval nincs olyan ellentmondás, mint amire az eredeti kérdés utal.

febr. 27. 05:30
 5/10 anonim válasza:
Igazából nem teljesen mindegy neked...?
febr. 27. 14:20
 6/10 A kérdező kommentje:

[link]

A matematikusok, alkalmazott matematikusok, fizikusok átlagkeresete is millió fölötti, illetve körüli. Fizikusként 60-80-an, alk. matematikusként 30-50-en, matematikusként 15-30-an szoktak Mo.-n végezni. Szóval annyira azért nem kevesen.

#5 Nem, mivel nagyon erősen gondolkozom hogy ilyen szakra jelentkezzek, viszont visszarettentett, hogy nagyon kevés (10>) álláshirdetés van rájuk. Nem vágyok kiemelkedő fizetésre, elég lenne, ha van biztos állásom, és normál fizetés. Viszont nem tudom, hogy ezt így meg tudom-e valósítani, mivel nagyon ellentmondásosak az adatok.

febr. 27. 17:31
 7/10 anonim ***** válasza:
Szerintem nézz meg pár más slágerszakot is, hogy tudd, mi az, hogy nem kevés. 😆 Az országon belül évi 50 szakember nagyon kevésnek számít.
febr. 27. 18:22
 8/10 A kérdező kommentje:
#7 Mesterképzésben annyira nem kevés. Proginfón 100-150-en szoktak végezni, míg sok természettudományi képzésen (pl.: csillagász, geofizikus) jó ha 5 végzős van.
febr. 27. 18:27
 9/10 Mojjo ***** válasza:
@6: Azt kell átgondolnod, milyen munkakörben szeretnél dolgozni, és ahhoz milyen végzettség passzolnak a legjobban. A matematikusok/fizikusok akkor keresnek ilyen összegeket, ha pénzügyi/bank szektorban, vagy hasonló, a szakmájukhoz szorosan nem kapcsolódó, de a matematikai tudásukat bizonyos részben kihasználó munkakörökben helyezkednek el. De matematikusként és fizikusként nem épp.
febr. 27. 22:05
 10/10 anonim ***** válasza:

"Már hol kiemelkedően magas az átlagkeresetük? Az akadémiai szférában kiemelkedően sz@r. Egy kutató, egyetemi oktató Magyarországon rosszabbul keres, mint egy Aldis eladó."

Egy aldis eladó is szarul keres, ha figyelembe vesszük, hogy a hírdetett átlagbérhez heti 48 órát kell teljesíteni váltott műszakban és közben fizikai munkát végezni.

márc. 1. 22:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!