Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A cégeknek miért érdekük...

A cégeknek miért érdekük kamuállásokat kiírni?

Figyelt kérdés

Páromnak keresünk állást, és azt látom, hogy kisbb és nagyobb cégek is pár naponta hirdetik ugyazt az állást újra, mintha pörögne a piac, de ha megpályázzák, 1-2 napon belül jön lemondás, anélkül, hogy meghallgatnák valami interjú féleségen.

Kb. olyanokat pályáz, aminek a kiírás szerint meg is felelne.

#álláskeresés #Fake állás
ma 14:14
 1/2 anonim ***** válasza:

Egyrészt az, hogy anélkül jön a lemondás, hogy meghallgatnák az interjún, még nem jelenti azt, hogy feltétlenül kamu lenne az álláshirdetés. Persze, nem ismerem a konkrét szituációt, de nálunk is sokszor van olyan, hogy 1 napon belül elutasítjuk, ha azt látjuk, hogy vagy egyáltalán nem felel meg, vagy olyan elrugaszkodott bérigényt adott meg (annak ellenére, hogy mi közzétesszük a bérsávot), amivel nem érdemes az időt pocsékolni.

Másrészt a fentiektől függetlenül valóban egy létező jelenség. Amit én tapasztaltam, és HR-es ismerősöktől kollégáktól hallottam:

- Preszítzsből nem tehetik meg, hogy nincsenek kint hirdetéseik, nem járnak ki egyetemi állásbörzékre, stb. Gondolj bele, hogy vannak nagy cégek, amik egy-egy településen a legnagyobb munkáltatók közé tartoznak (pl. Győrben az Audi). Na most ha egy ilyen cég nem menne ki egy egyetemi állásbörzére a mérnökökhöz, gyakorlatilag a cég halálhírét keltenék. Ezért inkább kimennek, és lényegében PR eszközként fogják fel.

- A HR csoport részére volt allokálva előzetesen X összeg toborzásra, vagy esetleg már ki is fizették előre mondjuk a Profession-nek, és el kell költeni. Hasonlóan PR célokat szolgál, valamint legalább egy csomó önéletrajzhoz, ezáltal adathoz jutnak, ha tényleg szükség van új emberre.

- Piacfelmérés: látni akarják, hogy egy-egy pozícióba hányan jelentkeznének, és milyen bérigénnyel. Ez segít értékelni, hogy az adott pozíciót betöltő ember mennyire pótolható, ezáltal a bérek meghatározásában is segít.

Stb.

ma 14:59
 2/2 A kérdező kommentje:

"Egyrészt az, hogy anélkül jön a lemondás, hogy meghallgatnák az interjún, még nem jelenti azt, hogy feltétlenül kamu lenne az álláshirdetés."

Viszont amikor már 2 npaonta hirdetik újra, az már több mint gyanús. Egyébként én is egy nagy mamutnál vagyok németországban, és bent a kollégák nyígnak, hogy kevesen vagyunk, meg nincs jelentkező, holott a való életben meg tudom, hogy vannak nagyon jók a főiskolákon/egyetemeken, és jönnének is egy komoly céghez. Csak lepattannak már a HR-en.

"Persze, nem ismerem a konkrét szituációt, de nálunk is sokszor van olyan, hogy 1 napon belül elutasítjuk, ha azt látjuk, hogy vagy egyáltalán nem felel meg,"

Van egy kiírás, gondolom ez lenne az irányadó. Nem arról van szó, hogy fejőnőként puffogtatunk részlegvezetői állásra, hanem ami a kiírás alapján legalább 80%-ig passzol (általában a 100-hoz olyan konkrét spciális ismereteket várnak el, hogy vagy csak belső vagy valami visszatérő ugorhatná meg).

"vagy olyan elrugaszkodott bérigényt adott meg (annak ellenére, hogy mi közzétesszük a bérsávot), amivel nem érdemes az időt pocsékolni."

A muszáj most akkora úr, hogy a sáv alját célozzuk, mert ha az ember alámegy, gondolom az ugyanúgy negatív. Kinek kell olyan, aki nincs tisztában az értékével. Hallottam ilyet is.

Egyébként tizenéve hasonló cipőben jártam én is, kb. hasonló volt az élmény, olyanokat pályáztam, ami szinte 100%-ig az előző 15 évemre passzolt, folyamatosan lepattintás, az állás meg maradt nyitott még 1-2 hónapig.

Aztán olyanra meg behívtak interjúzni, amiről lövésem sem volt, csak már szórakozásból rálőttem.

Végül akkor olyanra vettek fel, aminél szintén nem tudtam még azt sem, hogy mi lehet a feladat. Ott szembesültem vele, hogy kell azt tudni, amit már tudok, meg karbantartást is irányítani kell, meg tulajdonképpen a részleget vezetni is kéne, meg beszerezni, mert projektetket kiríni. Egyáltalán nem is értettem, mit keresek ott, csak aztán belenőttem a szerepbe. Pár év múlva amikor megkérdeztem, miért pont én, annyi volt a válasz, hogy az életrajz alapján annyi mindent csináltam már, hogy talán nem esek pofára.

ma 15:15

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!