Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » 2008-10-15-én léptem be a...

2008-10-15-én léptem be a jelenlegi céghez ahol dolgozom. Van egy sanda gyanúm, hogy nem fogom megélni a cégnél a próbaidő lejártának végét. Mikor jár le a próbaidőm?

Figyelt kérdés

Amennyiben a jövő héten beteg leszek, mert nem vagyok valami jól, akkor ugye túllépem a próbaidőt? Ugye az 3 hónap, az-az akkor 2009-01-15-én jár le? Jól mondom? Csak azért kérdezem, hátha esetleg van valami kikötés, x munkanap, ünnepek voltak, beteg vagyok stb.

A válaszokat előre is köszönöm.

2009. jan. 8. 21:23
 1/9 anonim ***** válasza:
76%

Próbaidő alatt elküldhetnek, amikor akarnak.

Elvileg akkor is, ha beteg vagy. Persze, ha elérnek.

Ha viszont nem jelented be, hogy beteg vagy (és közben nem vagy kómában), akkor tényleg jogosan dobnak ki.

2009. jan. 8. 21:36
 2/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Bejelentem, betelefonálok, és elmegyek az orvoshoz.

Tudom, hogy próbaidő alatt nincs kecmec, azt viszont nem értem, hogyan tud elbocsájtani, ha nem tudom átvenni, aláírni a papirokat….

2009. jan. 8. 21:40
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

A próbaidő nem három hónap, hanem maximum 90 naptári nap. A próbaidő mértékét a munkaszerződése tartalmazza. Ha nincs benne, akkor nincs próbaidő, mivel a próbaidő nem kötelező, csak egy lehetőség és a jogszabály csak a maximális időt hstározza meg.

Ha táppénzen vagy próbaidő alatt és a munkáltató szerződést akar bontani, akkor elküldi tértivevényes levélben a felmondásod és a leszámoláskor szokásos papírokat. Ha nem veszed át, akkor a posta visszaküldi "nem kereste" jelzéssel. A küldeményt kézbesítettnek kell tekinteni.

Viszont te hogyan fog ismét elhelyezkedni, ha nincsenek meg a szükséges igazolások az előző munkahelyről ? Szóval érdemesebb átvenni a levelet, mint később megalázkodva bemenni a céghez, hogy mégis kellenének a papírok.

A próbaidő erről szól. Te is felállhatsz egyik napról a másikra indoklás nélkül és a munkáltató is felmondhat indoklás nélkül. Nincs értelme kiskapukat keresni.

2009. jan. 8. 21:59
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
De ha elmész táppénzre akkor aztán meg 100% kirúgnak. A mai világban a táppénzt sem nagyon tolerálják, nemhogy próbaidő alatt. Szerintem nem kell táppénzre menned, mert 3 hónapnyi munkaidő után semmi veszítenivalód nincs, ilyenkor még nem jár végkielégítés, felmondási idő stb. Szóval, ha ki akarnak rúgni, megtehetik táppénz alatt, vagy rögtön amikor visszamész.
2009. jan. 8. 22:06
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy tudom, táppénz alatt nem rúghatnak ki. Persze ez néhány napos betegségnél nem oszt, nem szoroz, mert repülsz utána, de ismerek olyanokat, akik hosszas táppénzesdivel akadályozták meg a kipenderítésüket (hónapokra kiíratták magukat, amikor érezték a vesztüket).

Hacsak nem változtak erre vonatkozólag a jogszabályok az elmúlt néhány évben. Ez benne van a pakliban.

2009. jan. 9. 00:10
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Táppénzt alatt valóban nem mondhat fel rendes felmondással. Azonban a próbaidő alatt a munkaviszonyt megszünteti, nem felmond. Azt pedig lehet.
2009. jan. 9. 02:14
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Nem arról lenne szó, hogy én most két kézzel ragaszkodók a munkahelyhez, és otthon akarok vegetálni táppénzen. Csupán szeretnék egy minimális időt nyerni, amíg találok egy másikat, amennyiben beigazolódna megérzésem. Azonban akkor a jelek szerint ez nem kivitelezhető…

2009. jan. 9. 06:21
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Ha akarsz pár napot, akkor a felmondást követő 3 napon belül menj el ún. passzív táppénzre. 45 napig lehetsz passzív táppénzen, ekkor kapsz pénzt, de szolgálati időd nem fog nőni.

Egyébként meg a szerződésben van benne, hogy mennyi a próbaidő, mert a munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy 3 hónap (90 nap), ami meghosszabbítható még 3 hónappal (90 nappal). Egyre több az olyan hely, ahol 6 hónapos próbaidő van kikötve. De még egyszer hangsúlyozom: a munkaszerződésben írt a mérvadó.

2009. jan. 9. 12:22
 9/9 anonim ***** válasza:
Ha elmész táppénzre, biztos, hogy kirúgnak. Várd meg, hátha nem rúgnak ki és ha letellik a próbaidő akkor menj el táppénzre.
2009. jan. 9. 19:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!