Átlagosan mennyi az a pénz ami,ha félre van téve fixen, biztonságot nyújt?
#10 es vagyok, miért lettem lepontozva???
Ápoló szakmám van, 18 évesen szereztem, azóta dolgozom ott. Szja mentesen megkapom a havi 450-et, néha jön mellé egyéb juttatás és beugrósként magánszemélyeknek is dolgozom rendezvényeken és mivel szüleimmel élek, így alig költök belőle.
Kérdező: ez mindenkinek a saját igényeitől függ, a sajt költségeitől és élethelyzetétől. Nem mindegy hol, kivel, milyen módon és milyen költségekkel kell megélni. Én pl. közel 0Ft-ból is ellennék nagyon sokáig, de reálisan olyan 40-50 ezer kellene havonta. Nyilván a legtöbbeknek ennyi nem elég, mert sokkal több a kiadásuk, amelyek nagy részéből nem igazán tudnak lefaragni.
Én úgy gondolom, hogy az átlagos álláskeresési idővel és a saját igényeidhez, kiadásaidhoz mért tartalékkal kell rendelkezni a biztonságos megélhetéshez. Tehát ha neked a havi kiadásaid mondjuk 300 ezer ft-ot tesznek ki, az átlagos álláskeresési idő pedig 10 hónap (elvileg most ennyi), akkor 3 millió ft a minimum félretett összeg ami a realtív biztonsághoz szükséges. De számoljuk bele a váratlan kiadásokat (mondjuk valamelyik nagyobb háztartási gép elromlik), szóval nyugodtan tehetünk még rá pár 100 ezer ft-ot, esetleg 1 milliót.
Amúgy az sem mindegy, hogy az embernek van-e valamilyen más, akár passzív bevételi forrása, esetleg maszek/másod állás vagy családi támogatás stb.
Összeget nem fogsz kapni, mert körülményeidtől függ, lakhatási kiadások, közlekedési kiadások, gyerek, kutya stb.
Az említett 6 hónap kb stimmel, de 500 ezer havi költés kicsit soknak tűnik. A 6 hónapot úgy vedd hogy a minimumon élsz, azaz csak eszenciális dolgokat veszed meg azaz nincs étterem/rendelgetés/random vásárlások stb.
Egyébként szerintem az emberek kb 30% nak van tényleges megtakarítása, a legtöbben hónapról hónapra élnek.
Érdemes számolni a tartós és drága használati cikkek javításával, cseréjével is, ezekre is érdemes külön keretet elkülöníteni, spórolni rá. Minden eszköznek van egy várható élettartama, várható meghibásodási ciklusa. Attól, hogy nem tudod, hogy mikor fog elromlani, még számíthatsz rá, hogy egyszer csak jönni fog a meghibásodás. Így aztán tervezni is tudsz vele, hogy be fog következni, nem kell neki meglepetésként érnie.
Ha van egy lakásod, előbb-utóbb lesz csőtörés, be fog ázni, be fognak törni. Festéssel, kisebb-nagyobb karbantartásokkal is érdemes számolni, mert időnként szükségessé válnak ezek is. Ha van hűtőd, mosógéped, mikród, tévéd, akkor előbb-utóbb el fognak romlani és minimum javíttatni kell őket, de esélyes, hogy olcsóbban jössz ki vele, ha inkább újat veszel. Ha van laptopod, számítógéped, tableted, okostelefonod, ezek maguktól is elavulnak, cserére szorulnak néhány évente és a használat közben pláne hajlamosak tönkremenni valamikor.
18, igen, nem rossz ötlet ezekre az eszközökre is külön tartalékolni, de saját tapasztalatom azt mutatja, hogy egy mikró, hűtő, mosógép kibír 8-10 évet is.
Betörni nem szoktak, csőtörésben sem volt még részem az elmúlt lassan 30 évemben.
Az elgondolásod jó, de kicsit túl van spilázva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!