Mekkora béremelést tartanátok reálisnak az alábbi esetben?
Hegesztőként dolgozom két éve egy közepes méretű, magyar cégnél. A szakmában több, mint húsz év megszakítások nélküli tapasztalatom van. Az elmúlt húsz évben egyéb képzéseket is elvégeztem, amelyek a fémiparban/gépgyártásban hasznosak(hegesztő minősítés, targoncavezető, darukezelő, érettségi, német nyelvvizsga).
Egy műszakban, egy 22 munkanapos hónapban nettó 450 ezer Ft-ot keresek. Túlóra nélkül. Teljeskörűen be vagyok jelentve, más egyéb juttatás nincs.
Hamarosan aktuális lesz az idei béremelés.
Szerintetek ebben az esetben mennyi lehet a reális béremelés?
Azt nem értem, hogy ha nem vagy megelégedve a fizetéseddel és a cég nem emel annyit amennyivel te elégedett lennél, akkor miért nem váltasz munkahelyet? Ha átmész a konkurenciához ott nem kapsz magasabb bért? Esetleg külföld nem játszik szerepet a terveidben?
A reális béremelés egy picit félreérthető. Egyrészt ilyen tudással már régen többet kellene keresned. Másrészt ha a környékeden nincs más cég akkor nem nagyon ugrálhatsz.
Az nagy baj, hogy a kérdésemet nem tudod értelmezni.
Egy szót nem írtam arról, hogy nem lennék elégedett, de irreális elvárás az, hogy ne stagnáljon a bérem?
Nem akarok munkahelyet váltani.
Külföldre sem akarok menni; dolgoztam már Németországban, Ausztriában, Szlovákiában összesen 6 évet.
Anyagi problémáim sincsenek.
A kérdés pusztán az, hogy béremelési kérelem benyújtásakor mennyi lehet a reális ebben az esetben?
Tájékozódom, ennyi az egész.
Akkor visszakérdezek: miért emelnék a béred, hogy ha úgysem tervezed otthagyni őket? És egyébként is jól megvagy? Feltéve persze hogy ezt ők tudják/látják.
Nyilván lehet (és érdemes) többet kérni, de ha te nem vagy rugalmas, a béred sem lesz az.
Minden évben emelnek bért, így az, hogy nem emelnek, nem opció. A hangsúly a mértékén van.
Projektvezető vagyok amúgy, induló, még nullszériás termékek első darabjait készítem el. Ezek alapján (is) dől el, hogy szériagyártásra kerül egy termék vagy nem. Két év alatt 14 szériagyártást indítottam el. A munkám változatos, érdekes. Gondolkodni kell, nemcsak bambulni egész nap. A kollégáim is rendben vannak, a vezetőséggel sincs komolyabb probléma. Közel is van, nem vagyok autóhoz kötve. Lehet tervezni, nem kötelező a túlóra.
Ezen okok végett nem tervezek váltani, de ezt persze a cég vezetősége nem tudja. Nincs a homlokomra írva, hogy elégedett vagyok és nem váltok.
Tehát akkor még egyszer és utoljára: Mennyi a reális béremelés %-ban kifejezve, amit a kérelemben írjak?
Pofátlan sem akarok lenni, de magamat sem akarom túl kevésre értékelni.
8-12% a reális, de a helyedben bemondanám a 20%-ot, hogy legyen miből alkudni.
1-es válaszoló voltam
Tudom, hogy írtad, hogy nem akarsz váltani, de alapvetően az határozná meg a reális béred - és így a béremelésed is - hogy a konkurencia mennyiért tudna elcsábítani téged. Ugye alapvetően ez az alkualapod, legalábbis elméletben.
Ha ezzel nem akarsz foglalkozni, írj be 10%-ot. Ha most jól megvagy akkor 50k megtakarítás havonta sosem árt, de nem is olyan nagy, hogy bárkinek kikerekedjen a szeme.
Utánanéztem tavaly a megyében elérhető béreknek, hasonló munkakörben. Beadtam az önéletrajzomat 6 helyre. 4 helyen kb. 10 százalékkal többet adtak volna, de három műszakban, ill. 33 ezer/hó cafereria. Igaz, ezeken a helyeken csak hegeszteni kellett volna, de azt sokat. Plusz autóhoz lettem volna kötve. 80-90 ezerrel jöttem volna ki jobban havonta. Nem érte volna meg.
A másik két hely városon belül kb. ugyanennyit kínált.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!