A szociális szférában miért ilyen kevés a fizetés? Miért van az, hogy egy szociálpedagógus, egy idősgondozó stb. munkakörben dolgozó ember, kb. annyit keres mint egy árufeltöltő?
Állami szféra.
Az kap pénzt, akinek van érdekérvényesítő képessége.A szociális szférának nem igazán van.
A pedagógusok például kompromisszumok árán de kiharcolták maguknak a béremelést.Szakszervezeti egyeztetésekkel, tüntetésekkel...stb
És a vasutasok, egészségügyben dolgozók? Ők is jelentős bérnövekedéseket kaptak ha jól tudom. Bár a vasútnak szintén van szakszervezete, érdekérvényesítő képessége, de az egészségügyben dolgozóknak nincs. Bár az egészségügy nyilván egy kritikus pont, azt nem lehet nagyon elhanyagolni. Rendőröket, katonákat most szándékosan nem írom mert a szomszédos országban háború van így érthető hogy az ő bérük is jelentősen megnövekedett.
Csak így úgy tűnik hogy függetlenül hogy állami szféra, minden terület kapott az utóbbi években egy komolyabb bérfejlesztést, csak a szociális szférában dolgozók nem. Pedig ők is lealább annyira megérdemelnék és jogosultak is lennének rá mint bármelyik más területen dolgozók.
A szociális szférában még mindig van olyan, aki ilyen kevés fizetésért is hajlandó dolgozni. Munkáltatóként Te emelnél bért ha egy adott munkára mindig találsz kevés pénzért is dolgozót?
Az egészségügyben és az oktatásban a dolgozók elkezdték otthagyni a pályát. Nem nagyon volt utánpótlás. Az állam rájött, hogy összeomlik az oktatás és az egészségügyi ellátás. Ezért ott emeltek.
Én azon a véleményen vagyok, hogy a szociális szférában is minimum 50%-os béremelésnek kéne lennie. Viszont ha a kapitalizmus oldaláról nézzük akkor egy ilyen arányú emelés soha nem lesz. Mert mindig van néhány elhivatott őrült aki kis fizetésért több ember munkáját ellátja.
Köszönöm a további válaszokat!
#5-ös mivel empatikus ember vagyok és utálok másokat kihasználni, igen, én biztosítanék élhető bért és nem tudnék rabszolgabérért dolgoztatni senkit, aki főállásban dolgozik, még akkor sem ha csak utcaseprőként dolgozna. De nyilván ez a saját szubjektív véleményem, és tisztában vagyok vele, hogy a kapitalista világnézet amire az egész nyugati civilizáció épül nem így működik. De ez sem ok arra, hogy egy társadalmi csoportot éhbérért dolgoztassanak vagy kihasználjanak. Ez aljas, hitvány és mocskos dolog de persze ettől függetlenül működhet és úgy tűnik működik is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!