Milyen szakmát érdemes tanulni 2025-ben?
12. osztályos gimis vagyok. Sokáig gondolkodtam az egyetemen, de mivel annyira jó nem vagyok , hogy orvosnak vagy jogásznak menjek, ezért leondtam róla. Most valamilyen normális, leginkább építőipari szakmát akarok tanulni, mivel ezzel lehet talán a legkönnyebben boldogulni, vállalkozni.
De nem tudom, hogy mit. Sajnos anya egyedül nevelt, így nem volt, aki bármilyen férfi munkára megtanított volna. Egyedül erdőn dolgoztam, ott viszont sokat, de azt nem akarom, sok vele a gond.
Klímás, festő, burkoló, villanyszerelő, vízvezeték szerelő? Akik rálátnak, melyik éri meg a legjobban? Melyiket érdemes kerülni? Miért? Gondolkodtam még szakács, autószerelő szakmán is, de azokkal nehezebb vállalkozni.
A helyedben villanyszerelőnek tanulnék. Nem csak az EU-ban keresett szakma, hanem belföldön is kedvezőek nekik a körülmények, sok olyan villanyszerelési munka van, amit csak hivatalos villanyszerelő végezhet el és most 2024-től az ingatlanokhoz is kötelezővé tették az elektromos rendszerek tanúsítványát. Ez azt jelenti, hogy ingatlan eladásához most már nem csak energiatanúsítvány, hanem az elektromos rendszer tanúsítványa is kell.
Rokonomék most árulják a házukat, már régebben külföldre költöztek és most eladják, mert úgysem lakják. Nálam a kulcs, én engedtem be a házukba a villanyszerelőt, aki elvégezte ezt a felmérést. Fél órát nézelődött, a végén azt mondta, 50 ezer plusz áfa lesz. Még ha ebből 10 ezer a kiszállási költség, akkor is, fél óra alatt 40 ezret keresett, ebből ha a nettó ami marad 20 ezer, még ez is jó fél órányi vizsgálódásért. Valószínűleg megnéz még így pár ingatlant egy hónapban. A normál szereléseket sem végzik sokkal olcsóbban, sokat keresnek. Könnyű fizikai munka, nem kell nehéz dolgokat emelgetni, nem leszel rokkant 40-50 éves korodra. Villanyszerelőkre mindig szükség lesz és az egyik olyan szakma, amit a mesterséges intelligencia nem tud kiváltani még sokáig, mert ahhoz fejlett robotok is kellenének és ez még sok évtizednyire van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!