Ha nem írom alá a fizetéscsökkentést, hanem felmondok, akkor a felmondási időben a normál fizetést kell adniuk?
A kérdés csak elméleti egyelőre, de a cégünknél több vezető beosztású kollégámnak is elkezdték csökkenteni a fizetését. Én marketing vezető vagyok, a többieknek 20-25%-os fizetéscsökkentést jelentettek be. Ehhez ki is küldik a szerződést, amiben ugye ezt el lehet fogadni.
Namost, ha nekem ez a csökkentés már nem fér bele, de nem akarnak engedni belőle, akkor ha a csökkentés hírére felmondok normál felmondással, mielőtt elfogadnám az ajánlatukat, akkor a fennmaradó felmondási időmben a normál fizetést kapom, vagy zaklathatnak akkor is a csökkentéssel max soha nem írom alá és kirúg azonnalival? 5 éve dolgozom ott két havi végkielégítés jár, ha azonnalival kirúgnak, de ugye akkor is a normál fizumat kell adnia végkielégítésnek. A felmondási idő 3 hónap (középvezetői pozi), nem mindegy, hogy azt mennyiért kell letöltenem még a cégnél, ha esetleg gond lenne.
De nem értelek!
Egyoldalúan nem csökkenthetik.
Várj!
Te most bónuszokról, meg mozgóbérről beszélsz?
Az azonnalit honnan szedted?
Várd meg még elküldenek végkielégítéssel!
Cegek nem szeretnek kirugni senkit se.
Kozos megegyezest fogjak mondani. Csak olvassad jol at az a lenyeg.
Volt munkahelyemen ha valakit el akartak kuldeni, akkor inkabb adtak neki tobbet mint ami jar, illetve fel is mentettek azaz a felmondasi ido is penz volt melo nelkul. Igy mindig alairjak a kozoset mert sima kirugassal rosszabbul jarnak.
En magam mondtam fel egy jobb ajanlatert. Vegig is kellett dolgoznom es nem jart semmi nyilvan :)
Szoval nem ordogtol valo a kozos megegyezes, csak esznel kell lenni.
Olyan eset volt, hogy valaki sokkal kevesebb vegkielegitest kapott mint jarna, de ott a levegoben voltak fegyelmi ugyek meg panaszok, azaz ha pattog, akkor a vegen meg annyit se kapott volna.
Nagyobb cegeknek az az erdeke, hogy feltunes nelkul tavozz.
Elcsodálkozom néha, hogy olyan emberek vannak vezetői pozícióban, akik a legalapabb munkajogi dolgokkal sincsenek tisztában. „
Pár éve volt egy munkajogi problémám. Kikerestem az MT-ből, hogy szerintem mi lenne a kedvező megoldás számomra. Megerősítésként elmentem egy munkajogot végzett ügyvédhez. Szerintem egyértelműen le volt írva minden a törvényben, csak megerősítést szerettem volna, mielőtt perre megyek. Mást mondott. Megkérdezett még 3 ügyvéd ismerőst, akik szintén vegyes válaszokat adtak. Ezek után miért is kellene, hogy tisztában legyen vele egy marketinges? A munkajog egy különálló, bonyolult „szakma”.
Arról már nem is beszélve, hogy a munkáltatónak joga van a munkaszerződéstől eltérően is foglalkoztatni a munkavállalóját anélkül, hogy szerződést kellene hozzá módosítania. Teljesen törvényesen. Te például erről tudsz? Mert szerintem ez az alapvető dolgok közé tartozik. :)
Az viszont tény, hogy önkényesen szerződés szerint hatályos bért nem csökkenthet.
15
Mert nem marketinges hanem VEZETŐ. Aki Pl ilyen jogokkal élhet a saját beosztottjai felé és az O felelőssége és kötelessége a szabályos működés.
PS: igen, tisztába vagyok vele, ahogy ez megint egy elég alap szabályozás, amivel minden vezetőnek tisztába kellene lennie. Ez még csak nem is valami extrém edge case....
Vezető? Na és?
Mondjuk vezetem a logisztikai osztályt. Attól még nem kell tisztában lennem minden munkajogi szabállyal. Te ezt most tényleg nem érted? A saját szakterületének szabályait kell hozzá ismernie, nem más szakterületét.
A munkáltatói jogkört gyakorló felelőssége, hogy ismerje a Munka törvénykönyvét és annak megfelelően járjon el adott esetben.
Nem árt, ha a dolgozó (legyen akár betanított munkás, akár középvezető, akár felsővezető, vagy maga a takarítónő) is ismeri az alapvető szabályokat, de nem ez a jellemző. Ugyanis nem gondolsz arra, hogy majd a munkáltatód meg akar vezetni. Ha mégis jön egy ilyen érzés, vagy a munkáltatói oldalról egy olyan kérés, ami számodra előnytelen, akkor elkezdesz utána nézni, vagy kérdést feltenni a gyakorin. Mi ezzel a problémád?
17
Minden vezetőnek, akinek beosztottjai vannak alap elvárás, hogy az alap munkajogi szabályokkal tisztába legyen!
Gyengébbek kedvéért ez nem jeletni, hogy munkaügyi jogász szinten legyen, de aki annyival nincs tisztában, hogy egy munkaszerződés feltételeit nem lehet egyoldalúan váloztatni, az ne vezessen beosztottakat. Ha az alap dolgokkal nincs tisztában egy vezető hogyan segíti a csapatát, illetve adott esetben hogyan dönti el, hogy mikor kéne bevonni egy SME a cég érdekében?
Adhatod a hülyét, de igenis elvárható különbség van a portás és egy multis marketing csapat vezetője között ilyen szempontból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!