Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Gyed igénylés ilyn esetben ?...

Gyed igénylés ilyn esetben ? Többi lent

Figyelt kérdés
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, 2024 márciusától dolgozok egy magánvállalkozónál. Készpénzben kapom a fizetést, berpapirt abszolút nem kapok. Viszont le kérdeztem magam a NAV -nál biztosan be vagyok jelentve, szerződésem van, határozatlan idejű,amit a munkanélküli hivatalban is leadtam. Rendszeresen járok orvoshoz sose volt gond a tb-nel. Úgy néz ki, kismama vagyok. Gyed igénylésnèl mennyire jelent gondot hogy nincs havi utalás, nincs havi berpapir, de rendes szakmunkás bérre be vagyok jelentve, vagy csak az számít mennyire vagyok bejelentve .? Köszönöm szépen előre is ha valaki tud ebben segíteni .

dec. 20. 16:05
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
84%
Sehol nem nézik, hogy utalnak-e, lényeg, hogy be vagy jelentve.
dec. 20. 19:52
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Rajtad kívül még több százezren készpénzben kapják a fizetésüket. Nem feltétlenül azért, mert feketén, vagy szürkén vannak foglalkoztatva.

A CSED-hez, majd utána a GYED-hez a foglalkoztatód fogja igazolni a jövedelmeket. Nyilván nem igazolhat le mást, mint amit hivatalosan számfejtettek részedre. Az lesz az ellátásod alapja is.

A lőtéri kutyát nem érdekli, hogy készpénzben kapod a fizetésed, vagy utalják. Ha készpénzben kapod, akkor az ellátásokat folyósító szerv postán fogja küldeni az ellátásod a lakcímedre, nem pedig utalja. Ennyi.

dec. 21. 16:52
 3/11 A kérdező kommentje:
Csak az zavart hogy nincs berpapir és nem tudtam hogy ez számít e valamit, mert azt tudom hogy be vagyok jelentve, NAV által le kérdezve. De akkor köszönöm szépen.
dec. 21. 18:26
 4/11 anonim ***** válasza:

Az engem is zavarna...

Ha nincs bérpapír, és készpénzben fizetik a bért, akkor hol írod alá azt, hogy átvetted a fizetésed? Úgy fizetnek bért, hogy nem igazolod sehol az összeg átvételét az aláírásoddal?

Ugyanis ez általában a bérpapíron szokott megtörténni. Két példányban kellene, hogy kiállítsák, az egyik példányon aláírod, hogy a rajta szereplő "kifizetendő" összeget maradéktalanul átvetted, a másik példány pedig a tied kell, hogy legyen azért, hogy ellenőrizni tudd a bérszámfejtés helyességét, és ha eltérést tapasztalsz, tudd jelezni a munkáltatód felé.

Azért az érdekelne, hogy valóban annyit fizetnek neked készpénzben, mint amennyit számfejtenek bérként. Nem vágnak át véletlenül és azért nem adnak bérpapírt, nehogy kiderüljön számodra?

dec. 22. 04:40
 5/11 A kérdező kommentje:
Szakmunkás minimálbérre vagyok bejelentve, át verve nem lehetek..a munkaszerződést be vittem a munkanélkülibe mikor kezdtem, NAV mobil appban is azt látom hogy be vagyok jelentve , munkaviszonyban vagy , teljes munkaidő. Viszont fizetni nem így fizet, azért nincs bér papír, ezt tudtam az elején is, órabèrbem fizet, tehát ahány órám van egy hónapban annyiszor X összeg/óra. Akivel végülis nekem nincs gondom, engem csak az a része érdekelt hogy ez negatívan befolyásolhatja e későbbiekben a gyed igénylést :)
dec. 22. 11:17
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Tehát akkor azért nincs bérpapír, mert nem szabályosan fizet.

Ez átverés kategória egyébként.

Vajon a bérszámfejtésben mi szerepel és ki írja alá helyetted azt, hogy X összeget átvettél fizetésként? Aláírás hamisítás folyik vajon? Ez a téma megér egy misét...

dec. 23. 05:07
 7/11 A kérdező kommentje:
Nem szabályosan fizet...ezt tudtam akkor is amikor felvett , csak akkor még nem volt baba téma. Amit látok NAV appon keresztül ott ott van az állítólagos átvett bérem az alapján meg jó vagyok gyed igénylésnèl ha majd azt nézik mennyi volt a bruttom.
dec. 23. 22:39
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem akarlak hergelni, mert legyen szerencséd, de ugye azt tudod, hogy ha a fekete vagy szürkefoglalkoztatásról tudtál, beleegyeztél, vagy beletörődtél, adott esetben - már ha lebukik a foglalkoztató - neked is gondjaid lesznek belőle?

Egyébként csak ismételni tudom önmagam ->

"A CSED-hez, majd utána a GYED-hez a foglalkoztatód fogja igazolni a jövedelmeket. Nyilván nem igazolhat le mást, mint amit hivatalosan számfejtettek részedre. Az lesz az ellátásod alapja is."

dec. 24. 06:36
 9/11 A kérdező kommentje:
Én azt tudtam mikor felvett hogy azt mondta, napi 1400as órabèr ( igen, nagyon kevés , vidéken élek) annyit keresek amennyit dolgozok. De azt nem tudtam hogy egyebkent bruttó 357.000ftra vagyok bejelentve,NAV szerint teljes munkaidős. Tehát akkor a gyednèl ezt a 357.et veszik alapul majd ?
dec. 24. 09:51
 10/11 anonim ***** válasza:

Természetesen igen, azt veszik alapul, amit hivatalosan keresel, nem azt, amit feketén. Abból a bruttóból vonja le a közterheket a munkáltató, tehát az lesz az ellátásod alapja is ->

A GYED-re való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafele számítva keresnek 180 naptári napi jövedelmet. Ha van, akkor a GYED alapját ez a 180 napi jövedelem fogja képezni, ha a biztosítási időd egyébként folyamatos. A biztosítási idő akkor számít folyamatosnak az ellátás szempontjából, ha abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs.

dec. 25. 04:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!