Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A bérek közti olló hosszú...

A bérek közti olló hosszú távon szűkülni fog?

Figyelt kérdés

Jelenleg még mindig elég nagy a különbség bérek terén különböző ágazatok közt, legnagyobb az IT, pénzügy legkisebb talán a turizmus, vendéglátás. Ez végülis érthető, mert egy multicég, aki külföldi, gazdagabb országokban értékesíti a termékeit, szolgáltatásait magasabb fizetéseket tud adni, mint egy magyar kkv, aki a hazai piacra termel, itteni árszínvonalon.

Viszont nekem úgy tűnik a minimálbér és az átlagbér jobban nő, mint a magasabb keresetűek bére, így az olló valamelyest szűkül. Tulajdonképpen Nyugat-Európában is ez a helyzet, hogy az orvosi, mérnöki fizetések a legmagasabbak, de mondjuk duplája az átlagosnak, nem 3-4-szerese. Valószínűleg gondolom nálunk is ez a helyzet fog beállni idővel, hogy az alacsony képzettségű emberek fizetése is felzárkózik az európai átlaghoz.

ma 10:46
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Nyilvánvalóan nem, de ehhez nagyjából kettő percnyi gondolkodás szükséges. A munkádat a piac árazza be, ugyanúgy, mint minden terméket vagy szolgáltatást. Függ a képességeidtől, a tapasztalatodtól, végzettségedtől, az aktuális munkaerőpiaci helyzettől, meg persze magától a cégtől és a pozíciótól is.

Lehetsz te a világ legzseniálisabb szívsebésze, aki bármelyik magánklinikán sokmilliót kapna, ha egy autóbontóba jelentkezel raktárosnak, akkor nyilván alacsonyabb lesz a hozzáadott értéked.

"Ott sem tud többet egy gyári munkás, programozó, stb, mint itt"

Dehogynem. A technológiai fejlettség drasztikusan megváltoztatja azt, hogy mennyi értéket tudsz előállítani. Nagyon bagatell példa, de rohadtul nem mindegy, hogy ha földet kell művelned, a főnököd egy kapát ad a kezedbe, egy rotációs kapát vagy egy traktorra ültetnek fel.

ma 11:48
 12/16 anonim ***** válasza:
#11: Alacsonyabb vagy magasabb a hozzáadott érték az rendben. Engem az döbbentett le, hogy forintra pontosan tudod mennyi valakinek a hozzáadott értéke, ez fantasztikus.
ma 11:54
 13/16 anonim ***** válasza:

"Dehogynem. A technológiai fejlettség drasztikusan megváltoztatja azt, hogy mennyi értéket tudsz"

Azt még elmondod, hogy például a német vagy szlovák Audi gyárban mennyivel fejlettebb a technológia, mint a győriben? Csak mert mégis a német és a szlovák sokkal jobban keres a magyar dolgozóknál ugyanolyan fejlett technológia mellett. Itt ez a technológiai marhaságod meg is dőlt.

ma 11:56
 14/16 anonim ***** válasza:

#13 Nyilván egy multinál, ahol standardizált gépek, eljárások, technológiák vannak, ez a fajta különbség kevésbé jelenik meg, ez inkább az országok és gazdaságok egészét nézve határozza meg a versenyképességet.

Ezt a fajta különbséget elsősorban a munkaerőpiaci helyzet okozza. Ott annyiért talál munkaerőt, itthon meg ennyiért. Ott se azért fizetnek többet, mert úri kedvük úgy tartja, hanem mert vagy nem fizethetnek kevesebbet (magasabb a minimálbér), vagy a munkavállalók nem lennének hajlandóak annyiért elmenni dolgozni.

ma 12:25
 15/16 anonim ***** válasza:
Nyilván, de te eddig a technikai fejlettséggel magyaráztad a jelenséget és a példámban megdőlt.
ma 12:27
 16/16 anonim ***** válasza:

"Függ a képességeidtől, a tapasztalatodtól, végzettségedtől, az aktuális munkaerőpiaci helyzettől, meg persze magától a cégtől és a pozíciótól is."

Szerintem meg több tényezőt említettem meg. Az, hogy a konkrét kérdésre adott válaszomban egyet kiemeltem, az nem jelenti azt, hogy a többi nem számít, vagy nincsenek a szokásostól eltérő helyzetek.

Sokszáz oldalas tanulmányokban szokás értekezni arról, hogy egy ország versenyképességét mi befolyásolja, vagy az egyes régiók közti bérkülönbségeknek mi az oka, amik nyilván hatással vannak az egyszeri ember fizetésére. Nyilván egy fórumon adott, 10 soros válasz nem fog teljeskörű megfejtéssel szolgálni e témában. De ezúton elnézést kérek, ha rosszul fogalmaztam.

ma 12:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!