Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Magyarországon a nettó átlagke...

Magyarországon a nettó átlagkereset a KSH szerint 327.800 Ft. Te mennyit keresel?

Figyelt kérdés
dec. 17. 15:39
 71/100 anonim ***** válasza:

#70 az ingatlan.com-on BAZ megyében hirdetett lakások közül a legolcsóbb egy ózdi 1 szobás lakás 60e Ft-ért (el tudom képzelni miért ilyen olcsó), de a medián hirdetési ár 120e/hó. 50e-ért semmi sincs, csak szoba.

Amúgy meg nem tudom mi a fura abban, hogy budapestiként nem annyira érdekel Szabolcs, Nógrád meg Borsod. Téged érdekel mekkora a szegénység Moldovában? Érdemben nem érint, nem lakik ott senki, akit ismerek, változtatni sem tudok rajta, miért foglalkozzak vele?

jan. 5. 08:18
 72/100 A kérdező kommentje:

Nem arról van szó, hogy érdekel-e, hanem arról, hogy mennyire méri fel a realitásokat az, aki egy mikorkörnyezetben él. Aki azt hiszi, hogy "teljesen átlagos", hogy valaki +500 ezer Ft felett keres egy hónapban, mert a munkatársai és a - hasonló hátterű - ismerősi körében mindenki efelett keres, és meggyőződése, hogy Magyarországon ez nem kiugróan magas, valamint hitetlenkedve fogadja a KSH közlését, hogy csak a legjobban kereső 2%-nak a fizetése haladja meg a 792 ezer Ft-ot, az mint azt mutatja, hogy nincs tágabb perspektívája a valós bérezési viszonyokban, és csak saját szűk látómezejéből von le általános következtetéseket a szélesebb országra tekintve.

Ez az oka annak is, hogy nem érti az ilyen válaszoló, miért mondom azt, hogy torz arányt mutat ebben a szavazásban, hogy elsöprő többségben +500 ezer Ft-os kategóriára nyomtak, holott ez messze nem képezi le az országban tapasztalható arányokat, illetve kérdőre vonnak, hogy felette miért nem írtam további kategóriákat. Nos, miért? Mert Nem számítottam rá, hogy lenne rá igény, tekintetbe véve, hogy elenyésző azoknak aránya, akik efelett keresnek.

Erről beszéltem, és nem arról, hogy lehet-e, kell-e tenni a borsodi szegénység ellen az itt válaszolónak.

jan. 5. 11:45
 73/100 anonim ***** válasza:

#72 az én környezetemben teljesen általános, hogy 500e felett keres mindenki. Ez mitől nem "realitás"? A valóságban történik. :) Számomra nem lenne reális beleszámítani az "általános" definíciójába a borsodi zsákfalvak lakóit, mert pont annyi közöm van hozzájuk, mint mondjuk Bulgáriához.

Az meg le lett írva ezerszer, hogy a gyakori nem reprezentatív minta az országból. A szavazásod eredménye nem torz, hanem csak nem azt méri, mint amit te elvársz. Ettől még valósak és reálisak az eredmények.

jan. 5. 15:04
 74/100 A kérdező kommentje:

"#72 az én környezetemben teljesen általános, hogy 500e felett keres mindenki. Ez mitől nem "realitás"?"

Mert ez csak a környezetedben élő néhány emberre vonatkozik, ami nem jelenti azt, hogy ne lenne kiugróan magas ez Magyarországon.

"Az meg le lett írva ezerszer, hogy a gyakori nem reprezentatív minta az országból."

Nem reprezentatív minta, de az országból mindenhonnan regisztrált emberek alkotják a felhasználói körét, és mint ilyen, érdekes, mennyire aránytalan a szavazás ennek ellenére. Én ennyit mondtam, majd többen próbáltak meggyőzni, hogy nem, mert ez "tök átlagos", sőt, be kellett volna tenni még egymilliós, és másfélmilliós opciókat is, mert az 500 ezer nagyon kevés.

jan. 5. 16:58
 75/100 anonim ***** válasza:

Mit jelent az, hogy "néhány ember"? Ha az 500 felett keresőkről beszélünk, akkor a NAV szerint az legalább 750e ember, amiben még nincsenek benne a feketén keresők. Ehhez hozzávesszük a nem-kereső családtagjaik, és már bőven 1 millió feletti rétegről beszélünk, kb. mint Észtország teljes lakossága. Kifejezetten visszataszító, ahogy jelentéktelennek próbálod beállítani a létezésüket ilyen kifejezésekkel, hogy "néhány ember", "mikrokörnyezetben él", "nem mérik fel a realitások", stb. csak azért, mert nem ők a többség.

Fogadd el, hogy ez a réteg létezik, nem csak "néhány ember", és szinte biztosan felülreprezentáltak a gyakorin, meg Budapesten. És igaza volt a hozzászólóknak is, akik szerint be kellett volna tenned magasabb jövedelmi sávokat, ha érdekelt volna bármi azon kívül, hogy a prekoncepcióid alátámaszd.

jan. 6. 13:50
 76/100 A kérdező kommentje:

Elfogadom. De ettől még drasztikusan eltérő az itteni szavazáson a jövedelmek aránya az országban tapasztalható arányokhoz képest. Ennyit mondtam, nem azt, hogy nincs 50 ember, aki ezen a szavazáson odanyomhatott volna, ahova nyomott. Ezen mit kell ennyit magyarázni, hogy ez minimum furcsa?

"szinte biztosan felülreprezentáltak a gyakori"

Miért is lennének? Van itt valami vagyoni feltétel a regisztrációhoz, vagy ilyesmi?

"meg Budapesten."

Na ez biztos. De a gyakorikérdésekre országosan regisztrálnak, nem Budapestről.

jan. 6. 14:01
 77/100 anonim ***** válasza:
@76 Azért felülreprezentáltak, mert az Üzlet és pénzügyek témában vagyunk. Jelentősen inklináltabb egy jól kereső ember az itt lógásban, mint egy mediánbéres. Ez nem azt jelenti, hogy ne lennének közmunkások, csak nagyon más a haranggörbe, mint az országos.
jan. 6. 17:14
 78/100 anonim ***** válasza:

Szerintem azt is alábecsülöd #76, hogy a medián alatt keresők milyen értelmi színvonalon vannak. Becslések szerint Magyarországon 2% körül van az írni-olvasni egyáltalán nem tudók aránya a felnőtt lakosságban, harmaduk pedig a funkcionális analfabéta. Ők nem tudják használni ezt az oldalt, mert egyszerűen nem értenek meg egy összetett mondatot. Nem találok olyan statisztikát, ami kifejezetten az analfabetizmus és a kereset kapcsolatát mutatná, de szerintem elég egyértelmű, hogy a keresetek elolszlásában hol lehet az, aki nem képes az írás, olvasás, számolás alapvető műveleteire.

Persze sokaknak egy művelt, okos, kedves, de a rendszer fricskájából fakadóan, önhibáján kívül minimálbért kereső ember képe ugrik be, ha a szegénységről van szó, és hát tényleg létezik ilyen is, de nem ez az átlag. Csak a saját mikrokörnyezetedből indulsz ki. ;P

jan. 6. 19:06
 79/100 A kérdező kommentje:

Ne csináljunk már úgy, mintha aki nem keres 500 ezer forint felett, ott a másik opció az írni-olvasni nem tudás...!

Ezen 2%, és a legmagasabb jövedelmű 2% között van 96% átlagos ember, aki szimplán csak magyarországi átlag munkabérrel rendelkezik.

jan. 6. 19:20
 80/100 anonim ***** válasza:

A funkcionális analfabéták aránya a felnőtt lakosságban kb. 33%, nem 2%. Ez több, mint 2 millió ember, aki csak betűzve tud olvasni, egy leírt utasítást nem tud követni, két számot nem tud fejben összeadni. Nem hiszem, hogy rájuk gondolsz, amikor az "átlagos emberről" beszélsz, de léteznek, és szinte biztosan ők adják a kereseti eloszlás alsó harmadát is.

Pont azt a hibát követed el, amivel minket vádolsz: azt gondolod, hogy a szűk környezeted az "átlagember", és mindenki más csak egy törpe kisebbség az országban.

jan. 6. 19:46

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!