A kereskedelem mitől ilyen rossz higy ilyen óriasi benne a fluktuáció és a munkaerőhiány?
Egy percet nem dolgoztam kereskedelemben, de inkább mennék culágerként sittet hordani a culágerekkel.
Amit eszembe jutnak:
-a vásárlók rajtad vezetik le a feszültséget
-folyamatos hajtás, pakolás
-a boltok rohadt hangosak. szerintem senki nem gondol bele, de napi 9-10 órában hallgatni nagyon nagy stressz szintet okozhat, én fixen nem bírnám
-viszonylag alacsony bér a munka mennyiséghez képest
A férjem évekig bolti eladó volt, és mesélhetnék.
Ő szakképzett műszaki eladó volt, tehát ha odament hozzá egy vásárló, hogy melyik mosógépet ajánlja, mi a különbség köztük, akkor ő tudta. Folyamatosan továbbképezték őket. Legalábbis eredetileg. Aztán bejöttek a multik, és egy csomó multinál erre nincs is igény. Ki van téve, majd a vevő kiválasztja, és gyakorlatilag az eladókat szakképzetlen árufeltöltőkkel helyettesítették. Pont azért, mert nekik kevesebbet kell fizetni, egy idő után már nem is volt elvárás a szakképesítés, sima érettségivel felvették az erős fiatalokat, hiszen csak pakolni kell. Örült, ha 35 évesen talált munkahelyet, és persze minimálbérért.
A másik a munkaidő. Általában hétvégén is nyitva vannak. Vannak erre szabályok, hogy mennyit dolgozhat egy ember, meg a hétvégére pótlékot kell fizetni stb. Ezeket általában nem tartották be.
Volt, hogy heti 7 napot dolgozott napi 10-12 órát.
Elvárt volt, hogy már egy órával nyitás előtt bent legyen, mert értekezlet van. Zárás után meg pénztárzárás, volt, hogyha nem egyezett a kassza, még egy órát ráhúzott. Ezeket természetesen kommunista műszakban, a jelenléti ívre rá sem vezették, ingyen és bérmentve várták el.
A másik, amin én nagyon felháborodtam, és egy percig ilyen helyen nem dolgoznék, az állandó gyanúsítgatás. Kifelé menet mindenüket átnézték. Igen, voltak lopások, és mindenki tudta, hogy kinek van erre lehetősége. A főnöknek meg a biztonsági őröknek. A hétköznapi eladónak nem nagyon, minden be van kamerázva. Volt, hogy úgy rúgtak ki embert, hogy bizonyíték sem volt rá, csak kellett egy bűnbak. És még örüljön, hogy csak kirúgták, és nem jelentették fel.
Érdekes világ, ahhoz képest én amerikai multinál dolgozom irodában, itt a s.eggünk ki van nyalva, ilyet el sem tudnék képzelni, ha nem mondják, nem hiszem el, hogy vannak ilyen munkahelyek.
Most már a férjem is otthagyta, és reméljük, hogy soha nem kell neki visszamenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!