Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Egy megbízásos szerződéssel...

Egy megbízásos szerződéssel dolgozó tanár munkaviszonyát beleszámítják a nyugdíjba?

Figyelt kérdés

dec. 11. 10:04
 1/8 anonim ***** válasza:
69%

Minden munkaviszonyt, ami után befizeti a nyugdíjbiztosítást, TB-t, adót.

Nekem az 1969-ben végzett 1 havi nyári munkámat is beszámították. Meglepődtem, el is felejtettem, de minden ott van az adatbázisukban.

dec. 11. 10:42
 2/8 anonim ***** válasza:
69%

1-es vagyok.

Nem a szerződés fajtája számít, hanem az azzal kapcsolatos munkaviszony -tól;-ig, s a befizetéseid.

dec. 11. 10:43
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Ja, és hogy akkor és ott mennyit kerestél, mennyi jutalmat, végkielégítést, stb. kaptál.

(1-es voltam)

dec. 11. 10:45
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Mindig, minden szerződésed, befizetés igazolásaid, adóelszámolásaid legyenek meg. Gyűjtsd, legyél naprakész.
dec. 11. 10:48
 5/8 anonim ***** válasza:
69%

" de minden ott van az adatbázisukban."

Ez nem igaz, nekem a 1991-es év teljesen eltűnt náluk. Még jó hogy voltak megvoltak a papírjaim

dec. 11. 12:13
 6/8 anonim ***** válasza:
Akkor számítjuk be, ha biztosításban tölöttt időnek minősül, és járulékalapot képez az elért jvedelem. Nem minden megbízás felel meg ennek. Nagyon sok óraadó tanár van, akik havi pár tízezret kapnak, idén már 80ezer felett volt a havi határ.
dec. 11. 12:19
 7/8 anonim ***** válasza:
47%

"Nem a szerződés fajtája számít, "

De bizony, az számít.

A megbízási jogviszony nem egyenlő a munkaviszonnyal. Az akkor számít a nyugdíj szempontjából szolgálati időnek (biztosítotti időnek), ha a megbízási díj eléri a minimálbér 30 %-át. Ugyanis ilyenkor vonnak belőle járulékot is, nem csak SZJA előleget. A nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő kéz a kézben jár a járulékkötelezettséggel.

Az az időszak, ami nem képez járulékalapot, nem is lesz szolgálati idő.

Munkaviszony alapból biztosítottságot keletkeztet, tehát - egyes kivételek esetén - a nyugdíjhoz szolgálati idő.

Kivétel például, ha fizetés nélküli szabadságot kérsz és kapsz is, aminek az engedélyezését nem teszi kötelezővé az MT a munkáltatónak. Gyermekgondozás miatti fizetési nélküli szabadság például járulékkötelezettség nélkül is szolgálati időnek számít (CSED időszaka), mert ezt a fajta fizetés nélküli szabadságot köteles biztosítani a munkáltató a dolgozójának.

dec. 11. 17:05
 8/8 anonim ***** válasza:

Miért emelted ki a kérdést?

Mire nem kaptál még választ a megbízási jogviszonnyal kapcsolatban, amit a Ptk. szabályoz, nem pedig a Munka Törvénykönyve?

Ezért is van eltérés a szolgálati időt illetően, ahogy a 6-os és 7-es válaszoló már megírta.

Nagyon leegyszerűsítve: Ha a megbízási díjadból von a foglalkoztatód járulékot, akkor az az időszak szolgálati időnek minősül nyugdíj szempontjából. Ha nem von, akkor nem számít annak. Ha annak számít, akkor utólag bejelent a NAV-hoz, mint biztosítottat, csak nem munkaviszony által, mert a megbízási jogviszony nem egyenlő a munkaviszonnyal.

dec. 29. 04:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!