Egy megbízásos szerződéssel dolgozó tanár munkaviszonyát beleszámítják a nyugdíjba?
Minden munkaviszonyt, ami után befizeti a nyugdíjbiztosítást, TB-t, adót.
Nekem az 1969-ben végzett 1 havi nyári munkámat is beszámították. Meglepődtem, el is felejtettem, de minden ott van az adatbázisukban.
1-es vagyok.
Nem a szerződés fajtája számít, hanem az azzal kapcsolatos munkaviszony -tól;-ig, s a befizetéseid.
Ja, és hogy akkor és ott mennyit kerestél, mennyi jutalmat, végkielégítést, stb. kaptál.
(1-es voltam)
" de minden ott van az adatbázisukban."
Ez nem igaz, nekem a 1991-es év teljesen eltűnt náluk. Még jó hogy voltak megvoltak a papírjaim
"Nem a szerződés fajtája számít, "
De bizony, az számít.
A megbízási jogviszony nem egyenlő a munkaviszonnyal. Az akkor számít a nyugdíj szempontjából szolgálati időnek (biztosítotti időnek), ha a megbízási díj eléri a minimálbér 30 %-át. Ugyanis ilyenkor vonnak belőle járulékot is, nem csak SZJA előleget. A nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő kéz a kézben jár a járulékkötelezettséggel.
Az az időszak, ami nem képez járulékalapot, nem is lesz szolgálati idő.
Munkaviszony alapból biztosítottságot keletkeztet, tehát - egyes kivételek esetén - a nyugdíjhoz szolgálati idő.
Kivétel például, ha fizetés nélküli szabadságot kérsz és kapsz is, aminek az engedélyezését nem teszi kötelezővé az MT a munkáltatónak. Gyermekgondozás miatti fizetési nélküli szabadság például járulékkötelezettség nélkül is szolgálati időnek számít (CSED időszaka), mert ezt a fajta fizetés nélküli szabadságot köteles biztosítani a munkáltató a dolgozójának.
Miért emelted ki a kérdést?
Mire nem kaptál még választ a megbízási jogviszonnyal kapcsolatban, amit a Ptk. szabályoz, nem pedig a Munka Törvénykönyve?
Ezért is van eltérés a szolgálati időt illetően, ahogy a 6-os és 7-es válaszoló már megírta.
Nagyon leegyszerűsítve: Ha a megbízási díjadból von a foglalkoztatód járulékot, akkor az az időszak szolgálati időnek minősül nyugdíj szempontjából. Ha nem von, akkor nem számít annak. Ha annak számít, akkor utólag bejelent a NAV-hoz, mint biztosítottat, csak nem munkaviszony által, mert a megbízási jogviszony nem egyenlő a munkaviszonnyal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!