Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Oszlassuk el a tévhiteket!...

Oszlassuk el a tévhiteket! Állásinterjún mindegy, melyik egyetemen végeztél, csak a tapasztalatod/tudásod számít, vagy fel se hívnak, ha nem a legnevesebb egyetemre jártál?

Figyelt kérdés

Nem akarok rosszat a kérdésemmel, csak azért nekem mondtak már mindenféle hülyeséget meggyőzően és később derült csak ki, hogy hülye voltam, hogy hittem nekik. Például középiskolában képes volt azt mondani a legnagyobb magabiztossággal valaki, aki csak le akart engem húzni, hogy tök mindegy, milyen eredményekkel érettségizem, egyetemre nem vesznek fel, ha látják, hogy nem jó színvonalú középiskolába jártam, megfogják a jelentkezésemet és egy mozdulattal kidobják a kukába. Amit mindenki tud egy Google kereséssel, hogy nem igaz, én is egyből utána néztem és rájöttem, hogy hazudik. Na de ez csak egy kis bevezető volt.

Amit most kérdezek, arra nehezebb rákeresni, mert nincs egyértelmű válasz és mindenki mást állít. Két hr-es barátnőm van (recruiterek) és mindkettő azt mondja, hogy nem nézik az egyetemet, az a lényeg, hogy megvan-e a végzettsége, milyen tapasztalata van, stb. Itt gyakorin, néha Redditen és pár 50-60+-os ember által személyesen hallom, hogy ezt véresen komolyan veszik, hogy ha nem Corvinus, BME, ELTE áll az önéletrajzban, akkor be se hívnak, vagy max akkor, ha az adott egyetemről nincs éppen egy jelentkező sem. De kérdem én, ez miért van így, ha így van? Főleg a mai világban, ahol nem az egyetemi óra az egyetlen lehetőség szaktudást szerezni. Egy "noname" ahogy sokan hívják egyetemen sem úgy van, hogy nem kell tanulni és a vizsgán csak a nevedet kell felírnod a kettesért. Az lehet esetleg, hogy kevesebb előadó van, aki nem szivat, és kicsit könnyebb elvégezni. De ugyanúgy le kell vizsgázni, ugyanazt tanulod meg mindenhol, ugyanúgy szakdolgozatot kell virítanod és szakmai gyakorlatoznod, mindegy, hogy az most a Corvinuson, vagy a Kodolányin csinálod. A kocsi sem jogsival megy, hanem sok gyakorlással és odafigyeléssel. A munkád minősége sem azon múlik, hogy mennyire neves egyetemen szerezted a diplomádat, hanem hogy időközben mennyi tapasztalatot gyűjtöttél, hogy képezted magad akár iskolán kívül, mit tudsz nyújtani, mennyire vagy lelkes a szakma iránt. Legalább is ez az én véleményem.

Van esetleg valakinek ebben releváns tapasztalata, hogy mennyire nézik az egyetem nevét egy önéletrajzban? Én kettőt hallottam élőben és mindkettő az én gondolatomat igazolta. Többiek?

ma 10:14
 1/7 anonim ***** válasza:
82%

Nekem Szegedi egyetemről van mérnöki (bsc-msc) diplomám, szerintem semmi hátrányom nem származott belőle. A sokadik állásnál pedig abszolút irrelleváns lesz a dolog, van, mérnöki kb ennyit néztek.

De voltam a másik oldalán a dolognak mikor mi vettünk fel valakit, de ott se jött fel sohasem mint kitétel. Talán amiben kevésbé bízik az ember azok az ismeretlen egyetemek pl Tokaj Hegyalja.

BPn talán azért jobb végezni mert jobbak a kiinduló lehetőségek, mint gyakornoki opciók és társai.

ma 10:39
 2/7 anonim ***** válasza:
75%
Ha kezdő pozíciónak meg lehet hogy érdekes 10 év tapasztalatnak mar nem az lesz a fontos
ma 10:43
 3/7 anonim ***** válasza:
75%
Attol fugg, hogy melyik ceghez jelentkezel, milyen poziciora es mennyi tapasztalattal.
ma 10:57
 4/7 anonim ***** válasza:
41%
Senkit nem érdekel, melyik egyetem, ha a tudás megvan.
ma 11:21
 5/7 anonim ***** válasza:
41%
Senkit nem izgat hogy milyen egyetem. A munkatapasztalat számít kizárólag.
ma 11:34
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
A legtöbb munkahelyen a diploma csak arra jó, hogy túljuss vele a HR szűrön. De mindig a teszt/interjú teljesítményedet nézik meg azt, hogy mennyire komolyan vehető a korábbi munkatapasztalatod.
ma 12:32
 7/7 anonim ***** válasza:
84%

"ezt véresen komolyan veszik, hogy ha nem Corvinus, BME, ELTE áll az önéletrajzban"

Ezt maximum pályakezdők esetén nézik pl egy Gábor Dénes mérnökinformatika szakja nem összehasonlítható még egy BME VIK üzemmérnök informatikus Bprof diplomával.

A BME-n elég erősen meg kell küzdeni a bennmaradásért és a diplomáért. A Gábor Dénesen meg kb mindenkit átengednek aki feltudja írni a nevét a vizsgalapra.

Halkan megsúgom ha úgy végzel, hogy már van 1-1.5 évnyi it diákmunka/gyakornoki tapasztalatod akkor már nem számít annyira hol szerezted a diplomát mert nem teljesen pályakezdőként lépsz ki az egyetemről.

ma 12:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!