Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Melyik jövedelmi decilisbe...

Melyik jövedelmi decilisbe tartoztál 2023-ban?

Figyelt kérdés

1. 117 eFt

2. 167 eFt

3. 217 eFt

4. 258 eFt

5. 317 eFt

6. 367 eFt

7. 417 eFt

8. 483 eFt

9. 592 eFt

10. 783 eFt

Ezek elvileg a 2023-as nettó átlagjövedelmek az egyes jövedelmi decilisekben. Azt jelöld be amihez a leginkább közelített a 23-as nettó jövedelmed.

ma 09:41
A kérdező szavazást indított:
117 eFt
167 eFt
217 eFt
258 eFt
317 eFt
367 eFt
417 eFt
483 eFt
592 eFt
783 eFt
31 szavazat
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Havi jövedelmekről van szó természetesen, pl a legalsó 1-ik decilis átlagosan havi 117 ezer Ft-ot keresett.
ma 09:46
 2/12 anonim ***** válasza:
0%
Az enyém ennél jóval magasabb volt.
ma 09:49
 3/12 anonim ***** válasza:

Diákként dolgoztam még 1900/óra órabérrel, változó óraszámban. De volt 3 hónap lyuk abban az évben amikor egyáltalán nem dolgoztam.

Aztán idénre ugrottam ez alapján 6 decilist.

ma 10:11
 4/12 anonim ***** válasza:
(Ezek gondolom csak a munkajövedelmek. Ha a tőkejövedelmeket is figyelembe vették volna, akkor nagyobbak lennének a számok és a különbségek… ennélfogva csak alkalmazottaknak szól a kérdés?)
ma 10:34
 5/12 anonim ***** válasza:
15 😉
ma 11:08
 6/12 A kérdező kommentje:

A chatGPT-t kérdeztem és elosztottam 12-vel:

A 2023-as bruttó jövedelmi adatok alapján a decilisekhez tartozó nettó értékeket a hazai adó- és járulékszabályok szerint közelíthetjük. Az átlagos nettó jövedelmet 15%-os személyi jövedelemadó (SZJA) és 18,5%-os társadalombiztosítási járulék levonásával számolhatjuk ki. Nincs figyelembe véve a családi adókedvezmény vagy egyéb kedvezmények, mivel ezek az egyéni körülményektől függően változnak.

Nettó jövedelmek a decilisek alapján, közelítő becsléssel (forint/fő/év):

1. decilis (bruttó ~1,8 millió): nettó ~1,4 millió

2. decilis (bruttó ~2,6 millió): nettó ~2,0 millió

3. decilis (bruttó ~3,4 millió): nettó ~2,6 millió

4. decilis (bruttó ~4,1 millió): nettó ~3,1 millió

5. decilis (bruttó ~5 millió): nettó ~3,8 millió

6. decilis (bruttó ~5,8 millió): nettó ~4,4 millió

7. decilis (bruttó ~6,6 millió): nettó ~5,0 millió

8. decilis (bruttó ~7,7 millió): nettó ~5,8 millió

9. decilis (bruttó ~9,4 millió): nettó ~7,1 millió

10. decilis (bruttó ~12,4 millió): nettó ~9,4 millió

Módszertani megjegyzések:

A nettó jövedelmek kiszámításánál figyelembe vettük, hogy az átlagjövedelmekre általában vonatkozó adó- és járulékkulcsok alkalmazásával (bruttó jövedelem * 66,5%) becsülhetőek a nettó értékek.

ma 12:06
 7/12 anonim ***** válasza:

Miért nem bruttoval számolsz? 🤔

Az egzakt. A nettó annyiféle kedvezményt tartalmazhat, hogy nem lesz jó az eredményed.

ma 12:16
 8/12 anonim ***** válasza:

A ChatGPT (ha még nem tájékoztattak volna) a többi AI chatbottal egyetemben nem arra való, hogy tényadatokat kérdeztess le velük. Szövegek fogalmazására alkalmasak, nagyon szép értekezéseket írnak. De ha tényeket akarsz kérdezni, akkor simán kidobnak neked egy gyönyörűen megfogalmazott fszságot/hazugságot.

Jobban jársz, ha te magad bogarászod ki az MNB statisztikai kiadványaiból, nem is vagyok benne biztos, hogy a 2023-ra vonatkozó adatok léteznek-e már.

ma 12:41
 9/12 anonim ***** válasza:
2020-ig vannak adatok a KSH-tól, ha jól tudom utána centilisek (5 részre osztják) vannak feltüntetve a jövedelmek. Bár erre vonatkozó statisztikát nem igen találtam. Mindenképp bruttóban érdemes számolni, mert a nettó az sok mindentől függ.
ma 12:51
 10/12 anonim ***** válasza:

Mennyifélét? Gyerek után kaphatsz kedvezményt és ennyi. De, igen, lehet tartósan fogyatékos meg hadi rokkant meg stb, de nyilván ezek nem túl gyakoriak és reálisak.

ma 13:06
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!