Az emberek hogy vesznek saját lakást?
Én nettó 600 ezret keresek és nem tudok rá osszeszedni, gyűjteni legalább egy 30 milliót sem.
Hogyan vesznek az emberek? Az szerintem kizárt hogy mindenki hitelt vesz fel. Mert ha én felvennek 20 milliót akkor 35-40 milliót kéne visszafizetni.
És ha nem tudom fizetni a hitelt akkor nem lesz lakásom.
Pláne ilyen bizonytalansagban amikor alig vannak munkák és a cégek bármikor kirughatjak az embert.
Szóval kérdezem én. Hogyan vesznek az emberek saját lakást maguknak? Hogyan lehet elerni azt hogy ne 600 ezret keressek hanem többet. De csomó hirdetést nézve meg mindig 300-500 ezres fizetesek vannak.
Én egy havi fixen nettó 1 millió 800 ezerrel már ellennek. Ez az összeg mivel érhető el? Milyen szakmával? Mit kell hozzá tudni? Milyen cégek fizetnek ennyit?
Pff! IT, szoftverfejlesztés, kormányzati beruházások, egyéb beruházások, rengeteg fuvarozás talán magánélet nélkül. Nem is lehet akárkinek lenni ehhez akármilyen szakmával. Tehát ez nem így megy és nagyon kevesen vannak ilyenekben.
Valójában hozzád hasonlóan nagyon sokan szenvednek ugyanezzel és egyedül már szinte képtelenség. Ha valaki mégis átlagon felül keres vagy valahonnan akárhogyan összejön neki néhány milliós alaptőke, akkor onnantól folyamatosan megtakarít vagy párral együtt vág bele. Olyan is előfordul, akinek a szülei tudnak megteremteni és egészet vagy a felét nekik fizeti vissza a fiatal.
De a saját 30+ generációm elindulása például tönkre lett vágva 2009-2015 között.
De 1-es valahol a fran..cba is lakni kell. Nem lakhat az emebr az utcán. Ha még fizetek drága albérleteket akkor meg arra megy el a pénz. NAgyon drágák az albik. ÉS pofátlan módon bármit csinálhatnak a főbérlők. Ha emelnek árat akkor emelnek. Sőt még azt is megtehetik hogy minden honapban mennek ellenőrizni. Nyugodtan nem lehet élni. És mellette drágák.
32 éves leszek nemsokára. 600 ezret keresek, becsületesen dolgozok és nem lehet se család, se feleség, se senki mert nem öröklök lakást, rokonságnak, szüleimnek nincs pénze, és stb. Mi lesz ha így 40 éves leszek vagy akármi. Igy élni hogy dolgozok de nem lehet belőle félrtenni. Gusztustalan ez az egész így. Oké lehet mondani, miért nem keresek többet? Miért nem fizetnek nekem többet? Mert ha több fizut akarok akkor felvesznek mást akik olcsóbbak és még ennyi sem lesz
Sajnos itt most ilyen világot élünk. Elvétve lehet találni nem lehúzó és megbízható albérletet, bár nagyon nehéz az is. Az sem mindegy, hogy hol és milyen. Egy kolléganőm 10 évtől egy albérletben volt a férjével és most bele tudtak vágni lakásvásárlásba, miközben évente többször külföldi országokban járnak. Nem gazdagok, mi itt 260-E alatt kapunk. Párban nehezen és lassan össze lehet hozni. Mondjuk: neki a biológia sajnos ketyeg már.
Még esetleg lehet igényelni önkormányzati lakást, de az sem adódik egy csapásra és vannak feltételei.
"Mert ha én felvennek 20 milliót akkor 35-40 milliót kéne visszafizetni."
Nem feltétlenül.
20 évre fixálod a hitelt, közben meg a fizetésed évente emelkedik.
Egyre könnyebben tudod a hitelt fizetni. Ha több a fizetésed, akkor tudsz tartalékot képezni, és abból betörleszteni a hitelbe.
Ezzel szemben egy albérlet ára meg évről-évre emelkedik.
"És ha nem tudom fizetni a hitelt akkor nem lesz lakásom."
Ez se igaz.
Ha nem tudod fizetni, akkor eladod a lakást, és visszajön az a pénz, amit beleraktál az elején.
Ha 3 éven belül nem tudod fizetni, akkor túlvállaltad magad. Ha 5-10 év után nem tudod fizetni, akkor meg általában több pénzed lesz úgyis, hogy nem lesz lakásod, mint ami előtte volt.
"Pláne ilyen bizonytalansagban amikor alig vannak munkák és a cégek bármikor kirughatjak az embert."
Egy 10%-os munkanélküliség esetén is, 90% ugyanúgy dolgozni fog, mint ma.
Ha te nem vagy az alsó 50%-ban, akkor elég kicsi az esély, hogy téged fognak kirúgni egy válságban.
"Én egy havi fixen nettó 1 millió 800 ezerrel már ellennek."
Én a feléből kényelmesen elvagyok. De az nem baj, ha nagyok az igényeid, csak tegyél is értük, ne csak siránkozz. Vállalkozz, abban van a nagy pénz, azt mondják.
A saját munkaerőpiaci helyzetedet te látod, ha könnyen találszt új munkát, akkor ez egy alaptalan félelem. De hitelfedezeti biztosítást is lehet kötni.
"Hogyan vesznek az emberek saját lakást maguknak?"
Némi családi segítséggel, spórolással és mernek hitelt felvenni.
Akik itt sipítoztak az elmúlt 10 évben, hogy nem szabad hitelt felvenni, azok utólag verhetik a fejüket. Akik felvették a hitelt jól jártak, kaik nem, azok lemaradtak.
1. öröklés, szülői segítség
2. párban veszik, mindketten jól keresnek
3. gyerekvállalás: babaváró önerőnek plusz csok
4. mamahotel 30 éves korig (ha csak havi 200k spórolást tekintünk mint megspórolt albi, az 12 év alatt 28 millió
5. ideiglenesen külföldi munkavállalás, gyűjtögetés
Illetve ezek kombinációja.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!