Mit veszít az akinek nincs bejelentett munkahelye?
Elgondolkodtam rajta, hogy milyen lenne ha feketén dolgoznék valami jól fizető munkát. A pár ezer forintos eü. hozzájárulást simán be lehet fizetni, a nyugdíj meg hát...
25 éves vagyok, mire én nyugdíjas leszek már biztosan 70 felett lesz a nyugdíjkorhatár, már ha egyáltalán lesz még olyan és Magyarországon amúgy is 78 év az átlag életkor szóval azt a pár évet meg csak kibírja az ember valahogy egy kis félre rakott pénzzel.
Hitelre nincs szükségem de még ha lenne is 3 havi igazolást kér a bank, aztán sose ellenőrzi.
Pl. a nyugdíjára eleve keresztet vethet.
Aztán a TB-t ki fizeti?
Hitelre nincs szükséged? Akkor egész életedben albérletet fizetsz? Nyugdíjpénztárnak se lesz értelme, mert a támogatás az adóból jár. A NAV is rád szállhat.
Ja és ahol feketén alkalmaznak, az 99%-ban trágya munkahely.
Tekintsünk el a nyugdíjtól és TB-től, ezekre már gondoltál kérdező. A legnagyobb hátrányod ezekben lesz:
1. Kiszolgáltatott leszel a munkáltatódnak. Nem kell semmilyen jogi garanciát vállalnia rád, minden szabadnapodat magadnak kell kiharcolnod, ha nem fizetnek ki hát úgy jártál, ha munkahelyi baleset ér, akkor szintén. Az se játszik igazán, hogy bemártsd őt/őket a NAV-nál, mert azzal magadat is bemártod.
2. A gazdaság folyamatosan fehéredik ki, egyre kevesebb hely van, ahol hajlandóak feketén foglalkoztatni, de ahol igen, az valószínűleg a munkahelyek alja munkavállalói jólétet tekintve.
3. Minél többet dolgozol feketében annál nehezebben fogsz később rendes (komolyabb) munkát találni, mert egy rohadt nagy tátongó lyuk lesz az önéletrajzodban.
4. Nem leszel hitelképes. És nem, nem elég a 3 havi igazolás, folyamatosan pénzzel kell feltöltened a számládat a törlesztéshez, ez viszont jelezni fog a NAV-nál, hogy valaki hivatalos jövedelem nélkül mégis milliókat forgat át évente.
5. Ne csak a nyugdíjas korodra gondolj. Fekete munkára leginkább életerős fiatalokat vesznek fel előszeretettel, 50 évesen biztos vagy benne, hogy kelleni fogsz? Biztos vagy benne, hogy egyáltalán képes leszel tartani a tempót?
És mit csinálsz, ha pár hónapra munkaképtelen leszel? Ha nő vagy, nem kapsz CSED-et, GYED-et. A bankok szokták ellenőrizni a munkáltatói igazolást. Ha valami tényleg nagyon jól fizet, akkor egy pár év beleférhet, de többet én nem javaslok. És hát ahogy előttem írták, a feketén fizető cégek nem a top munkahelyek.
Inkább menj akkor külföldre.
"6: az önéletrajzba nyugodtan be lehet írni, hacsak nem a NAV-hoz menne dolgozni később."
Ott inkább a "komolyabb" kifejezésen van a hangsúly. Fizikai munkánál nem fogja hátrány érni, csakhát abból is egyre kevesebb lesz a jövőben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!