Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért alacsonyak itthon a...

Miért alacsonyak itthon a fizetések?

Figyelt kérdés

Igazából ez full közgazdaságtan gondolom, a világ gazdasag mukodeset szeretnem megerteni, és miért van az hogy magyarországon 700-800 euros fizetesek vannak az átagembernek, tőlünk nyugatabbra meg inkább 2000?

Hogyan birják azt a pénzt kitermelni a munkaadók

Mondjuk én még nem éltem külföldön de szerintem sincs ott kolbászból a kerités. A lakhatás drága nagyon. Az bosszantó mondjuk hogy az élelmiszerárak körülbelül egy szinten vannak, plusz a magyar ember örüljön ha félre tud tenni 50 ezret, külföldön meg azért 300-400 ezret szerintem sokan félre pakolnak havonta. Ugy könnyebb kigyujteni egy autóra is.

okt. 29. 09:01
1 2 3 4 5
 1/41 anonim ***** válasza:
39%
Jobban ki tudják termelni ezt a összeget, lakhatás meg minden drágább, de a szolgáltatásoknál a legfeltűnőbb.
okt. 29. 09:19
 2/41 anonim ***** válasza:
53%

Azért, mert itthon átlagban nagyon alacsony a hozzáadott érték. Nézz szét: tele vagyunk gyárakkal, főleg autóipari vonalon.

És amíg az a helyzet, hogy egy 3 műszakos gyári szalagmunkára 200-an jelentkeznek minimálbérért, addig semmi nem fog változni.

Ha hajlandóak az emberek szaré-húgyé dolgozni, akkor nem fognak nekik többet adni.

okt. 29. 09:34
 3/41 anonim ***** válasza:
46%

Általában ilyenkor jön egy kapitalista-talpnyaló, aki elmagyarázza, hogy "AZéRT meRt a MaGyAr mUnkaVállalókNak alAcsonYaBB a TermElékEnySéGe", de a valóság az, hogy a nyugati tulajdonú cégek kizárólag azért fizetnek kevesebbet, mert elvállaljuk ennyiért is a munkát. Bármikor adhatnának többet, a legtöbb multinál alig érezné meg a negyedéves profit, ha a magyaroknak is akkora fizetést adnának, mint a németeknek (legalább helyi életköltség-arányosan), de nem követeljük ki tőlük, nincsenek erős szakszervezetek, nincs egy kormányunk, ami a dolgozó védelmében hozna törvényeket, így hülyék lennének adni.

A magyar tulajdonú cégek egy részére persze igaz, hogy azért, mert egyszerűen sz*rul vannak vezetve, emiatt tényleg nincs pénz. Ennek részben az urambátyám rendszer kontraszelekciója az oka, részben meg a szocializmus alatti lemaradás öröksége. Ugyanakkor ez utóbbit nem érdemes túlhangsúlyozni, bőven lett volna idő behozni ezt a lemaradást, másoknak sikerült. Persze máshol nem volt NER.

okt. 29. 09:41
 4/41 anonim ***** válasza:
35%
Az enyém nem alacsony.
okt. 29. 09:44
 5/41 anonim ***** válasza:
67%

Megmondom én neked!

Azért, mert a legtöbb cég úgy működik, mint egy tsz annak idején.

Ha valamelyik nagyokosnak sikerül valami vezetőféle beosztást szereznie, már hozza is a saját pereputtyát, azok is valami főnökfélék lesznek, a k. kereszt anyjával együtt.

Ezeknek fogalmuk sincs, hogy kellene vezetni egy céget vagy akár egy műszakot is.

Még egy multi esetén is igaz ez.

Annak örülnek, ha sok a kieső a soron, mert akkor a javitó műszerész megszakad. Nehogy már unatkozzon!

Persze, mindegyiknek magas fizetést kell adni, mert ROKON vagy valakinek a valaga vége.

A melósnak meg már nem jut.

okt. 29. 09:51
 6/41 A kérdező kommentje:

Én most költöztem új albérletbe, ketten rezsivel együtt fejenként a lakhatásra 100.000 megy el, van diákhitelem amit törleszteni fogok, telefonszámla, biztositás meg minden stb, ott tartunk hogy ezekre igy összesen akkor 200.000 forint elmegy. Úgy néz ki hogy nettó 500.-t fogok keresni(szja mentesen)

de akkor is..igy hogy ketten vagyunk ha 200.000 költök havonta, szerintem ugy jol lehet elni viszonylag, egy két mozi, étterem belefér a hónapban, és akkor igy félre tudok tenni 100.000-et..

Na most egy ház ott kezdődik hogy 30.000.000, tehát ha infláció meg ilyenektől eltekintünk 30 évbe telne rá kigyujteni..

De még egy közepes normális autóra is 4-5-6 év..

okt. 29. 09:52
 7/41 A kérdező kommentje:
Ezeknek tekintetében szerintem egy magyar embernek Budapesten úgy hogy albérletet fizet keresnie kellene netto 700-800e forintot minimum hogy haladjon is előre az életben és ne csak azt érezze hogy az idő megy, de már nem jut semerre
okt. 29. 09:53
 8/41 anonim ***** válasza:
26%
Mindenki olyan életet él, amilyet választott magának.
okt. 29. 10:02
 9/41 krwkco ***** válasza:
51%

Közgazdaságtanon alapuló igénnyel kezdted a kérdésed. Ez a hozzászólásod nem ezt tükrözi. A munkabérek elsődleges alakítói nem a megélhetési költségek. Hanem a kereslet/kínálat a munkaerőpiacon.

okt. 29. 10:07
 10/41 anonim ***** válasza:
0%
Engem az érdekelne, hogy hol keresnek az emberek átlagosan 700-800 eurót. Mert nálunk az már prémium extra magas fizetésnek számít.
okt. 29. 10:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!