Holnap el akarok menni az orvoshoz, aki csak 10 órától rendel. A munkába fél kilencre kellene mennem, tehát legkésőbb 8 körül fel kell hívni a főnököt ,hogy nem megyek. Ha elküld, felmond reggel , akkor már nem tudok táppenzre menni, ugye ?
• Telefonon nem mondunk fel, mert nem vált ki joghatást a dolog -> nem bizonyítható.
• Ha már nem vagy próbaidő alatt, akkor a munkáltató köteles a felmondását indokolni. A „dolgozó beteg” indok nem megfelelő.
• Ha ne adj Isten minden feltételnek megfelelne az felmondása, akkor is van felmondási idő, tehát nem rögtön szűnne meg a munkaviszonyod. A felmondási idő alapból 30 nap, de ennél több is lehet. Attól függ, hogy mennyi ideje állsz munkaviszonyban a munkáltatóval.
• Ha orvoshoz kell menned (mondjuk akár betegség nélküli vizsgálatra is) keresőképtelen állományról köteles igazolást kiállítani a háziorvosod, ha jelzed felé ezt az igényed.
• Keresőképtelen állomány alatt is felmondhat a munkáltató (akkor is csak jogszerűen), de a felmondási idő kizárólag a keresőképessé válásod napjával indul csak el.
• Keresőképtelenség esetén az első 15 munkanapra betegszabadság jár, nem pedig táppénz (egyes esetekben már az első naptól táppénz jár, de a te eseted pont nem ez).
• Táppénz kizárólag addig jár, amíg a munkaviszonyod meg nem szűnik.
Valóban beteg vagy, vagy egyébként egy „kirúgást” akarsz vele megelőzni?
Az évek során elegem lett abból, ami ott van, hogy szabadidőmben a telefont kell felkapkodnom , nincsenek megfelelő körülmények, nyáron nincs hűtés , télen nincs rendes fűtés, sokat kell emlegetnem, cipekednem , fáj a hátam nagyon.
Eddig is a minibálbért kerestem , miközben mindenről nekem kell gondoskodnom, reggeltől estig a telefonom csörög , stb.
Tehát minibálbért kaptam, most e hónap elejétől levett 6 órás munkaidőre , de azt mondta, ennyit se kapok , mert ez csak egy papír , amit adott esetben a NAV nak kell bemutatni , különben órabéres leszek. Így olyan 170ezerre jön ki az ezutáni fizetésem.
Az új szerződést , miszerint újra van próbaidőm, stb, még nem írtam alá , ma kellene , de ma már nem akarok menni. Azt sem tudom, hogy így akkor most mi van. Eddig 8 órára voltam belejelentve , a szerződés határozatlan idejű volt.
Az új szerződés is az, csak 6 óráról szól , de aláírva nincs.
Köszönöm a válaszokat, azt nagyon bánom , hogy idáig eljutottunk, nem akartam otthagyni a munkahelyét , gondoltam, hátha a körülmények jobbak lesznek majd , de nem lettek jobbak és mostanra kivagyok fizikailag , idegileg , mindenhogy. Ennyi pénzért meg már nem akarok dolgozni , ennyi munkát nem szeretnék ellátni és elegem van.
Így szerintetek el tudok menni táppénzre ? Tegnap felhívtam a doktort és mondam neki, hogy ismét fáj a hátam a sok emelgetéstől, szeretnék betegállományba menni , azt mondta, rendben , majd akkor ma szóljak neki. Már két alkalomkor jelentkezett ez a panasz, szedtem rá gyógyszereket , most is fáj, de nem annyira , tehát nem ez a valódi ok, hamem hogy rendesen hányingerem van ettől , idegileg kivagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!