Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mekkora havi nettó bevételtől...

Mekkora havi nettó bevételtől számít középosztálybelinek egy személy manapság Magyarországon?

Figyelt kérdés

szept. 29. 18:27
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
73%
Szerintem kb havi nettó 400 ezer fizetés felett kezdődik a középosztály. Mondjuk egy pár együtt havi 800 ezer forintból.
szept. 30. 08:08
 12/32 anonim ***** válasza:
26%
#10 Igen, természetesen meg lehet oldani a 4 tagú családot havi 800-ból is. De te is írod, hogy megnézitek, mire költötök a mindennapokban, hogy beleférjenek a dolgok és pl. nem új a kocsi. Nos, ez már nem középosztály. A középosztálynak nemigen kell megnéznie, mire költ.
szept. 30. 08:43
 13/32 anonim ***** válasza:
97%

12. “A középosztálynak nemigen kell megnéznie, mire költ.”

Azok a felsőbb osztályok. Szerintem a középosztály az, akinek van egy jobbféle ingatlanja (kertesház vagy nagy polgári lakás jobb helyen), megengedheti magának, hogy szalonból vegyen garanciás autót és azt 5-6 éves korában eladja és újat vegyen; belefér neki évi 2 hét külföldi nyaralás; és van 6-9 havi tartalékja és van megtakarítása.

De ez még távolról sem jelenti azt, hogy ne kellene megnéznie, hogy mit vesz a boltban.

szept. 30. 09:16
 14/32 anonim ***** válasza:
67%

Nem egyértelmű a középosztály definíció. Én ezzel értek egyet:

Ha a középosztály szót a hétköznapi értelmében szeretnénk használni, akkor egy olyan családot kell nagyjából elképzelni, akinek nincsenek anyagi gondjai, nem kell nagyon beosztania a pénzt, de azért még a megélhetésért dolgozik.

Régen a polgári réteg megnevezéssel illeték ezt a csoportot. Azokat a családokat sorolták ide, akik meg tudták engedni maguknak, hogy cselédet tartsanak otthon, eljártak utazni és nem kellett aggódniuk a pénz miatt. Ma már nehéz lenne ilyen élesen körülírni egy csoportot, főleg mert hatalmas különbségek vannak a rétegen belül is.

Tehát jól élsz, van hitelmentes lakásod, nyaralsz, vehetsz egy ps5-öt anélkül, hogy fájjon miatta a fejed.

Szerintem havi nettó 1 millió bevételtől kezdődik, mert ezeket ilyen fizuval pár év alatt el tudod érni.

szept. 30. 09:27
 15/32 anonim ***** válasza:
86%

Na, akkor most írnék én is, mert én pont a nem létező középosztály abszolút tipikus tagja vagyok, ráadásul "újgazdag" is, úgyhogy nagyon jól ismerem azt is, hogy mi van lentebb.

Mi a feleségemmel ketten élünk, 2 millió forint nettó a keresetünk ketten együtt, nincs gyerekünk, nincs hitelünk. Páran elég jól leírták milyen életszínvonalat biztosít ez: Nagy, modern ház, új, középkategóriás autó, rendszeres külföldi nyaralások és a boltban sem foglalkozom semmivel az árával, csak pakolom a kosárba ami megtetszik és mindezek mellett is megtakarítunk havi 1 millió forint körül.

De emelett mindketten alkalmazottak vagyunk, napi 8 órában dolgozunk fix fizetésért, ebből nyilván sosem leszünk milliárdosak, nem lesz budai villa meg 12 autós garázs sportkocsikkal megtöltve.

szept. 30. 15:24
 16/32 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy 2019-es cikk, tehát a számok már jóval magasabbak kell legyenek, de kiindulásnak jó.

[link]

szept. 30. 15:37
 17/32 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként szerintem az összegek nem túlzóak, de ez a /fő dolog nettó hülyeség. Tehát ha vagyunk 2-en 2mis nettóval, az középosztály, születik egy gyerekünk, akkor romlik az életszínvonalunk? Ennyire azért nem drága a gyerek. Modernebb statisztikák pont emiatt nem is egész emberként osztanak a gyerekekkel. Egyébként szerintem nem anyagi meghatározása van. Van egy olyan definíció is, hogy a középosztály az, aki már felépített valamit, így van mit veszítenie és ezért aktívan társadalmi felelősséget vállal. De még lehet határozni kulturális szempontból is. Ha már mindenképp anyagi szemszögből akarja az ember, érdemesebb a kiadási oldalt nézni, tehát Meg engedhet-e saját ingatlant, új autót, külföldi nyaralást etc. Mert nem csak a jövedelem számít, hanem a vagyon is.
okt. 1. 08:01
 18/32 anonim ***** válasza:
100%
Kedves 15, ha nem indiszkrét, megkérdezhetem, hogy a nagy, modern ház hogyan jött össze? Csak mert ha 2 milliót keresnénk a feleségemmel és venni akarnánk mondjuk egy 80 milliós házat (ami még nagyon olcsó is ha egy nagy, modern házra gondolunk) ahhoz kéne minimum 16 millió Ft önerő, valamint havi 400 körüli törlesztő szóval több ésvnyi kifejezetten tudatos spórloás és utána is elvinné a közös fizetésünk jórészét, ez nálatok nem jelenik meg. Ha pedig öröklésből származik az ingatlan alapja azzal sincs baj, de akkor már nem teljesen a fizetésetekből lett megteremtve.
okt. 1. 10:08
 19/32 anonim ***** válasza:
85%

"Csak mert ha 2 milliót keresnénk a feleségemmel és venni akarnánk mondjuk egy 80 milliós házat (ami még nagyon olcsó is ha egy nagy, modern házra gondolunk) ahhoz kéne minimum 16 millió Ft önerő, valamint havi 400 körüli törlesztő szóval több ésvnyi kifejezetten tudatos spórloás és utána is elvinné a közös fizetésünk jórészét, ez nálatok nem jelenik meg"

????

Ne haragudj már, de komplett 3-4 fős családok élnek kevesebből, mint 1 millio forint havonta.

Ti ha ketten "meghúznátok" magatokat és a fizutok felet, azaz havi 1 milliot félretennétek, akkor meg is lenne 1,5 ev alatt az önerő, aztán a havi 400 egyaltalán nem nagy része a bevételeteknek, hogy probléma legyen kifizetni.

De húzzátok meg magatokat 2-4-6 évig, ahogy más fiatalok is teszik, akkor sokkal hamarabb lesz hitelmentes ingatlanotok.

okt. 1. 10:16
 20/32 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ezt ma elég nehéz meghatározni, mivel évek óta nyílik az olló és elég komoly bérkülönbségek vannak. Csak viszonyításképpen: Az emberek egy része keres 300 nettót és semmi megtakarítása sincs, aztán egy nagy lyuk majd a köv réteg már 800-1 millió körül és milliós megtakarítás.

Középréteg, aki nem keres sokat, de keveset se éselvan a fizetéséből, már nincs...

okt. 1. 10:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!