Szerintetek, aki havi nettó 1 milliót keres, az benne van a felső 20%-ban?
Vagy esetleg felső 15%-ban? Nem nagyon találtam erről statisztikát..
Mit gondoltok?
Jövedelem alapján nagyjából a felső 5%.
Eletszinvonal alapján egy normál EU-s középosztály.
Magyarországon a középosztály teteje
A "felső" X% -ot nem jövedelem, hanem vagyon alapján számítják.
"Magyarországon, hogyan különböztetjük meg egymástól a magasabb jövedelemmel rendelkező rétegeket?
Megkülönböztethetünk „gazdag” és „vagyonos” embereket, hiszen a két fogalom merőben eltér egymástól. A gazdagok magas fizetést, luxus autót, házat tudhat magukénak, miközben a vagyonosok mindemellett a havi jövedelemtől függetlenebbek, hiszen számukra a havi fizetés csak egy plusz bevételnek számít. Ugyan a magyar felnőttek kétharmadának van legalább kétmillió forint értékű vagyon feletti rendelkezése, de például húszmillió forint ingó és ingatlan vagyont is csak a lakosság kevesebb mint négy százaléka birtokol, ám kötve hiszem, hogy gazdagnak éreznék magukat. A gazdagság, mi több, a vagyonosság érzésének koktélja egyharmad részben pénzügyi szabadságból, harmadrészt vagyonelemek feletti rendelkezésből és szintén egyharmad részben cash flow-ból áll."
A medián bér 350 nettó. Ennél a dolgozók fele (hivatalosan, tehát adózva) kevesebbet keres.
Az átlag bér nettó 430 ezer körül van, a KSH szerint is ezt az összeget a lakosság 70%-a nem keresi meg.
A nettó 1 millió majdnem 2,5X akkora mint az átlagbér. Ha ezt vesszük alapul akkor ezt az összeget kb. a lakosság max. 5%-a keresheti meg. Nyilván mindez alaklmazásban állokra vonatkozik és az alkalmazotti bérekre.
A tőkejövedelem, egyéb bevételek nincsenek benne.
2022-es adatok alapján amúgy akkoriban bruttó 1 millió fölött is csak a lakosság 7%-a keresett. Az akkori átlagbér 520 ezer körül volt bruttóban, most ugye 650, tehát kb. 25%-al magasabb. Ha minden kategóriát feljebb tolunk, tehát bruttó 1,25 millió fölött keres a 7%. Vélhetően az arányok nem tolódtak el olyan drasztikusan. Ez az összeg is nettóban még "csak" 830 ezer, szóval nettó 1 millió felett még most is rohadt kevesen keresnek.
Amúgy én a vagyont nem tartom olyan mérvadónak, elvégre akinek van egy családi háza vidéken már rendelkezik alapból min. 20 milliós vagyonnal. De inkább többel. Egy budapesti kis lakás is min. 40-50 millió ft, szóval aki akár csak a minimálbéres fizetése mellé örököl egy lakást, kapásból 50 milliós vagyonnal bír.
A havi/éves bevétel sokkal jobb információ, ki mekkora valódi pénzösszegből gazdálkodhat egy adott időszakban.
Most ennyit keresel, ami szép munka.
Mik a célok? Van-e feljebb a szakmádban? Vagy vállalkozással keresed ezt meg?
Mennyit sikerül ebből megtakarítanod?
Mit kezdesz a megtakarított pénzeddel?
Mekkora nettó vagyont építettél eddig?
Mennyi idős vagy?
Elvileg két besorolás szerint is felső-középosztály. De szerintem teljesen felesleges és nem mérvadó ezeket figyelembe venni. Az egyik szerint középosztályú vagy alsó középosztályú lennék, másik típusban már nem lehet besorolni... Ugyanis a másik típusból illik rám munkás és feltörekvő fiatal is, pedig kettő között nagy a különbség. Konkrétan munkás vagyok és az anyagi helyzetem a fizetésem szerint oda illik, ellenben minden más pedig - kultúrális érdeklődéssel - feltörekvő. Annyira különböző életvitelek vannak, hogy lehetetlen már így besorolni. Sőt: voltam leszakadt kezdetben és onnan tornáztam fel magamat. Amikor pedig legutóbbiakban munkanélküli voltam, akkor leszakadás helyett spórolt pénzemmel és nyaralással maradt a feltörekvés vagy középosztály. Ez már nem a középkor, amikor egyértelmű társadalmi osztályok voltak és egy család nem jöhetett ki onnan.
Kaphat valaki milliót ugyan, de megtakarítás nélkül elherdálja vagy óriási hitelre használja fel. Máris ott vagyunk, hogy nincs pénze. Így pedig akár jobban élhet valaki 400-E alatt is, ha olyanok a körülményei és tud kultúrális eseményekre költeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!