Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Profi pályaválasztási tanácsad...

Profi pályaválasztási tanácsadásért, karriertanácsadásért kihez érdemes fordulni?

Figyelt kérdés

Sajnos nem találom a helyem a világban.

Számos vakvágány és pofára esés után kénytelen vagyok újratervezni a karrieremet a nulláról.

Ha a pénz nem számítana, szívem szerint történeteket írnék, illusztrálnék gyerekeknek, illetve karaktereket terveznék. Amióta az eszemet tudom, az írás-alkotás, történetmesélés az, amit igazán élvezek, ami kikapcsol. Egyértelműen inkább humán, illetve művészeti beállítottságú vagyok, matekból sajnos sosem voltam jó.

De a humán/művészeti terület sajnos finoman szólva sem egy stabil karrierlehetőség, számomra pedig fontos lenne az anyagi stabilitás kiépítése. Szeretnék például utazni, bejárni a világot, ez pedig pénz nélkül aligha fog menni. Úgyhogy az alkotás megmarad hobbinak vagy legfeljebb kereset-kiegészítésnek, ha úgy alakul.

Számos pályaorientációs és önismereti tesztet töltöttem ki és csupa olyat adott ki, ami vagy nem való nekem (pl. ápoló, tanár), vagy tetszene ugyan, de nem piacképes (könyvtáros, író, művész, dietetikus, tanácsadó).

Mindenképpen szeretnék tehát egy kompetenciáimnak megfelelő stabil, piacképes végzettséget szerezni. Ötletem sincs viszont, hogy merre induljak el. Melyik terület az, ami garantált elhelyezkedést és stabil anyagi hátteret biztosít? Programozás (adatelemző), Gazdasági irány (pl. marketing)? Esetleg valami jobb kétkezi szakma (pl. villanyszerelő, vízvezeték-szerelő?)

Tanár, óvodapedagógus, orvos, ápoló kilőve, mert érzékeny a gyomrom, nem bírom a vért, és sajnos nem kezelem túl jól a problémás embereket, gyerekeket. Ügynöki, értékesítői, biztosítási munkát elvből nem vállalnék, én nem tudnék és nem is lennék hajlandó rátukmálni senkire semmit.

Műszaki beállítottságom sem igazán van, bár sosem próbáltam semmi ilyesmit, ezért nem tudhatom biztosra.

Az idegen nyelvekhez van érzékem (bár önmagában ez semmit nem ér), állítólag jól fogalmazok írásban, különböző szoftverek használatára könnyen ráérzek, szeretek kutatni, elemezni, elmélyülni egy-egy feladatban, a kreativitás is megvan bennem.

Ezek alapján nem tudom mit lenne érdemes tanulnom, amire kereslet is van és affinitásom is lenne hozzá. Kihez tudnék fordulni? Pszichológus? Coach? Karriertanácsadó? Ki tudná a lehető leghatékonyabban feltérképezni a készségeimet és ez alapján piacképes területeket ajánlani?

Inkább fizetek érte, amennyit kell, de semmi esetre sem szeretnék több rossz képzési döntésbe belefutni.

aug. 31. 20:34
A kérdező szavazást indított:
pszichológus
coach
karriertanácsadó
8 szavazat
 1/9 A kérdező kommentje:
Az lemaradt, hogy fizikából is reménytelen voltam. Ugyanakkor a kémia számomra egészen tanulható volt, a biológiát pedig kifejezetten szerettem.
aug. 31. 20:39
 2/9 anonim ***** válasza:
Ha te így egyszerűen kijelented teljes szakmákról ,hogy nem piacképesek, akkor rajtad az ezredik teszt vagy tanácsadó sem fog tudni segíteni.
aug. 31. 22:39
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha az ápolói és a tanári szakma nem lenne neked való, akkor nem dobta volna ki azt eredménynek. Oké, hogy egyéb okok miatt nem tetszik ez a két terület, de szerinted mi lehet az oka, hogy ezeket dobta? Mi bennük a közös és milyen hasonló szakmák vannak még a közös jellemzővel? Ebből indulj ki szerintem.
aug. 31. 22:46
 4/9 A kérdező kommentje:

Ahogy elnézem, hazai berkeken belül nem sok írót, művészt meg könyvtárost keresnek. A dietetikusra is inkább külföldön van igény. Idehaza mégis ki fizetne érte, ha pár kattintásra elérthető, teszem azt egy IR diéta? A tanácsadó meg elég megfoghatatlan szakma, nem tudom, hogy pszichológusra vagy coachra gondolnak-e alatta. Ez utóbbiakkal sem túl egyszerű az elhelyezkedés pályakezdőként, pedig érdekes hivatás mindkettő. Ezeket nem én találtam ki, utánajártam több forrásból, mert érdekeltek és nem akartam több felelőtlen és megalapozatlan karrierdöntést hozni, mert a korábbi fiaskóim miatt szívok jelenleg is. Úgyhogy többé nem célom, hogy olyan hivatást űzzek, ami érdekel (ezek maradnak hobbinak), hanem olyat, ami hasznos és keresett, és előreláthatólag a jövőre nézve is az marad.

Én egy viszonylag rizikómentes, stabil és jövőbiztos foglakozást keresek, ami legalább részben fedi a kompetenciáimat. Nem baj, ha egyáltalán nem, vagy csak részben érdekel, bőven elég motiváló tényező, ha tudom, hogy az adott végzettség megszerzését követően aránylag könnyen találok vele munkát.

aug. 31. 23:00
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Rengeteg különböző tanácsadó szakma van... pontosan melyik tetszene? Adótanácsadó, tanácsadó pszichológus, HR tanácsadó, táplálkozási tanácsadó, befektetési tanácsadó...? Ezekben is az a közös, hogy külső és belső szemlélőként kell megfogalmaznod egyszerre a meglátásaidat, emberekkel foglalkozol és változatos munkák, hiszen az ügyfélköröd is az. És nem utolsó sorban piacképesek is, mint általában a tanácsadó szakmák. Csak ezekhez nyilván rengeteg kitartás és belefektetett idő kell, míg önállóan tudod csinálni.
aug. 31. 23:17
 6/9 A kérdező kommentje:

Akarom mondani, a korábban említett foglalkozásoknál (pl. művész, író, dietetikus, könyvtáros) nem én magam jelentettem ki, hogy nem piacképesek, hanem több forrásból hallottam, olvastam.

Ezen hivatásoknál gyakorta hallom, illetve olvasom, hogy kénytelenek voltak átképezni magukat, mert nem tudtak idehaza érdemben elhelyezkedni. Sok művész meg eleve vagy másodállásban műveli a szakmát vagy pedig milliomosok csemetéje, így nyilván nem akkora érvágás, ha x hónapig vagy évig nincs bevétele.

3-as: Ez nekem is megfordult a fejemben, de mi van, ha kívülről rosszul látom magam és ezért fals eredményt hoz a teszt?

Az önismereti teszt nem sokat ér, ha az ember nem ismeri igazán önmagát vagy torz az énképe. Sajnos hajlamos vagyok depresszióra és szorongásra, és talán más egyéb mentális nyavalyáim is vannak (mostanság kezdtem el szakemberhez járni). Ettől függetlenül természetesen vannak pontok, melyek tekintetében nagyjából tisztán látom magam.

Amúgy a tanár néha felmerül, mint opció, de sosem volt dolgom gyerekekkel, így nem tudom mennyire lennék jó benne. Az ápoló viszont egészen biztos, hogy nem nekem való. Nem szeretek idegen emberekhez hozzáérni, a vérvételen is rendre majdnem elájulok és minden hülyeségen elsírom magam felnőtt létemre.

Oda ideális esetben karakán, erős egyéniségek valók, akiknek erős a gyomra és szívesen foglakoznak emberekkel. Ezek közül rám legfeljebb az utolsó igaz, de csak részben.

Nagy kár, hogy nincs lehetőség elköteleződés nélkül kipróbálni különböző foglalkozásokat. Többek között szívesen mennék próbanapra iskolába, hogy megtudjam, illene-e hozzám a tanári állás. Vagy állnék be egy mérlegképes könyvelő, esetleg pénzügy-számviteli ügyintéző, marketinges vagy éppen idegenvezető mellé.

aug. 31. 23:18
 7/9 A kérdező kommentje:

5-ös: A HR tanácsadó (karriertanácsadás terén lehet, hogy ő lesz az én emberem), a tanácsadó pszichológus és a táplálkozási tanácsadó (ez amúgy nem ugyanaz, mint a dietetikus?) kifejezetten tetszene. A pszichoterapeutában (pl. művészetterápia, ha már magam is szeretek alkotni) is látnék fantáziát, bár sajnos nem biztos, hogy alkalmas lennék rá. Meg ehhez első körben nyilván rendbe kellene jönnöm lelkileg.

Többek között ezért is lenne szükségem tanácsadásra, hogy egy külső, hozzáértő, aktuális munkaerőpiaci viszonyokkal képben lévő szemlélő segítségével pontosabb képet kaphassak arról, hogy mely állások jöhetnének szóba, és melyek azok, amelyek ilyen-olyan okból kifolyólag határozottan nem nekem valók.

aug. 31. 23:32
 8/9 anonim ***** válasza:
Te vagy az aki panaszkodnak bár, de 20 évet kénytelen lesz lehúzni a tescoban
okt. 17. 21:34
 9/9 anonim ***** válasza:

Szerintem karriertanácsadót a neten is találsz, aki majd elmondja a részleteket (van csak tesztkitöltés és -értékelés is + ugyanez konzultációval együtt is, ami értelemszerűen drágább), de ha már úgyis jársz pszichológushoz, őt is megkérdezheted, hátha tud ajánlani kollégát.

Egyébként részben hasonló vagyok hozzád érdeklődés és személyiség terén, szerintem egy arany középutat érdemes választani, ami azért valamennyire érdekel és nem utálod, de meg is lehet élni belőle.

Nőként szerintem a vízvezetékszerelő, klímás, asztalos, stb. férfi szakmákat felejtsd el, itt gyakorin mindenkinek ezeket ajánlgatják, de nőként kevesen tudnak ezekben elhelyezkedni. Én a helyedben maradnék az irodai munkáknál. Nem tudom, számodra mit jelent az anyagi stabilitás, vagy mennyit szeretnél keresni, de egy átlag körüli fizetést szerintem el lehet érni pl. mérlegképes könyvelő végzettséggel (itt jól jön a precizitás, elemzőképesség, stb., matekból csak az alapműveletek kellenek), vagy ha kreatívabb szakmák érdekelnek, akkor pl. webdesignerként, marketing-asszisztensként. Ezekhez nem kell egyetem, csak tanfolyam.

okt. 18. 10:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!