Nem rég töltöttem be 25-öt, milyen lehetőségeim vannak az élhető fizetéshez?
Ahogy a címben is említettem, 3 hónapja töltöttem be a 25. életévemet és nagyon rosszul esett az újabb adónem amit ezek után fizetnem kell(SZJA). Jelenleg IT fejlesztési osztályon dolgozom szervezőként és az eddigi nettó 375 ezer helyett, most már csak 306 ezer forintot keresek. A régi 375 ezer forintos fizetés is elég nehéz volt megélhetés szempontjából, de abból sikerült minden hónapban félreraknom 50 ezret. Ezt is úgy, hogy gyakorlatilag minden szórakozást megvontam magamtól, talán egy mozit szoktam megengedni magamnak. Most viszont, nem hogy nem tudok félre rakni, de mínuszban jöttem ki az előző hónapból. Nagyon elvagyok keseredve, mert a jelenlegi hónap is azt mutatja, hogy mínuszos lesz.
Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy van aki ugyanígy van ezzel, vagy pedig csak én vagyok ennyire béna? A fontosabb kérdés, hogy kinek milyen tippjei vannak, amivel vagy több pénzt tudnék keresni, vagy jobban tudnék spórolni.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Én is most nemrég töltöttem be, pár hónapja.
Én odaálltam a vezetőkhöz, hogy tudnánk-e beszélni és mondtam, hogy szeretnék emelést kérni, mivel eddig úgy gondolom bruttóban alul voltam fizetve az adókedvezmény miatt.
Hiába mondják azt, hogy azt az állam adja, sajnos kalkulálnak vele a cégek...
Nekem megadták az emelést szónélkül már rögtön a következő hónaptól, ami egy 19% -os emelés volt. Szintén IT, habár én fejlesztésben dolgozom.
Igen, gyakorlatilag a szervező az az PM, csak ilyen magyarosan.
Aki kapásból PMként kezdi, az nem lehet túl sikeres. Kivétel erősíti a szabályt.
Az én tekintetemben egy informatikai PM vagy manager mindig fejlesztőből vagy hasonló "szakiból" lesz.
A guta kerülget az olyan PM-ektől meg managerektől akiknek fingjuk nincs a szakmáról, de dirigálni meg pofázni tudnak. Én fontosnak tartom, hogy ha nem is igazi erős fejelsztőről van szó, de a PM azért lásson bele kicsit, hogy mibe nyúl bele.
Volt olyan projekt managerem aki annyira volt képes, hogy leírta azt amit diktáltam neki. Amikor egy meeting volt, akkor ő "vezette", kb felolvasta amit lediktáltatott velem, aztán bármi kérdés volt, akkor rámnézett és a nevemet mondta, hogy válaszoljak. Magyarul semmire nem volt jó.
Tekintettel arra, hogy kérdező, fiatal vagy, arra gondolok, hogy valami IT irányba indultál de nem jött be és helyette könnyebb utat választottad, és lett ez. Érsemes átgondolni, hogy van e affinitásod valami rendes info pályára. Pl ha csak kicsi affinitásod van a scriptekhez, akkor automata tesztelő irányba el lehet menni. Fejlesztő is lehet belőled persze, ha elég kitartó vagy és akarod.
Nem bántásból írom, de lehetett volna annyi eszed, hogy fel fogsz készülni erre az időszakra, amikor már nem leszel SZJA mentes.
Ez idő alatt elkellett volna képezni magadat, vagy egy új szakmát tanulnod, hogy ne érezd meg annyira ezt a helyzetet.
Már az adott munkahelyeden elkellett volna kezdened utána érdeklődni, hogy mi lesz ha betöltöd a 25 évedet?!
Én jóval idősebb vagyok mint 25, de a kollégáimnak a 35-40% még 25 éves alatt van. Van aki már most képezi magát, de vannak akik leszarják nagy ívben, merthogy majd csak lesz valahogyan.
Automata tesztelést akartam tanulni, de ugye ahhoz bekell fektetni egy “kis” pénzt a tanfolyamra. Erre spóroltam eddig, de csak a képzés árának a fele jött össze, most meg már nem nagyon tudok hozzátenni sajnos. Nyilván nem az után kezdtem el gondolkozni, miután már a kevesebb fizetést kaptam, már előre spóroltam rá.
#4: Nem igazán értem, hogy miért az a megoldás, ha pénzszűkébe kerül az ember, hogy akkor vállaljon egy gyereket a támogatásért cserébe. Ez is elgondolkodtató, hogy milyen életük lesz azoknak a gyerekek, akik kizárólag a támogatás miatt születhettek meg.
#7: Nem tudom milyen az életviteled, de azt sem tudom felfogni, hogyan tudnál kijönni ennyi pénzből.
Az informatika pont az amihez nem kell semmi tanfolyás, csak egy kis szabadidő. Mondhat bárki bármit is...
Volt szabadidőd? (szórakozni volt, akkor lett volna). Mit tettél hozzá magadtól? Tanulgattál valami script nyelvet? Utánanétzél, hogy milyen automatizáló toolok léteznek? Próbálkoztál valamivel, vagy tanfolyás nélkül bele se mertél vágni?
#9-el egyetértek.
Mégis mennyit kérnek el egy ilyen tanfolyamért?
Minden fent van youtube-on... Még a udemy kurzusokkal is megegyező tutorialok is.. Meg ott az ncore, ha könyvből tanulnál. Vagy ha nincs ncore szerzel, vagy ha igazi könyv kell, akkor pár ezerért megveszed.
Felesleges több százezret kidobnod képzésekre.
Ülj le és gyakorolj.
Nekem is évek kellettek mire eltudtam helyezkedni fejlesztőként.
Mindig azt mondogattam magamba, hogy ahh majd a képzés által lesz munkám.
HÚztam az időt egyetemen, tanultam tanultam, de nem léptem egyről a kettőre.
Majd elkezdtem magam gyakorolni, mikor magabiztos voltam már, akkor megpályáztam állásokat, felvettek egy helyre. Nem tetszett, felmondtam.
Tovább.
Kövi hely, borzalmas volt, felmondtam 2 hónap után.
Mostani helyen 2 éve vagyok, megérte cserélgetni, mert szeretem.
Ez is egy jó lecke, ahol nem érzed jól magad azt ne feltétlen erőltesd, kivéve ha az anyagi dolgaid nem engedhetik meg magadnak. Én mindig úgy váltottam, hogy mikor felmondtam már megvolt a következő helyre a belépőm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!