Mit lehet tenni ha nem fizet a munkáltató?
És kiderül hogy be sem voltam jelentve?
Itt vagyok pénz nélkül és ...
12# köszönöm szépen.
Vártuk a szerződést mert van ahol nem azonnal adják oda.
Csak napok múlva feltűnt hogy nem kértek el semmilyen igazolványt tehát tuti nem jelentettek be. Így konkrétan azt se tudjuk, hogy ki a munkáltató. Keresztnév van meg telószám.
Azt viszont tudjuk igazolni fotóval videoval hogy dolgoztunk.
Kérdésem még: ha panaszt teszek az mivel jár nekünk? Úgy értem bírósági ügy lesz belőle? Mert se időm sem pénzem nincs erre.
Mi csak annyit szeretnénk hogy fizesse ki ami jár nekünk amivel szóban megállapodtunk hogy mennyiért dolgozunk oraberben.
"Kérdésem még: ha panaszt teszek az mivel jár nekünk? Úgy értem bírósági ügy lesz belőle? Mert se időm sem pénzem nincs erre."
Felvesznek a panaszról egy jegyzőkönyvet. Az alapján ellenőrzést tartanak a munkáltatónál. Ha beigazolódik bármilyen módon a szabálytalanság, kötelezni fogják a munkáltatót - határidő kiszabásával - hogy fizesse ki a bért, és utólag/visszamenőleg jelentsen be téged, mint munkavállalót. Mivel egy ilyen helyzet érinti a NAV-bejelentést is, ezért értesítik róla a NAV-ot, aki szintén vegzálni fogja a munkáltatót a bejelentés hiánya miatt -> felhívások, bírságok kiszabása, majd egyéb eljárás indítása.
Az ellenőrök azt is rögtön meg tudják nézni, hogy bejelentettek-e vagy sem. Ha nem kértek adatokat, akkor 100 %-, hogy nem, mert az kell a bejelentéshez.
" Így konkrétan azt se tudjuk, hogy ki a munkáltató. Keresztnév van meg telószám."
Ez már gond, de lehet, hogy ki tudják deríteni, ki is foglalkoztatott benneteket. Kifaggatnak, hogy hol kellett munkát végezni (település, utca stb.), és - nagyon remélem -, hogy segíteni fognak nektek. Azért vannak ugyanis.
Egy hatósági bejelentésnek soha nincs bírósági ügy része a dolgozóra nézve.
Az én édesanyám nem tudott elmenni nyugdíjba, mert az utolsó munkáltatója nem adta ki az igazolásokat hozzá, és le is lépett. Elérhetetlen volt. Szintén panaszt tettünk ellene. 1 hónapon belül küldte a hatóság a szükséges igazolásokat. Nem tudjuk, hogy miként, de ők megtalálták a munkáltatót. Nyilván szélesebb a lehetőségük hozzá, mint nekünk.
"Hat igen, ÜGYFÉLKAPUN már első nap látni lehetett volna azt, hogy nem vagy bejelentve."
Ez így igaz, de a bejelentés hiánya sem mindig jelenti azt, hogy nem hivatalosan foglalkoztatják.
Sok esetben nincs bejelentés (valamiért elmaradt), de a havi 08-as bevallások viszont mennek a dolgozóról, ami azt jelenti, hogy hivatalosan foglalkoztatják.
Ilyenkor, ha a NAV ezt észreveszi, felszólítja a munkáltatót, hogy ha visszamenőleg is, de a bejelentést is tegye meg X időn belül, különben bírságol.
Tehát az, hogy valaki nincs bejelentve, inkább csak figyelmeztető jel, mintsem egyértelműen azt jelenti, hogy feketén foglalkoztatják.
" Úgy értem bírósági ügy lesz belőle? Mert se időm sem pénzem nincs erre."
"Mi csak annyit szeretnénk hogy fizesse ki ami jár nekünk amivel szóban megállapodtunk hogy mennyiért dolgozunk órabérben."
Nem kell rögtön fizetési meghagyással vagy bírósággal kezdeni. Hívd fel az illetőt és mond meg, hogy felvételeitek vannak arról, hogy dolgoztatok. És ha nem fizeti ki a bért, akkor bejelentést fogtok tenni azon a linken, amit 10-es megadott.
Nem jár nektek semmi, szóbeli megállapodás az semmit sem ér.
Azzal, hogy azt sem tudjátok ki a munkáltató simán mondhatják, hogy nem ismernek és ti csak megjelentetek kárt tenni.
17-es!
Legyél kedves, és ne adjál tanácsot, ha nem értesz a munkajoghoz!
Én 32 éve ezzel foglalkozom, tudom miről beszélek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!