Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A táppénz mennyire csökkenti...

A táppénz mennyire csökkenti a munkanélküli segély összegét?

Figyelt kérdés

Ha jól tudom az utolsó 4 negyedévet veszik átlagba ez igaz?

Viszont ha az elmúlt 1 évben 3-4 hónapot voltam táppénzen is az befolyásolja a munkanélküli segély összegét és ha igen mennyivel?

júl. 22. 23:58
 1/10 anonim ***** válasza:

Befolyásolhatja, ha alacsony a kereseted. Ugye a táppénz az átlagbéred 60%-a, az álláskeresési járadék az átlagbéred 60%-a, de maxim a minimálbér. A járulékot az elmúlt 1 év átlagkeresetéből számolják.

Ergo ha az elmúlt egy évben az átlagbéred eléri a 445 ezer bruttót, akkor a maximum járadékot kapod. Szóval ha az elmúlt évben 4 hónapot táppénzen voltál, de a bruttó normál béred 500 fölött van, akkor nem lesz kevesebb a járadék.

júl. 23. 09:01
 2/10 A kérdező kommentje:
A legutóbbi béremelés ami még Tavasszal volt akkor azt is beleszámítják ezek szerint?Előtte 400 körül volt a bruttóm,azóta 440-450 lett,így körülbelül mennyire óóálláskeresési járadékra számíthatok?
júl. 23. 10:07
 3/10 anonim ***** válasza:
Ha tavaly 4 havi táppénz volt, akkor kb 210-et
júl. 23. 10:20
 4/10 A kérdező kommentje:

Ez idén volt nem tavaly,viszont sajnos év végén is voltam 1-2 hetet táppénzen de a 210 az a bruttó?

Abból még lejön 25% nem?

júl. 23. 10:27
 5/10 anonim ***** válasza:
Igen, az bruttó és még lejön belőle az adó.
júl. 23. 12:10
 6/10 A kérdező kommentje:
Valaki azt írta hogy tavalyi év de én úgy tudom hogy nem a múlt évet nézik hanem az elmúlt 1 évet nem?
júl. 23. 13:03
 7/10 anonim ***** válasza:
Igen, az elmúlt 1 évet, azaz jelen esetben tavaly augusztustól idén júliusig.
júl. 23. 13:44
 8/10 anonim ***** válasza:

"A táppénz mennyire csökkenti a munkanélküli segély összegét?"

Tulajdonképpen semennyire, mivel nem járulékalap. Így nem is veszik bele.

Az álláskeresési járadékhoz az álláskeresővé válásodat követlenül megelőző 4 (teljes) naptári negyedév járulékköteles jövedelmét veszik figyelembe. Azért azt, mert vonnak utána úgymond munkaerő-piaci járulékot. A társadalombiztosítási járulék tartalmazza ezt a fajta levonást is.

Ha nincs a negyedévben végig jövedelem (mondjuk táppénz miatt), akkor az osztószám csökken hozzá, hogy amennyire lehet korrekt eredmény jöjjön ki.

júl. 24. 05:42
 9/10 A kérdező kommentje:

Akkor a táppénz miatt nem is fogok kevesebbet kapni ezek szerint?

Mert feljebb ezt írták hogy azzal csökken az összeg.

Azt tudom hogy a bruttóból levonnak majd 25%-ot és azt kapom majd kézhez.

júl. 24. 09:57
 10/10 anonim ***** válasza:

"Akkor a táppénz miatt nem is fogok kevesebbet kapni ezek szerint?"

Ha "kevesebbet" kapsz (mihez képest?), akkor az nem a táppénz miatt lesz. A fent említett 4 naptári negyedévben elért járulékköteles jövedelemből számolják ki az ellátás összegét. Ehhez rendelnek osztószámot, amit a táppénzes időszak (amikor nincs járulékköteles jövedelem) napjai csökkentenek. Tehát az osztószámot úgy hozzák össze, hogy a járulékköteles bérrel fedett időszakkal legyen egálban.

Más szabály vonatkozik arra, ha egyáltalán nincs a fenti időszakban járulékköteles jövedelem (például végig táppénzen voltál). Ha jól emlékszem, akkor a szerződés szerinti bérből számolják ki az ellátás összegét. A hatályos minimálbért így sem, úgy sem haladhatja meg. Kevesebb lehet, több nem.

júl. 24. 20:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!