A táppénz mennyire csökkenti a munkanélküli segély összegét?
Ha jól tudom az utolsó 4 negyedévet veszik átlagba ez igaz?
Viszont ha az elmúlt 1 évben 3-4 hónapot voltam táppénzen is az befolyásolja a munkanélküli segély összegét és ha igen mennyivel?
Befolyásolhatja, ha alacsony a kereseted. Ugye a táppénz az átlagbéred 60%-a, az álláskeresési járadék az átlagbéred 60%-a, de maxim a minimálbér. A járulékot az elmúlt 1 év átlagkeresetéből számolják.
Ergo ha az elmúlt egy évben az átlagbéred eléri a 445 ezer bruttót, akkor a maximum járadékot kapod. Szóval ha az elmúlt évben 4 hónapot táppénzen voltál, de a bruttó normál béred 500 fölött van, akkor nem lesz kevesebb a járadék.
Ez idén volt nem tavaly,viszont sajnos év végén is voltam 1-2 hetet táppénzen de a 210 az a bruttó?
Abból még lejön 25% nem?
"A táppénz mennyire csökkenti a munkanélküli segély összegét?"
Tulajdonképpen semennyire, mivel nem járulékalap. Így nem is veszik bele.
Az álláskeresési járadékhoz az álláskeresővé válásodat követlenül megelőző 4 (teljes) naptári negyedév járulékköteles jövedelmét veszik figyelembe. Azért azt, mert vonnak utána úgymond munkaerő-piaci járulékot. A társadalombiztosítási járulék tartalmazza ezt a fajta levonást is.
Ha nincs a negyedévben végig jövedelem (mondjuk táppénz miatt), akkor az osztószám csökken hozzá, hogy amennyire lehet korrekt eredmény jöjjön ki.
Akkor a táppénz miatt nem is fogok kevesebbet kapni ezek szerint?
Mert feljebb ezt írták hogy azzal csökken az összeg.
Azt tudom hogy a bruttóból levonnak majd 25%-ot és azt kapom majd kézhez.
"Akkor a táppénz miatt nem is fogok kevesebbet kapni ezek szerint?"
Ha "kevesebbet" kapsz (mihez képest?), akkor az nem a táppénz miatt lesz. A fent említett 4 naptári negyedévben elért járulékköteles jövedelemből számolják ki az ellátás összegét. Ehhez rendelnek osztószámot, amit a táppénzes időszak (amikor nincs járulékköteles jövedelem) napjai csökkentenek. Tehát az osztószámot úgy hozzák össze, hogy a járulékköteles bérrel fedett időszakkal legyen egálban.
Más szabály vonatkozik arra, ha egyáltalán nincs a fenti időszakban járulékköteles jövedelem (például végig táppénzen voltál). Ha jól emlékszem, akkor a szerződés szerinti bérből számolják ki az ellátás összegét. A hatályos minimálbért így sem, úgy sem haladhatja meg. Kevesebb lehet, több nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!