Arról szeretnék érdeklődni, hogy az Ausztriában szerzett munkaviszonyom időtartama hozzászámítódik-e a magyar nyugdíjrendszerben a munkával töltött éveimhez?
Ha több EU-s országban dolgozol nyugdíjig, akkor az éveket minden országban együttesen számolják, de nyugdíjat csak az adott országban ledolgozott idöre kapsz mindenhonnan.
Ha pl. dolgozol 10 évet MO-on, 10-es Németországban, akkor mindkét helyen 20 ledolgozott éved van, a nyugdíjat meg úgy számolják, hogy az ott ledolgozott évek alatt befizetett járulékot veszik figyelembe.
(Nekem tavaly számolták ki ilyen módon, ezért tudom.)
Köszönöm, harmadik! Ebben a cikkben közben azt találtam, hogy "jellemzően 12 biztosítási hónap" szokott lenni a minimális időfeltétel az EGT tagországok között, de tovább nem részletezi, hogy pontosan melyik tagországoknál tér el ez az időszak a 12 hónaptól.
Azt esetleg nem tudja, hogy az osztrák és magyar fél között is ez a "jellemzően 12 hónap" ez a megállapodás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!