Kamumunka lenne?
Még új vagyok a munka világában, és ez az ajánlat nagyon furcsának tűnik.
Az Amtechnek dolgozik ez a srác, bár ezt a neten sehol nem találtam meg. Azt mondta,fel kell hívni rengeteg céget (többnyire hideghívás) és beszélni velük,hogy vegyenek az Amtechtől.
Egy gép kb 10 millió és azt mondta, ebből mi 10-ot kapunk.
De
Mikor a szerződést kérdeztem, azzal jött,hogy ráér, kezdjek holnap és látom, tetszik-e. Most indultak, azr mondta, és eddig 5 -en 2 hét alatt 7 gépet adtak el majdnem, mégcsak szerződések vannak. Első hívás után rögtön Facebookon kérte a csávó, hogy jrlöljem be, majd utána is sürgetett és írkál,küldött az Amtechről vidit pl.
Ezután a profilnélküki munkatársát kellett bejelölnöm, mert ragaszkodtam munkaszerződéshez, viszont mikor azt mondtam, előtte beszélnék egy amtech főnökkel/hressel, azt mondtàk, erre nincs idejük, már nem akarnak velem dolgozni. Ja és amikor azt kértem,had beszéljek egy már ott dolgozóval, akkor is habogott mindent. Meg valami affilliate marketing szerű fizuról beszélt, ezt nem tudom hogy hozta be, ez affiliate marketing lenne?
Hogy tudnám ezt leleplezni?
Ami túl jól hangzik, az általában gyanús. Vagy átverés, vagy csak messze nem úgy működik, ahogyan elsőre mondják.
Nagyon sok cég dolgozik termékek és szolgáltatások hideghívásos tukmálásával. Hogy pontosan milyen üzleti modellben dolgoznak, jutalék, MLM, affiliate, vagy ezek különféle furmányos kombinációi, az lényegében mindegy.
Általában a saját költségeiket és kockázataikat minimalizálni próbálják, hogy csak a ténylegesen megkötött üzletek után kelljen fizetni. Fix fizetésű főállás helyett általában jutalékos rendszerben, lehetőleg vállalkozóként bedolgozó viszonyban dolgoznak. Így nem ők fizetik a járulékaidat, hanem te magad után és nekik csak azt kell kifizetniük, amit te be is hozol nekik üzletet - aztán ha még a kifizetésekkel is trükköznek, akkor az pláne az ő nyereségük, neked meg veszteséged.
Az ilyen bizniszek különösen a nagy számok törvényei alapján működnek. Maguk a hideg hívásos üzletek is a nagy számok törvényén alapulnak, minél több céget/vevőt felhívsz, annál több az esélye, hogy valakit találsz, aki hajlandó venni belőle.
Maga a cég is egy rakás embert megpróbál befűzni, hogy dolgozzon nekik, mert nagy az emberek forgása. Az ilyen hideghívásos üzletkötő munka egyébként is embert próbáló, pláne, ha rájön a dolgozó, hogy nem neki való, esetleg a cég, vagy a termék sem az igazi, vagy csak nem eladható. Viszont ha elég sok embert sikerül befűzni rá, akkor a sok próbálkozóból nagyobb eséllyel születnek üzletek.
Viszont ha sok embert fel kell venni, akkor fokozottan rontja a hatékonyságot, ha egy valakivel túl sokat kell bajlódni, hogy meggyőzzék. Ha kétségeid vannak, gyanakszol rájuk, egyre csak több gondjuk lesz veled. Egyszerűbb nekik téged ejteni és valaki mást fűzni helyetted, akinek (még?) nincsenek kétségei, keresztkérdések nélkül elfogadja, amit ők mondanak és az ígéretektől fűtött reménnyel telve lelkesen dolgozik a cég sikerén - még ha csak addig, ameddig meg nem gondolja magát.
A 11-es nagyon jól leírta mi folyik itt, én a csalások néhány tipikus jellemzőjét tenném még hozzá, amiket nem csak munka kapcsán, hanem sok más típusú átverésnél is tetten lehet érni:
1. Sok pénzt ígér, és az ehhez szükséges erőfeszítést minimálisnak igyekszik feltüntetni.
2. Elhamarkodott döntésre próbál rávenni, sürget.
3. Amikor hezitálsz, a csaló azzal ijesztget, hogy lemaradsz a lehetőségről, és érdektelenséget színlel. "azt mondtàk, erre nincs idejük, már nem akarnak velem dolgozni." (Ha erre azt válaszolnád, hogy "jaj de akkor megyek nem akartam húzni az időtöket", akkor rögtön megváltozna a hangnem.)
4. Amikor szerződést vagy bármilyen más konkrét dokumentumot kérsz tőle, akkor csak hebeg-habog.
5. A csalótól független forrásból nem tudod megerősíteni az állításait. (Nem találod a srác kapcsolatát a céggel, a Google egy teljesen más tevékenységet űző céget ad ki erre a névre.)
6. Konkrét, kézzelfogható, vagy bármi módon ellenőrizhető bizonyítékok helyett anekdotákat hoz, vagy azt se. "eddig 5 -en 2 hét alatt 7 gépet adtak el majdnem, mégcsak szerződések vannak." és "had beszéljek egy már ott dolgozóval, akkor is habogott mindent"
Attól esetleg tényleg létezik a cég és valóban van ilyen munka, még nem lesznek feltétlenül korrektek a feltételeik, körülményeik - és ha esetleg van is olyan, akinek megfelel, vagy akár kimondottan be is jönnek az ő feltételeik, még nem biztos, hogy neked való, számodra is elfogadható.
Nagyon sok "porszívó ügynök" megél ilyen és hasonló cégek hasonló munkáiból és a nagy számok törvénye alapján biztosan kell lennie olyannak köztük, akinek még tetszik is ez a rendszer. Ahogy az egyszerű vállalkozásoknak, kereskedelemnek, MLM és egyéb konstrukcióknak is vannak őszinte és elkötelezett hívei, miközben nagyon sokan vannak, akiknek nem jön be az ilyesmi és akár okkal, akár tévedésből, de sokan tartják inkorrektnek, lehúzásnak, átverésnek, rablásnak, stb.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!