Svájcban munka, hogyan kezdődik?
- Legyen jogsitok - ha nagyvárosban laktok, akkor elég a tömegközlekedés, viszont ott meg az albérlet a borzasztó. Ezért anyagilag kifizetődőbb kisvárosban lakni és onnan autóval bejárni. Plusz ha mondjuk kaptok egy munka ajánlatot valahol ahol lehet, hogy pl több műszakba kell dolgozni, akkor elképzelhető, hogy hajnalban épp nincs vonat akkor, míg autóval nem gond bejárni
- Erősen ajánlott valamiféle szakmai tapasztalat - kulimunkára felveszik az eritreai menekültet is, aki kétezer frankkal olcsóbban is elvállalja a munkát. Viszont egy tapasztalt szakmunkást már nehezebb találni. Bár Svájc sajnos nem a pályakezdők országa, nagyjából olyan nehéz mint Magyarországon. Azaz nem olyan jó mint Németország vagy Hollandia, ahol nem követelnek több éves munkatapasztalatokat
- Beszéld a nyelvet - ha nem tudsz németül, kezdetnek jó az angol is (a francia rész iszonyú szegény, inkább felejtsd el - kivéve persze ha nem épp az UN vagy WHO kiküldöttje vagy, vagy ilyesmi). Bár ezen igazából nincs mit magyarázni, ez alap még azoknak is akik nem is akarnak akárhová is kiköltözni. Egy rakás országban már az ovisok is beszélnek idegen nyelveket, sok helyen be sem tudod fejezni az általános iskolát ha nem tudsz legalább egy idegen nyelvet. Tehát igazából nekem az a furcsa, hogy egyáltalán léteznek olyan felnőtt emberek akik képtelenek legalább csak alap szinten is megtanulni egy idegen nyelvet. Pár hete voltam Hollandiában, ott egy kis tízéves holland gyerek akcentus nélkül beszélt angolul amikor épp láttam, hogy bezárt egy bolt és a pont ott focizó gyerekeket kérdeztem, hogy hogyhogy már bezárt - csak megjegyzem, hogy a többiek is értették mit mondott; ez a történet azért tanulságos mert el kell gondolkodni, hogy míg más országokban az a normális, hogy kisiskolások már tudnak beszélni gond nélkül angolul, addig Magyarországon felnőtt ember (sajnos sokszor még egyetemi diplomával is) képtelen elmakogni legalább pár alapmondatot, amikor a külföldi turista kérdez tőlük valamit.
- Legyen Rechtschutz! (jogi biztosítás) - rengeteg a csaló, meg kókler Svájcban (az echte svájci is ugyanúgy lehet f*szfej, nem kell egyből szerbezni meg albánozni). És alapvető neked mint munkavállalónak kb 0 jogod van, mert mindig a munkaadók oldalán állnak, ezért olyan baromi fontos Rechtschutz biztosít mást kötni
- SOHA ne köss Krankenkasse-t (betétbiztosítás) a Visana nevű cégnél - ár:érték arányban messze a legrosszabb az összes többihez képest. A legdrágább mind közül, cserébe meg a rosszabbakkal vetekszik
*11
Betétbiztosítás helyett betegbiztosítás (autocorrect)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!