Gépészmérnökként Svájcban?
A munkakeresés külföldiként abszolút nem lehetetlen, de értelmiségi állásoknál kelet-europaiként kezdetben macerás. A fő problémát az okozza, hogy a svájciak referencia mániában szenvednek, amikor eljössz egy munkahelyről kiállítanak neked egy nagyon részletes dokumentációt az ottani teljesítményedről és ezt ha jelentkezel valahova, bekérik. Na most ezzel több probléma van, értelemszerűen Magyarországon ilyen nem nagyon van, persze ki lehet váltani ha megadsz egy kontaktembert a munkahelyedről aki szépeket mondd rólad, de ez ugye mindig macera, hogy ki eléggé megbízható.
Ennél nagyobb gond az, hogy számukra a közép europai cégek értéke az nagyjából 0. Tőlem egyszer egy banknál megkérdezték, mennyi private banking tapasztalatom van, mondom, hogy hát itt Svájcban 5 év, előtte Magyarországon még 6 év, erre mondja a pasas, hogy jó, tehát akkor 5 év... Ezzel elég nehéz mit kezdeni, jellemzően akkor van esélyed ha valami speciális dologhoz értesz, ami helyben nincs. A 3-4 év az határeset, szerintem 7-8 évvel több esélyed lenne, bár láttam már olyat is, hogy valakit gyakornokként leigazolt a cég, ahol dolgoztam külföldről. Mindenesetre sok kitartás kell hozzá, jó sok jelentkezést ki kell küldeni, de némi szerencsével sikerülhet.
Alu hegesztő vagyok én is.
Milyen munkadarabokat kellett hegeszteni? WIG hegesztés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!