Mit szóltok ahhoz, hogy Budapesten már nettó 500 az átlagkereset (KSH, 2024)?
Hogyan csusztathatna?
Az albèrlet árak magasak és társaik!
Szerintem Bpn az átlag nettó 850 ezer havonta plusz juttatások.
Szerintem ez nagyon csúsztatott átlag és a sok fekete / szürkemunkás húzza le egyébként valahol nettó 700-800 körül lehet Budapesten az átlagkereset.
Ettől max a nagyon selejtek keresnek kevesebbet akinek pedig piacképes végzettsége van az jóval többet.
Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy mennyit keres a legtöbb ember. Az átlag torzított.
Az én környezetemben (vidéki kisváros) általában nettó 300-nál többet kevesen keresnek.
30: És 9 évvel ezelőtt megtette a közszféra, hogy elbocsátotta a közalkalmazottait és köztisztviselőit, hogy közmunkában visszavegye őket ugyanabba a státuszba.
Én is voltam kerek 1 hónapig közmunkán emiatt.
Művelődési területen, művelődési, szellemi munka. Magyar rádió és Televízió Zrt.
Évekig tartott ez a körülmény, nem tudom, most mi van ezzel.
36: Az, hogy mire gondoltál, hogy jelenik meg a kereseti statisztikában, amikor a munkavállalók 75%-a a közszférában dolgozik, így az emberek ennyit keresnek vagy kevesebbet, alacsonyabb végzettséggel?
Az emberek 98%-ának alacsonyabb végzettsége van.
Szerintem ez még akár alábecsült érték is lehet. A Bp-i keresetek az országos átlagbért is nagyon durván megtolják. Bp-en van a legtöbb jól fizető állás, a legtöbb diplomás, értelmiségi ember ott dolgozik, a szolgáltatások, bankok, pénzügy, IT központja nagyjából Bp-en van, szóval értelmeszerűen az itt jól keresők tolják meg az átlagbért országosan is. Ezért hüledeznek sokan a nettó 450 ezres országos átlagbérre is, mert koncentrált bértömeg, néhány ipari központ (Győr, Szfehérvár, Veszprém, Kecskemét, Debrecen, K-Esztergom megye ipara) és Budapest adja ki ezt az összeget. És ha belegondolunk akkor még nem is olyan magas, még így is a sok minimálbéres lehúzza bőven.
Vidéki térségekben egy 300 ezres nettó bér már jónak számít, főleg ha nem 12 órázással és kemény robotolással, túlórázással éri el valaki.
Sokkal érdemesebb lenne differenciálni a béreket, jobban elkülöníteni a különböző térségeket, szétválasztani a közszférát és a versenyszférát, a vidéki és városi térségeket és újra decilisekre osztani a bértömeget.
Szóval szerintem a KSH alapvetően nem hazudik és nem csal, csak eléggé furcsán válogatja az adatokat, illetve ami nekem feltűnt az a havi 8-10%-os emelkedés folyamatosan. Ezt nem értem hogyan jön ki. Tudtommal évente általában 1X van béremelés (ha van) azt pedig nem gondolnám, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben tömegével nyílnának ennyivel jobban fizető pozíciók, amelyeket szinte azonnal be is töltenek, hogy így megugorjon az országos átlag hónapról hónapra. Ilyen ütemben tényleg 1-2 év és ausztriai bérszínvonal lesz nálunk, de valahogy ez sem hihető.
39: lehet, hogy évente 1 szer van béremelés, de nem minden cég emel ugyan akkor.
+az uj embereket általában magasabb bérrel veszik fel, ami gyakorlatilag fizetés emelés.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!