Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mi a legjobb módszer arra,...

Mi a legjobb módszer arra, hogyha egy várandós nőnek direkt keresztbe tesz a főnöke?

Figyelt kérdés

Vendéglátásban dolgozik a feleségem, jelenleg 3 hónapos terhes, még maximum 1 hónapot szeretne maradni.

Vendéglátáson belül egy nagy konyhán dolgozik 12 órában (minimálbérre bejelntve persze) és a beosztást hetente mindenki megírja, hogy mit szeretne, a főnök meg nagyjából e szerint oszjta be őket, kivéve ha egy napra sokan akarnak elmenni, akkor saját belátása szerint nem enged el valakit aznap.

Itt csak akkor van fizetésed amikor dolgozol, tehát a szabadnapok 0 forintos napok. Az utóbbi időben folyamatosan szemétkedik, pl. a nőgyógyászhoz kapott napra pont a feleségemet nem engedi el, de mivel tudja hogy úgyse fog bejönni ezért beír mást is, hogy meglegyen a létszám és akkor fizetetlen nap.

Heti 4 nappal lehet itt értelmes fizetést kapni, és akkor ad neki 3 szabadnapot, meg kilövi neki azt az egyet, tehát direkt úgy intézi, hogy csak heti 3 napja legyen.

Egy ideig engedte a fontos napokat, ezért jelezte neki mindig a feleségem, hogy mikor megy orvoshoz, és hogy akkor semmiképp nem tud jönni, ezért tud róla hogy mikor megy orvsohoz.

A héten annyira begyulladt az egyik foga, hogy be is lázasodott, és már harmadjára kell visszamennie fogászati kezelésre, ezeken a napokon sem tudott dolgozni, és még egyszer vissza kell mennie plusz van nőgyógyászati időpont is.Erre a főnöke azt mondta hogy nincs rá szükség a héten, pihenjen, elegen vannak ne jöjjön, de nem rúgja ki mivel nem teheti meg, csak direkt nem hívja be dolgozni.

4 éve dolgozik ott, nem igen volt rá panasz. Nyilván nem örülnek a terhességének, és hogy elmegy és kvázi kicsinálják, hogy magától menjen el minél előbb.

Lényegében szabadulni akarnak tőle, de mivel a törvény védi a terhes nőket ezért gyakorlatilag így rúgják ki.

Szívem szerint bemennék, és olyat belevernék ennek az embernek a fejébe, hogy megőrülne, annyira felbosszantott.

Nyilván lejöttem már a fáról, így az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mit lehet csinálni, kihez lehet fordulni és milyen lépéseket lehet tenni a primitív hozzááláson kívül ami eszembe jutott?

máj. 18. 15:09
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
85%

Én azonnal elmennék táppénzre, a konyhai munka amúgy sem való egy terhes nőnek, balesetveszélyes, megterhelő.

Mondjuk azt azért jelzem, hogy más munkahelyeken meg nem magukat osztogatják be hetente az emberek, hanem az van, amit a főnök kiad, nincs variálás, max ha hetekkel előre szólsz, mikor nem tudsz menni. Vagy ugye a jó öreg hagyományos munkarend, ott sem tudsz bármikor elugrani bárhova, vehetsz ki szabit. Ettől még lehet egy szemétláda a főnök, de azért máshol sem tolerálják, ha hetente x alkalommal te nem érsz rá.

máj. 18. 19:02
 12/18 A kérdező kommentje:

11-es

Nem is mondtam, hogy valaha ez probléma volt, ezért írtam le, hogy 4 éve ott van, ezzel azt hiszem egyértelmű, hogy elfogadta ezt a rendszert.

Csak akkor ezek szerint más munkahelyeken januárban be kell jelenteni, hogy februárban majd terhes leszek, és akkor áprilisban ekkor meg ekkor időpontra nőgyógyászhoz kell mennem?

Vagy be fog gyulladni a fogam és fogorvoshoz kell mennem,mert amúgy 38 fokos lázzal fekszem otthon?

Szóval te sem gondolod komolyan, hogy normális, hogy direkt kibaszank egy terhes nővel mert terhes mert lenni és mert baja van/beteg mer lenni, mindent jelezzen hetekkel előre?

Főleg egy ilyen munkahelyen ahol amúgy tök rugalmas a beosztás...és csak jóidnulat kéne hozzá semmi több.

máj. 18. 19:16
 13/18 A kérdező kommentje:
Teszem hozzá, ha nem minimálbérre jelentenék be az embereket, akkor valószínűleg azonnal elmenne tp-re, hogy feltudjanak venni valakit, de hát ha ezen jó nyerészkedni, akkor ne csodálkozzon ha nem mindenki teheti meg hogy havi 180-ért otthon ül, vagy hogy valakinek nem az a mentalitása hogy azonnal eldob mindent ami a kezében van, mert terhes, hanem szeretne minél tovább közösségbe menni, dolgozni, csinálni azt amit szeret.
máj. 18. 19:23
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Nincs megoldas. Kocsog fonok el kell fogadni. A veszelyeztetett lenne de azt nem akarjatok
máj. 19. 05:35
 15/18 anonim ***** válasza:
61%

"Teszem hozzá, ha nem minimálbérre jelentenék be az embereket, akkor valószínűleg azonnal elmenne tp-re,"

Én úgy vagyok vele, ha valaki hagyja magát és már évekkel ezelőtt beletörődött a mostani helyzetbe, - hiszen ott maradt dolgozni, valamint semmit nem tett annak érdekében, hogy változzon valamit az itteni helyzete - akkor most, amikor elkezdi ez a 4 éve tartó helyzet zavarni, mert nem szolgálja a jelenlegi érdekét, inkább maradjon csöndben.

Milyen lehetőségei lehettek volna, milyen szabályozás van?

1./ Panaszt lehet tenni a kormányhivatalok munkaügyi/foglalkoztatás-felügyeleti hatóságánál. Nincs szabadságra bér... Tessék????

2./ Amikor orvoshoz kell menni, arra a napra lehet kérni a háziorvostól keresőképtelenségről igazolást, amire a munkáltató betegszabadságot kell, hogy fizessen.

3./ Rendkívüli munkaidő (túlóra), valamint éjszakai munka a munkavállaló számára várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig nem rendelhető el.

4./ Veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenség idejére nem betegszabadság, hanem táppénz jár az első naptól.

5./ Kötelező orvosi vizsgálat -> az az orvosi vizsgálat, amelyen a munkavállalónak munkaviszonyra vonatkozó szabály előírása alapján részt kell vennie, ideértve a várandós állapotra tekintettel előírt orvosi vizsgálatot is. Tehát köteles elengedni a munkáltató a terhes nőt az előírt orvosi vizsgálatokra!

Továbbá: Minimálbéres voltam éveken keresztül. Gyermeket szerettem volna, ezért az otthoni időszakra már elkezdtem gyűjteni időben a tartalékot, ráadásul 8 hónapos terhesen is bejártam dolgozni, pont emiatt. A feleséged ráadásul nem minimálbéres, csak arra van bejelentve, tehát többet keres, mint a minimálbér, hiszen azért is akar még 1 hónapot dolgozni, hogy nagyobb legyen a bevétel, mint táppénzesen.

Ilyen körülmények között a gyermekvállalásra azért készülni kellett volna.

Ha a feleséged nem akar maradni utána ezen a helyen, akkor megléphet egy panaszt a munkaügyi felügyelet felé. Azt viszont nem árt ha tudjátok, abban az esetben, ha kiderül, hogy beleegyezett/beletörődött a szabálytalan foglalkoztatásba, őt is elővehetik. Láthatóan ez történt. Beleegyezett/beletörődött, egyébként nem dolgozott volna ott 4 évig.

A kör bezárult...

máj. 19. 06:55
 16/18 A kérdező kommentje:

Azért akart dolgozni, mert nem akar itthon untakozni, szeret dolgozni.

Nyilván a pénz sem utolsó mert abból élünk, de azt is írtam hogy nem ezen fog múlni szerintem sem. Ő akar dolgozni, az előbb említett okok miatt.

Amúgy ez, hogy beleegyezett a szabálytalan foglalkoztatásba elővehetik.....ugyan már, akkor ez megint a munkáltatót védi, hogy na ugyan beköpött az alkalmazott, de nyugi őt is elővesszük.

Építőipar,vendéglátás...hány ember van bejelentve a tényleges fizetésére? A fél országot elő lehetne venni, a sok csaló suttyó munkáltató miatt.

De számomra itt még mindig azon van a hangsúly, hogy gyakorlatilag ki van rúgva mert terhes, csak úgy van kirúgva, hogy neki kell elmennie tp-re.

Szóval ha anyagilag rá lenne szorulva, hogy dolgozzon, vagy egyedülálló anya lenne, akkor akár éhen is halhat, mert elméletileg a törvény őt védi, gyakorlatilag viszont nem védi őt lószar se :)

máj. 19. 11:28
 17/18 anonim ***** válasza:
33%
Igen Kérdező, ez a lényeg. Ez a magyar egyenjogúság. Kár, hogy a férfiak csak ilyenkor jönnek rá.
máj. 19. 12:01
 18/18 anonim ***** válasza:
76%

Hiába mérgelődsz itt kérdező, nincs jó megoldás. Beleegyezett/beletörődött annak idején, hogy így van/lesz foglalkoztatva, most issza a levét.

Mégis milyen megoldást vársz erre.

Teljesen felesleges építőiparral és hasonlókkal példálózni, mert ettől még nem oldódik meg a problémád. Most bántsalak meg? Persze az nem volt gond, hogy közteher levonások nélkül kapott szürkepénzt. Akkor nem reklamált senki, hogy áááááááááá, én így nem akarok dolgozni, mert mi lesz velem, ha véletlenül közben teherbe esem.

"hogy gyakorlatilag ki van rúgva mert terhes, csak úgy van kirúgva, hogy neki kell elmennie tp-re."

Ez megint egy túlgondolás, sértettségből. Semmi más.

"ugyan már, akkor ez megint a munkáltatót védi, hogy na ugyan beköpött az alkalmazott, de nyugi őt is elővesszük."

Nem ugyan már, hanem valóban így van. Két fél van benne a buliban úgy, hogy mindketten tudtak róla, hogy ez szabálytalan.

Ugye azt vágod, hogy az ilyen foglalkoztatást maguk a dolgozók tartják valójában fent? Ha senki nem vállalná el így a munkát, nyilván megszűnne, így most nem lenne miért panaszkodnod.

máj. 20. 04:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!