Előfordúlhat hogy NAV tartozás miatt nem küldik a munkanélküli segélyt?
ezt írták korábban
Azt mindenképpen megkapod, mert azt a határozatban állapították meg neked, hogy hány nap után jár az előző három évben ledolgozott munkaviszonyodból vagy munkaviszonyaidból, ha több is volt! Amennyit leigazoltál a kilépőpaírjaiddal annyit állapítottak meg a határozatban és az lesz kifizetve!
Ember.
Ha van munkad akkor megszunik a folyositas.
Azonban igenyelheted a fennmarado osszeg 80%at.
De azt nem kapod automatikusan. Azt a munkaltato altal kitoltott papir igazolja hogy ott dolgozoo es utana megkapod penzt. De el kell telnie 3honapnak.
Írd már le pontosabban a helyzetet. Eddig kaptál munkanélkülit? Mennyi ideig?
A NAV - mielőtt végrehajtana - megpróbálkozik másképp, de annak vannak előjelei. Pl. kiküld egy ajánlott levelet minimum. Kaptál?
Nem tudom, hogy a munkanélkülibe belenyúlhatnak-e (hasonlóan a fizetéshez), de ha igen, a teljes összeg nem vonhatják le. 33%, vagy ha van másik elmaradás, úgy max. 50%-ot.
Álláskeresési járadék nem alapja egy jövedelem-letiltásnak, tehát ilyen formán köze nincs ahhoz, hogy van az állam felé adó- és/vagy köztartozásod.
Ebből az ellátásból kizárólag gyermektartási díj vonható, valamint maga a jogtalanul felvett álláskeresési járadék összege.
"Úgy tudom hogy elsejétól folyósítják a munkanélküli segélyt de nekem még mindig nem jött meg"
Ma még csak 9-e van. Miért nem kérdezted meg, hogy "indulásnál" mikor utalják ki az ellátást?
Szerintem ugyanúgy levonható belőle az adótartozás összege, mivel az álláskeresési járadék eleve "más bérjövedelemként" adózik még Szja szerint is.
Ha az egyenlő, vagy több mint a fenmmaradó járadék összege, akkor nyilván nem fognak semmit utalni ha több, akkor meg a különbözetet kapod meg.
Bértámogatásnál ugyanígy jár el az Államkincstár, ha pl. támogatott munkaerőre igényled a bértámogatást és van adótartozásod, akkor nem utalja ki a teljes támogatási összeget Neked, hanem előbb az adószámládon lévő tartozást helyezi letiltásba és csak a különbözetet kapod meg támogatásként.
Helyesbítve, nem maga az álláskeresési járadék, mint jövedelem pótló támogatás lesz a letiltható, addig amíg ténylegesen is munkanélküli voltál, - gondolom addig nem is vontákle belőle, hiába volt már elő tartozásod - hanem az abból, elhelyezkedés után származtatott munkavállalót érintő bértámogatás.
De, ez továbbra is csak gyanúper részemről.
Munkaadói oldalról viszont tapasztalat, hogy a munkaügyi által megítélt bértámogatásból levonásra kerül az adótartozás és csak a különbözet kerül kifizetésre.
"Szerintem ugyanúgy levonható belőle az adótartozás összege,"
A "szerinted" ide kevés. Nem tiltható belőle semmi, csak kizárólag gyerektartás (tartásdíj), valamint a jogtalanul felvett ellátás összege. Leírtam már egyszer.
Vht. ->
"72. § Az álláskeresők ellátásaiból (álláskeresési járadékból, nyugdíj előtti álláskeresési segélyből, keresetkiegészítésből, és keresetpótló juttatásból) legfeljebb 33 %-ot lehet levonni az alábbi követelések fejében:
a) tartásdíj,
b) jogalap nélkül felvett álláskeresők ellátása,
c) jogalap nélkül felvett, az aktív korúak ellátására való jogosultság keretében megállapított pénzbeli ellátás."
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!