Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért nincs egységes önéletraj...

Anonymousreview60 kérdése:

Miért nincs egységes önéletrajz formátum a humán erőforrás ágazat által szabványosítva?

Figyelt kérdés

Nem értem, milyen célt szolgál az önéletrajzok kinézetének sokfélesége a szabványosítás helyett. Szerintem ennek a sokféleségnek ugyanannyi haszna lehet, mintha az autók negyedében pl. a gázpedál lenne balra.

Egy ismerősöm révén volt szerencsém betekinteni a Baráth András-féle önéletrajzokba és motivációs levelekbe. Nem érthető számomra, hogy ha a HR-esek agya kb. egy rugóra jár, akkor miért nem egyforma kb. az összes megajánlott önéletrajz bizonyos szakterületi eltérésektől (pl. a számítógépes vagy hálózati ismeretek tartalma, elhelyezése stb. egy rendszergazda esetében vagy a kinézet úgy önmagában egy dizájner vagy egy nyomdász esetében) eltekintve. Az egységesség nagyban megkönnyítené a feldolgozást, sőt a megírást is.

Ezzel szemben van ahol az portré elrendezés bal egynegyedét a végzettségek és nyelvismeret teszi ki, máshol a "referencia". Újonnan pedig ugyanez csak tájképpel.

máj. 5. 11:47
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Konkretizálom a kérdésemet. Miért nincs a kutatói és egy-két szakterületi eltéréstől eltekintve a szakmai önéletrajz tartalma (elérhetőség, szakmai tapasztalat, képzettségek, egyéb képzések, számítógépes ismeret, nyelvismeret, egyéb), ezek elhelyezkedése, a lapelrendezés (portré) kötve/ajánlásban megadva? Egy ilyen "szabványosítás" nagymértékben csökkentené az értékeléshez/összeállításhoz szükséges időt stb.
máj. 5. 22:16
 12/20 A kérdező kommentje:
#1: "Mert nem egy falanszterben élünk." Ha nem falanszterben élünk, akkor miért kötött például a diplomamunkák felépítése és tartalmi elemei? Ez lényegében mindenhol azonos. Ja, és mind álló elrendezésű. Miért ne lehetne egy gépészmérnök kreatív, és fekvő elrendezésű a dolgozata?
máj. 5. 22:19
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
#4 rengeteg különböző méretű csavar és papírfajta van, mindenhová más passzol. Na, ugyanez a helyzet az önéletrajzokkal is.
máj. 6. 04:29
 14/20 A kérdező kommentje:

#13: Értem, nem értem. Milyen különbségekre gondolsz? Tartalmi, formai? A mérnökök (gépész, villamos, vegyész stb.) és a szerelők (autószerelő, villanyszerelő, vízvezetékszerelő stb.), pékek, tűzoltók önéletrajza között nem látok semmilyen okot tartalmi vagy formai elemek közötti eltérésre. De a tanár, a jogász, az összes köztisztviselő is ide tartozik.

Négyféle esetet látok:

1. Kutató. (1-2%)

2. Kreatív: színész, képzőművész, dizájner, marketinges, nyomdaipari szakember és esetleg építészmérnök. (1-2%)

3. Minden más szakma. (95%)

4. Talán érdemes külön venni: vezető (1%).

De itt az ellenpélda: [link] mert Szilárd Kordics asztalos és Viktória Mayer fogorvos önéletrajzának felépítése alapvetően azonos, csak más a háttérszín (de minek?), az egyiknél bal, a másiknál jobb oldalon vannak a személyes adatok (De minek? Miért nem ugyanott mindkettőnek?).

máj. 6. 05:32
 15/20 anonim ***** válasza:
100%
Az egyediséget keresik.
máj. 6. 18:17
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Nem értem a vergődését a kérdezőnek, hiszen TECHNIKAILAG a legtöbb önéletrajt felépítése pontosan ugyanaz.

Természetesen tartalmilag és ennek megfelelően formailag is változik, hiszen adott esetben mást kell hangsúlyoznia egy pályakezdőnek mint egy 40 éve szakmában dolgozónak.

Nekem nagyjából így épült fel: 50% önéletrajz tartalmi megírása 30% önéletrajz megformázása, 20% a megalkotott forma és tartalom harmonizálása.

Nincsen benne semmi csicsa, semmi extra, viszont a mai napig ha megnyitom akkor azt mondom, király, jól néz ki.

máj. 6. 19:00
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

Te a szót nem tudod értelmezni, hogy "önéletrajz".

Ez nem adóbevallás, és nem adásvételi bizonylat. Hogy szabványosítani kellene. Ez rólam szól. Önéletrajz. És én nem sablonokat töltök ki, hanem én írom. És másképpen írom, ha kisvállalkozáshoz pályázok és másképpen néz ki, ha a NASA-hoz. Engem tükröz az ÉN önéletrajzom, és letojom a sablonokat, meg azt, hogy ki hogyan szeretné szabványosítani. Aki szabványosítani akarja, és az én egyéniségem nem tetszik neki, ne vegyen fel. De ne akarja megmondani, hogy hogyan írjam meg az önéletrajzomat!

máj. 8. 14:48
 18/20 A kérdező kommentje:
Miben más az, amit a NASA-nak írsz a nyelvtől eltekintve, mint az, amit egy KKV-nak?
máj. 9. 05:42
 19/20 anonim ***** válasza:
Egy KKV-nak a rendszerező elmémet domborítom a probléma megoldó képességemmel együtt. Egészen más a felépítése ennek. A NASA részére meg a letisztult lustaságomat. "Bízd lusta emberre, ki fogja módolni a legegyszerűbb megoldást!" Itt más képességeimre építem fel az eddigi tevékenységemről szóló leírást, és citálható publikációimmal is megtámogatom. [A NASA kötelékében még origami hajtogató is van. Vajon miért?]
máj. 9. 15:14
 20/20 A kérdező kommentje:
A napelemek térfogattakarékos elhelyezése miatt.
máj. 12. 14:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!