Az ilyen túlképzettség , munkaerőpiaci jelenség Magyarországon is lehet probléma lehet?
Olvastam egy érdekes cikket:
Külföldi (nyugati) vonatkozású.A hölgy a cikkben lediplomázott és ledoktorált.Viszont, a munkaerőpiacon problémákba ütközött.
A PHD-sok egy része az egyetemeken dolgozik, viszont ezek nem egy nagyon bővülő helyek, elég limitáltak az álláshelyek.Oda nem vették fel.
A versenyszférában meg olyan problémákba ütközött,hogy sok munkáltató nem akar PHD-val rendelkezőket foglalkoztatni, mivel többet kellene nekik fizetni.
Meg persze, gyakran okosabbak, mint a vezetőjük, akik mondjuk csak bsc diplomával rendelkezik.
A hölgy a végén pincérnőként tudott elhelyezkedni.
Persze, az is közrejátszik,hogy nem túl értékes területen (szociológia, politikatudomány) szerzett phd-t és nem mérnökiből vagy pénzügyből, IT-ból.
Eddig egyik munkahelyemen se számított az MSC avagy PHD, viszont jelenlegi munkahelyemen kizárólag MSC végzettség esetén van lehetőség vezetőnek lenni.
Nekem az a tapasztalatom, hogy az okos mérnökökre mindenhol vadásznak, nem félnek tőle, hogyha okosabb a vezetőnél, viszont ha olyan végzettséged van, amire nincs szükség, nehéz elhelyezkedni még BSC-vel is.
Bennem az is felvet kérdéseket, mi a fenéért csinálta meg a PHD-t, ha utána nem a szakmában dolgozik? Mester után ezt nem vette észre? Az a sejtésem, hogy nem azért, mert túlságosan okos lenne.
"Persze, az is közrejátszik,hogy nem túl értékes területen (szociológia, politikatudomány) szerzett phd-t"
Ez nem 'csak' közrejátszott, hanem ez az OKA hogy nem talált állást. Ez Magyarországon is létező jelenség, nekem pl az unokatesóm végzett geográfus PhD-t, a tanszék telített úgyhogy az egyetem nem alkalmazta, egyébként pedig semmi piacképes tudása nincs ami miatt alkalmazná bárki. Irodai asszisztensnek felvesznek szépen mosolygó érettségivel rendelkező lányokat mert ugyanolyan jól elvégzik a semmi munkát (sőt nem fog háborogni az alacsony bér miatt és nem szól vissza a főnöknek mert nem okosabb tőle), komolyabb hard skilleket igénylő tudása (mérnöki, it related stb...) pedig nincs neki úgyhogy ilyen helyre pedig nem kell.
Talán közpénzből nem wc papírt kellene gyártani oktatási intézmény címszó alatt!
Hatékonyság közelít a nullához...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!