Az új munkáltató tudja ellenőrizni a régi munkahelyeimet?
Max, ha telegonálgat.
A Tb kiskönyben látszik, de az "elveszhet".
Ahogy első mondta, ha veszi a fáradtságot és kikeresi a kontaktokat.
Inkább az alábbi két taktika van:
- ismerik a céget ahonnan jössz és "ismerettségi viszonyból fakadóan" barátilag kikérik a véleményt. Például, amibe én dolgozok elég "kicsi ipar" és rendszerint mennek a körtelefonok a cégek között, hogy "láttam XY nálatok dolgozott, tudtok mondani róla valamit". Erről sose fogsz tudni.
- Interjún megkérnek, hogy utolsó egy-két munkahelyről adj elérhetőséget a feletteshez és leinformálnak. Erről nyilván tudni fogsz.
Engem aztán hívhattak bármikor, hogy a volt dolgozómról telefonon mondjak véleményt. Soha nem tennék ilyet! Ugyanis jogilag aggályos...
Erre van a hivatalos út ->
"A munkáltató a munkavállaló kérelmére, ha a munkaviszony legalább egy évig fennállt, a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) vagy legfeljebb az ezt követő egy éven belül a munkavállaló munkájáról írásban értékelést ad.
Az értékelés valótlan ténymegállapításainak megsemmisítését vagy módosítását a munkavállaló bíróságtól kérheti."
Forrás: Munka Törvénykönyve
Szerintem ez elég ciki lehet: át akarjuk csábítani a dolgozód, mert jobb körülményeket, magasabb bért ígérünk neki. Tudnál róla mondani valamit?
Khm, hát nem hinném.
A mostani helyemen egész biztos, hogy leinformáltak. A főnökömmel egy irodában dolgoztam, de én nem is emlékeztem rá. Soha nem beszéltünk, de ismerte a kollégáim, tuti, hogy körbekérdezett rólam. Szóval ilyen informális módon lehet, de amúgy nem hiszem.
A TB-kiskönyved meg csak akkor kell leadnod, ha már aláírtad a munkaszerződést. Nagyobb cégeknél csak a HR-re, a közvetlen főnököd nem is fogja látni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!