Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Megéri manapság katonának menni?

Megéri manapság katonának menni?

Figyelt kérdés
Milyen az élet? Mennyire nehéz a kiképzés? Mik az elvárások? Mennyit fizetnek?

2024. ápr. 20. 14:55
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Pont ebben a háborús időszakban? Nyilván nem, hacsak nem tudod a saját életed/egészséged megéri/nem éri meg skálán értlemezni
2024. ápr. 21. 13:26
 12/17 anonim válasza:
45%
Nem. Mert meghalsz és kész
2024. ápr. 30. 21:24
 13/17 anonim ***** válasza:

Írd meg az üzeneted a katonai_toborzás oldalra, és ott kapsz választ a kiképzésre / elvárásra és fizetésre.

Hogy megéri-e? Attól függ mire vágysz. Milyen beosztásban tevékenykednél?

Élet: Én személy szerint jól érzem magam, de határozottan jó alakulatnál szolgálok. Ez nagyon fontos! Érdemes kideríteni, hogy hol tudsz majd a kiképzés után szolgálni.

Alapkiképzés: a legkönnyebb kiképzés, amit a honvédségen belül kapni fogsz. Tényleg az alapokat tanítja meg. 50-50 terep és tanterem. Ha normális fizikumod van, és hajlandó vagy leülni legalább napi fél-egy órát tanulni, akkor simán megcsinálod. A beilleszkedés nehéz, mert az embernek szokatlan ez a közeg. Nincs elfelejtettem a füzetem és késtem, mert elaludtam. A második hét a fordulópont általában. Onnan már könnyebb.

Elvárások: mármint a kiképzésen? Tantermi órák, harcászkodás, díszelgés. Tanulj és figyelj oda.

Fizu: nekem a kiképzés alatt 264 volt, ami azóta körülbelül 295 nettó. Ez a legalacsonyabb fizu, amit kaphatsz katonaként. Később rendfokozattól és beosztástól függ a fizud. Juttatások is vannak, például a lakhatási az egész combos összeg, de ezek tipikusan olyan dolgok, amiknek neked kell utána járni, mert senki sem tolja alád.

Mielőtt bárhova jelentkezel derítsd ki, hogy: Hova tudsz menni a kiképzés után szolgálni, pontosan milyen beosztásba. Jobb esetben a kiképzés alatt már lebeszéled egy laktanyával, hogy te oda szeretnél menni, és várnak is téged.

Sokan írnak a katonai élet veszélyeiről. Ez benne van. Egyébként, ha háború lenne, akkor viszonylag hamar vezényelnének civileket is. Te legalább már tudnál kezdeni magaddal valamit.

Én azt mondanám, hogy a tényleg érdekel akkor derítsd ki, hogy hol tudnál szolgálni (toborzó irodában kérdezd meg, segíteni fognak) és próbálj kontaktot szerezni oda. Beszélj 1-2 emberrel, hogy mik a tapasztalataik.

2024. jún. 13. 10:07
 14/17 anonim ***** válasza:
33%
#13 Nettó 300-ért csak az megy katonának, aki az égvilágon semmihez sem ért. Nevetséges összeg manapság.
2024. jún. 13. 10:39
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

#14 az a minimális összeg, amit kapsz. Érettségi nélküli kezdő rendfokozat, illetve az alapkiképzés mindenki ezt kapja, mert ott mindenki közkatona még.

Érettségivel rögtön 4 rendfokozatot tudsz ugrani és őrmester leszel, de ha diplomásként helyezkedsz el, akkor tiszti fizu van.

Ha nagyon kelendő a tudásod, pl informatika vagy repülőgép szerelő stb, akkor jobb a fizu. Nyilván, ha pilóta vagy, akkor meg milliós.

Alapvetően 8 általánosnál, nyelvtudás nélkül nem sok helyen kapsz tisztán nettó 300k + juttatások, de ebben nem vagyok annyira otthon. Gondolom feketén építkezéseken sokkal jobb a pénz, csak nincs hitel, nyugdíj stb.

Civilben egy jó szakmával, vagy kelendő diplomával mindig többet lehet keresni, mint állami cégnél. Itt másfele juttatások vannak, de azok is hasznosak tudnak lenni, pl nyelvtanfolyam.

Végül, ha misszióba mész, akkor simán dupláját kapod a fizudnak. Akinek belefér egy év távollét, az miért ne élne a lehetőséggel.

2024. jún. 13. 14:22
 16/17 anonim ***** válasza:
És a misszióból hazatérve garantált az előléptetés.
2024. jún. 13. 16:34
 17/17 anonim ***** válasza:

Utolsóban azért nem vagyok teljesen biztos. Normális esetben egy katona karrierjében 1-2 alkalom szokott lenni, amikor eltekintenek a 4 éves várakozási időtől és a különböző tesztektől vagy tanfolyamoktól amik a szintlépéshez kellenek.

Ha valami nagyon menő dolgot csináltál, akkor lehet hogy ugrasz egy rendfokozatot. Nem feltétlen Rambozásra gondolok, de tényleg valami olyat kell csinálnod, amit nagyon-nagyon díjaznak az elöljáróid.

2024. jún. 14. 16:58
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!